Prima pagină » Culinar » Cea mai aromată tocăniță de vițel. Rețetă ardelenească

Cea mai aromată tocăniță de vițel. Rețetă ardelenească

27 aug. 2024, 13:26,
în Culinar

Tocănița de vițel este o mâncare gustoasă, cu un sos aromat și multe bucățele fragede de carne. Ba mai mult, acest preparat are o culoare superbă și autentică, asta datorită condimentelor de boia.

Timpul de gătire este destul de lung, însă rezultatul merită din plin. Vor rezulta trei porții de tocăniță de vițel. Această masă va fi consistentă atât datorită sosului, cât și garniturii pe care o vom alege.

Rețetă de tocăniță de vițel

Ingredientele de care avem nevoie pentru această rețetă sunt: 500 g carne de vițel, 3 cepe mari sau 4 mai mici, 6 căței de usturoi, 2 morcovi rași, 50 ml ulei, sare, piper negru proaspăt măcinat, 1 linguriță chimen semințe, 1 lingură paprika dulce (boia), pătrunjel verde.

Începem prin a încinge uleiul într-o cratiță. Adăugăm semințele de chimen pe care le călim până încep să salte. Astfel se dezvoltă aroma inedită a chimenului. Apoi, adăugăm carnea tăiată în cubulețe egale, după care adăugăm ceapa și morcovul ras.

Amestecăm totul timp de 30 de minute, timp în care se rumenește ușor, la foc mediu. Condimentăm apoi cu sare și boia dulce, după care adăugăm puțină apă (200 ml). Totul trebuie fiert timp de o oră și jumătate, la foc mic. Se mai completează cu apă atunci când este nevoie.

Dup o oră, adăugăm usturoiul pisat și mai adăugăm condimente dacă considerăm că este necesar, inclusiv apă. Lăsăm în continuare la foc mic pentru o oră. După acest timp, gustăm o bucățică de carne pentru a vedea dacă s-a gătit. Dacă mai este nevoie, mai lăsați la fiert. Dacă sosul este prea gros, mai puteți adăuga apă.

După ce am gustat și ne-am asigurat că tocănița este destul de sărată și iute, presărăm pătrunjelul verde proaspăt tocat. Acesta va completa preparatul perfect.

Pregătirea garniturii

Ca garnitură, puteți pregăti niște cartofi natur care merg perfect cu preparatul. Veți avea nevoie de: 1 kg cartofi, 1 legătură de pătrunjel verde, 120 g unt cu 82 % grăsime și sare.

Cartofii se spală bine și se fierb în coajă. Dacă îi curățăm de coajă, aceștia își vor pierde din gust și vor deveni fazi. Cei mai potriviți cartofi pentru acest preparat sunt cei roșii pentru că nu sunt la fel de sfărâmicioși precum cei albi. Fierbem cartofii pentru 30-40 de minute, după care se încearcă cu o furculiță. Timpul de fierbere depinde și de mărimea cartofilor.

În apa în care fierb aceștia puteți să puneți cam 3 linguri de sare, asta va da un gust mai aromat la final. După ce au fiert, îi trecem de mai multe ori în jetul robinetului cu apă rece. După vreo 5 minute, aruncăm apa și lăsăm la răcit și apoi îi curățăm de coajă.

Apoi, luăm o tigaie în care topim untul și tăiem cartofii cubulețe. La 1 kg de cartofi punem cam ½ dintr-un pachet de unt. Se amestecă untul cu cartofii delicat, pe toate părțile, la foc mic. Condimentăm cu sare după gust. La final adăugăm pătrunjelul.

Această rețetă de tocăniță de vițel merge perfect cu garnitura de cartofi natur, fiind o masă consistentă și sațioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *