Prima pagină » Actualitate » Ce vrea să facă UE cu cei care dețin afaceri. Legea va fi valabilă și pentru români

Ce vrea să facă UE cu cei care dețin afaceri. Legea va fi valabilă și pentru români

10 apr. 2024, 15:15,
BZI.ro, în Actualitate

Multă lume este dornică să afle ce vrea să facă UE cu cei care dețin afaceri. Liderii statelor membre UE cer armonizarea legislaţiei UE privind insolvenţele şi impozitul pe profit. Legea va fi valabilă și pentru români.

Ce vrea să facă UE cu cei care dețin afaceri

Liderii statelor membre UE urmează să lanseze un apel pentru armonizarea legislației privind insolvențele și impozitul pe profit în cadrul blocului comunitar, în încercarea de a atrage mai mult capital privat pentru tranziția UE către energiile regenerabile și o economie mai digitală. De asemenea, liderii UE vor pleda pentru îmbunătățirea rapidă a modalităților de investire în acțiunile companiilor din UE și pentru crearea unor produse transfrontaliere simple de economii pentru investitori.

Obiectivul măsurilor UE este crearea Uniunii Piețelor de Capital din Europa, o idee vehiculată de 10 ani, dar care până acum a înregistrat progrese modeste din cauza intereselor divergente și a tradițiilor juridice diferite care complică armonizarea legilor în cele 27 de state membre.

Totodată, Parlamentul European (PE) și statele membre ale Uniunii Europene (UE) au încheiat un acord prin care se impune o limită de 10.000 de euro pentru plățile în numerar pe teritoriul UE. Această măsură are ca scop alinierea reglementărilor existente în cele 27 de state membre, care sunt foarte diferite, și identificarea limitării tranzacțiilor considerate „dubioase.”

Liderii Uniunii Europene urmează să își manifeste sprijinul pentru o politică fiscală mai riguroasă în zona euro în 2025. Ei vor astfel să contribuie la reducerea inflației și la stabilizarea finanțelor publice. După ce miniștrii de Finanțe din cele 20 de state membre ale zonei euro au ajuns la un acord pe data de 11 martie 2024, liderii UE și-au exprimat sprijinul pentru recomandările privind politica fiscală pentru anul 2025.

„Consiliul European sprijină recomandările de politică economică pentru zona euro.”, se precizează în comunicatul ce urmează să fie publicat la finalul summitului liderilor UE. Experții susțin că România nu ar putea adopta moneda europeană mai înainte de anul 2028. Un aspect crucial pentru a intra în zona euro constă în consolidarea fiscală și bugetară, alături de garantarea unei creșteri economice sustenabile.

Reguli noi pentru toți românii

O nouă directivă va fi adoptată de Parlamentul European, iar termenul limită este 2040. UE va interzice centralele pe gaz și cărbune, iar proprietarii de locuințe vor fi nevoiți să găsească soluții alternative, fie se branșează la sistemul de încălzire centralizat dacă există, fie investesc în surse de energie regenerabilă.

În România, o locuinţă din trei este încălzită cu gaz natural, prin centrale de apartament. Uniunea Europeană vrea să le interzică, din 2040. Sunt țări, precum Germania, care interzic inclusiv reparaţiile. Încă din 2022, Clujul a interzis centralele pe gaz, în construcţiile noi. E singurul judeţ din ţara care a luat această măsură, în timp ce ministerul mediului amâna luarea unei decizii la nivel naţional.

Clădirile publice ar trebui să-şi pună panouri solare, acolo unde se poate. Dacă este posibil din punct de vedere tehnic și economic, țările Uniunii vor trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.

Politicile Uniunii Europene nu se aplică numai în România. UE dorește ca orice clădire nouă, începând cu 2030, să aibă emisii zero și să-şi asigure consumul de energie din surse regenerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *