Prima pagină » National » Ce vrea să facă Guvernul cu românii din Diaspora. Sunt vizați banii cetățenilor care muncesc în străinătate
Ce vrea să facă Guvernul cu românii din Diaspora. Sunt vizați banii cetățenilor care muncesc în străinătate

Ce vrea să facă Guvernul cu românii din Diaspora. Sunt vizați banii cetățenilor care muncesc în străinătate

13 sept. 2024, 10:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Puțini sunt cei care știu ce vrea să facă Guvernul cu românii din Diaspora. Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Andrieș, a explicat că se va realiza o aplicație online, care va fi funcțională spre finalul anului 2024. Sunt vizați banii cetățenilor care muncesc în străinătate.

Ce vrea să facă Guvernul cu românii din Diaspora

Conform unei legi recente, Guvernul va digitaliza titlurile de stat Tezaur, în așa fel încât să poată fi cumpărate și de către românii din Diaspora. Titlurile de stat TEZAUR sunt instrumente financiare care atestă datoria publică a statului român. Ele au valoare nominală de 1 leu, cu maturităţi de 1 an, 3 ani şi 5 ani, şi dobânzi anuale de 5,80%, 6,60% şi, respectiv, 7%. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani. Veniturile obţinute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.

,,Următorul proiect e digitalizarea titlurilor de stat Tezaur, astfel încât să poată fi cumpărate inclusiv de diaspora. Vrem să facem o aplicație online, care va fi operațională în ultimul trimestru din acest an. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.”, precizează Ministerul Finanțelor.

„Soluțiile noi de extindere a bazei de investitori, prin care se intenționează inclusiv facilitarea accesului persoanelor cu cetățenie română din Diaspora, vor conduce la volume mai mari de sume subscrise, dar și de operațiuni legate de acestea, inclusiv implicarea instituțiilor bancare și a altor instituții ale statului.”, se arată în nota de fundamentare.

Statul vrea să îi convingă pe cetățeni să revină în țară

Un proiect legislativ recent are ca scop chemarea românilor înapoi în țară, iar statul să suporte jumătate din salariul fiecărui cetățean concediat în străinătate din motive nejustificate. Suma maximă pe care statul ar urma să o acopere din salariul lunar al fiecărui român revenit în ţară e de 3.000 de lei, în primul an de contract de muncă.

În al doilea an de contract de muncă, statul ar urma să acopere 25% din salariul românilor care s-au întors din străinătate. Suma maximă acoperită de stat din salariul lunar al fiecărui român întors în ţară va fi de 2.000 de lei, conform proiectului de lege. Sumele acordate celor care se întorc din străinătate se vor deconta din bugetul asigurărilor pentu șomaj sau din fonduri externe nerambursabile.

O altă lege îi vizează pe cei care muncesc în străinătate de mulți ani. Cetățenii de origine română care locuiesc în alte țări sunt obligați, din punct de vedere al legii fiscale, să depună un document important la ANAF. Este vorba despre certificatul de rezidență fiscală. Lipsa depunerii certificatului de rezidență fiscală poate veni cu consecințe grave, mai ales având în vedere schimbările legisltive care permit impozitarea cu până 70% a veniturilor nejustificate. Cu toate acestea, mulți români nu depun documentul pentru că amenda este mică, de 100 de lei. Românii care lucrează în străinătate trebuie să depună actul pentru a nu risca să le fie impozitate veniturile cu 70%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`