Prima pagină » Local » Cea de-a doua grupă de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 va începe imunizarea în luna februarie! Autoritățile vor stabili cum se va realiza programarea pentru vaccinare pe platforma electronică
Cea de-a doua grupă de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 va începe imunizarea în luna februarie! Autoritățile vor stabili cum se va realiza programarea pentru vaccinare pe platforma electronică

Cea de-a doua grupă de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 va începe imunizarea în luna februarie! Autoritățile vor stabili cum se va realiza programarea pentru vaccinare pe platforma electronică

29 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Reprezentanții DSP Iași anunță că cea de-a doua grupă de vaccinare împotriva coronavirus va începe imunizarea din luna februarie 2021. Urmează să se stabilească în ce perioadă și cum se vor putea înscrie pe platforma electronică pentru a se programa la centrele de vaccinare din județ

A doua tranșă de doze de vaccin anti-COVID-19 a întârziat să apară. Maine, 30 decembrie, este așteptată la Iași cea de-a doua tranșă. Începând cu data de 4 ianuarie 2021, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași au anunțat că se va începe imunizarea celorlalte cadre medicale din spitalale din județ. Până atunci, doritorii pot să se înscrie pe liste pentru a se vaccina și în cadrul platformei electronice, care a devenit activă de ieri. În funcție de numărul lor se va distribui în fiecare unitate medicală numărul de doze necesare pentru prima fază.

Urmează ca din luna februarie să se înceapă imunizarea celei de a doua grupe de vaccinare, reprezentată de persoanele de peste 65 de ani, categorie de risc care suferă de boli cronice și de angajații din instituțiile statului. Populația generală se va putea vaccina odată cu începutul lunii martie. Între timp, urmează să se stabilească cum se vor putea înscrie celelalte două grupe pe listele de pe platforma electronică care le permite programarea pentru vaccinarea anti-COVID-19.

Persoanele din categoria de risc și angajații din instituțiile de stat vor fi imunizați începând cu luna februarie

Personalul medico-sanitar face parte din prima grupă de vaccinare anti-COVID-19. S-a început cu doritorii din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, care va încheia prima fază de imunizare până la sfârșitul acestui an. Restul cadrelor medicale vor fi programate abia din data de 4 ianuarie 2021. Astfel, reprezentanții DSP Iași se așteaptă ca din luna februarie să se imunizeze a doua grupă, din care fac parte persoanele din categoriile de risc, cu vârste de peste 65 de ani sau care suferă de afecțiuni cronice și angajații din instituțiile statului.

„Faza 0 a decurs foarte bine. Nicio persoană vaccinată de la Spitalul de Boli Infecțioase nu a avut reacții adverse. Următoarea tranșă cu doze de vaccin va ajunge mâine (n.r.- 30 decembrie 2020) la Iași. Fiind în această perioadă, așteptăm de acum data de 4 ianuarie 2021 pentru a continua imunizarea celorlalte cadre medico-sanitare din județ. În luna februarie se va începe imunizarea celei de-a doua grupe de vaccinare, iar din luna martie cu populația generală. Nu se știe încă de câte doze este nevoie, pentru că listele se modifică. Așteptăm serul fiziologic pentru diluție pe care îl vom distribui în funcție de necesar în fiecare centru de vaccinare anti-COVID-19. Toate celelalte aspecte legate de vaccinare, cum ar fi registrele electronice, tablete și așa mai departe, au fost puse la punct”, spune dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Listele de înscriere pentru vaccinarea anti-COVID-19 a cadrelor medicale diferă de la o zi la alta

Cadrele medicale din spitalele din județul Iași, implicate în prima linie în lupta cu noul tip de virus, mai au timp să decidă dacă doresc sau nu să se imunizeze. Listele au ajuns la DSP Iași, însă situația se schimbă de la o zi la alta. O parte dintre cei înscriși nu mai doresc să se vaccineze, iar alții încă se gândesc. Abia după finalizarea înscrierilor se va stabili necesarul de doze pentru centrele din unitățile medicale.

„Listele pentru personalul medical și auxiliar din unitățile sanitare din Iași au fost făcute. Situația se schimbă însă de la o zi la alta, fiindcă sunt unii care încă își exprimă dorința și alții care se retrag. Vom vedea în luna ianuarie exact de câte doze avem nevoie. Cert este că Spitalul Militar dispune de spațiile necesare pentru depozitarea dozelor. Nu am discutat cu fiecare pentru a vedea ce anume îi determină să își schimbe decizia”, susține medicul.

Trei centre de vaccinare mobile pentru localitățile cu număr mic de doritori

În județul Iași au fost pregătite pentru vaccinarea populației un număr de 31 de centre fixe și 3 mobile. Dintre centrele fixe, 16 sunt amenajate în municipiul Iași, 4 sunt în Pașcani, restul fiind în localitățile: Tg. Frumos, Holboca, Popricani, Miroslava, Tomești, Hârlău, Ciurea, Belcești, Răducăneni, Podu Iloaiei și Deleni. Centrele mobile de vaccinare vor ajunge în localitățile îndepărtate din județul Iași, acolo unde se așteaptă ca numărul de doritori să fie mult mai scăzut. De asemenea, acestea vor fi utilizate și pentru imunizarea persoanelor din centrele rezidențiale.

„Etapele de vaccinare pentru celelalte două grupe de vaccinare care se vor imuniza în centrele din județul Iași nu diferă de cele din spitale. Cu toții se vor înregistra cu buletinul, vor avea injectat serul și vor fi monitorizați între 15 și 30 de minute. Avem acele trei centre mobile care vor ajunge în localitățile situate la o mai mare distanță de oraș, acolo unde numărul de persoane care se vacinează este mai mic, dar și la centrele rezidențiale”, adaugă dr. Vasile Cepoi.

Platforma electronică pentru înscrierea în vederea vaccinării este activă

Începând cu data de 28 decembrie 2020, platforma electronică prin intermediul căreia doritorii se pot programa la vaccinare împotriva SARS-CoV-2 a devenit activă. Momentan se pot înscrie doar persoanele din prima etapă, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare. Este vorba despre grupa a II-a, pe care o constituie populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale, și ultima, care este reprezentată de populația generală.

„Pentru programarea în această platformă unică s-au discutat mai multe modalități pentru a doua și a treia categorie. Astfel, urmează să se stabilească dacă fiecare persoană care are acces la internet își va face singură programarea la un centru de vaccinare sau dacă o vor face prin intermediul medicului de familie. Luăm aici în considerare acele persoane care nu se pot descurca să facă această programare electronică și atunci ei ar putea apela la medicul de familie. Ei vor fi arondați la centrul de vaccinare din zona unde locuiesc”, încheie directorul DSP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *