În urma unui diagnostic, un medic îți poate spune ce vitamine se recomandă pentru atrofie cerebrală difuză. Cei care se confruntă cu această afecțiune pierd celule cerebrale neuroni, iar conexiunile dintre neuroni și volumul creierului scad adesea. Acest lucru poate duce la probleme cu gândirea, memoria și îndeplinirea sarcinilor zilnice.
Cu cât pierderea este mai mare, cu atât mai multe deficiențe are persoana afectată. Diferite condiții cauzează atrofie cerebrală, printre care se numără paralizia cerebrală, demența și bolile infecțioase. Simptomele și severitatea depind de boala specifică și de locația leziunii, iar tratamentul implică gestionarea afecțiunii subiacente.
Cum se manifestă afecțiunea
Există mai multe vitamine ce se recomandă pentru atrofie cerebrală difuză, însă variază în funcție de tipul afecțiunii. Forma focală înseamnă că daunele apar într-o zonă, în timp ce în cazul generalizat se extind către întregul creier. Oamenii pierd câțiva neuroni pe măsură ce îmbătrânesc, iar volumul creierului scade, de asemenea, însă specialiștii folosesc termenul atunci când o persoană are mai multe schimbări cerebrale decât se așteaptă pentru vârsta sa. În acest caz, daunele apar mai repede decât procesul tipic de îmbătrânire. Unii factori pot crește șansele de a dezvolta atrofie cerebrală, cum ar fi vârsta înaintată, istoricul familial de tulburări genetice, cum ar fi boala Huntington, și de tulburări neurologice, cum ar fi boala Alzheimer, leziunile craniene sau cerebrale, consumul excesiv de alcool și fumatul. Există o legătură între atrofia cerebrală și demență. În mod specific, cea din urmă cauzează o formă extremă. Demența este un termen general care descrie probleme severe de gândire care interferează cu viața de zi cu zi.
Multe tulburări diferite, boli neurodegenerative, boli infecțioase și leziuni severe pot cauza atrofie cerebrală, inclusiv paralizie cerebrală, encefalită, HIV și SIDA, scleroză multiplă, accident vascular cerebral, sifilis și traumatisme craniene. Simptomele variază în funcție de partea specifică a creierului care este afectată, precum și de la ușoare la severe. În general, afecțiunea apare în diverse condiții, iar printre semnele acesteia se numără afazia, care poate include dificultăți de vorbire, disgrafie și incapacitatea de a înțelege semnificația cuvintelor. Demența se manifestă prin halucinații, pierderea limbajului, probleme de memorie, schimbări de dispoziție și personalitate și judecată slabă. Crizele, pe de altă parte, includ gust amar sau metalic, convulsii, pierderea conștienței, spasme și strângerea dinților.
Ce vitamine se recomandă pentru atrofie cerebrală difuză
Pentru a pune un diagnostic și a stabili ce vitamine se recomandă pentru atrofie cerebrală difuză, un specialist îți va pune întrebări despre simptome, istoricul medical și familial de afecțiuni de sănătate. De asemenea, va folosi diferite teste pentru a evalua funcția creierului, și anume coordonarea, mișcarea ochilor, limbajul, memoria și abilitățile de rezolvare a problemelor. Atrofia cerebrală poate apărea pe imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), un test care creează imagini ale creierului, dar și o tomografie computerizată poate să detecteze afecțiunea. Totuși, este mai sensibil în a dezvălui daunele care apar în anumite regiuni specifice.
Nu există un singur tratament, deoarece poate fi un semn al uneia sau mai multor boli. Mai degrabă, un medic va adapta tratamentul pentru a te ajuta să gestionezi simptomele afecțiunii subiacente. Vitamina B12, vitamina C, vitamina D și vitamina E, la care se adaugă acizii grași Omega-3, sunt câteva vitamine ce se recomandă pentru atrofie cerebrală difuză. Planul de tratament poate include și o combinație de medicamente, terapie fizică și ocupațională, consiliere sau intervenție chirurgicală, în unele cazuri. Dacă ai suferit un accident vascular cerebral, vei primi îngrijiri de urgență, cum ar fi medicamente pentru dizolvarea cheagurilor, precum și reabilitare.
Un anumit grad de schimbare a volumului cerebral este de așteptat odată cu îmbătrânirea, dar adoptarea unor obiceiuri sănătoase poate reduce unii factori de risc și poate ajuta să îți îmbunătățești viața de zi cu zi. Este indicat să urmezi o dietă bogată în nutrienți și cu un conținut scăzut de colesterol, cum ar fi dieta mediteraneeană. La fel de important este să găsești modalități sănătoase de a gestiona stresul, care a fost asociat cu hipertensiunea arterială, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Consultă un medic pentru a afla ce alte vitamine se recomandă pentru atrofie cerebrală difuză.