Prima pagină » Sanatate » Ce vitamine pentru pancreas poți consuma atunci când te confrunți cu inflamația

Ce vitamine pentru pancreas poți consuma atunci când te confrunți cu inflamația

13 ian. 2025, 09:40,
în Sanatate

Inflamația este răspunsul sistemului imunitar la leziuni, astfel că o măsură de tratament sunt unele vitamine pentru pancreas, ce ar trebui să ajute la vindecarea țesuturilor lezate. Când este rănit, cel mai adesea este din cauza pietrelor la fiere care blochează canalul pancreatic sau din cauza alcoolului. Pancreatita cauzează umflături și durere și, de asemenea, s-ar putea să simți durere de stomac care se răspândește în spate.

Pancreasul este localizat între stomac și coloană vertebrală, este implicat în digestie și în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Produce enzime digestive, cum ar fi amilaza, și hormoni, precum ar fi insulina. Livrarea acestora către intestinul subțire se face prin ductul pancreatic.

Pancreatita, simptome și cauze

Când pancreatita cronică pe termen lung începe să afecteze funcția pancreatică, vei observa acest lucru, mai întâi, în sistemul digestiv. Când organul nu mai poate produce și livra proteinele digestive, corpul nu reușește să descompună și să absoarbă toți nutrienții din alimente, astfel că ai nevoie de vitamine pentru pancreas. Este posibil să simți disconfort după masă și să începi să elimini grăsimi nedigerate în scaun. În timp, s-ar putea să observi o pierdere în greutate. Cele două cauze principale ale pancreatitei sunt pietrele la vezica biliară și consumul excesiv de alcool, ce reprezintă aproximativ 80 la sută din cazurile de pancreatită. Motivele mai puțin frecvente care stau la baza afecțiunii includ infecții, cum ar fi virusurile, boli autoimune (pancreatită autoimună), mutații genetice moștenite (pancreatită ereditară), complicații ale fibrozei chistice, niveluri ridicate de trigliceride în sânge (hipertrigliceridemie), niveluri ridicate de calciu în sânge (hipocalcemie), ischemie (reducerea fluxului sanguin), cancer, leziuni traumatice ale pancreasului și anumite medicamente care provoacă iritație. Aceste cauze reprezintă aproximativ 20 la sută din cazurile de pancreatită. Ocazional, nu se găsește nicio cauză.

Pancreatita acută este o afecțiune temporară ce se manifestă atunci când organul încearcă să se recupereze după o leziune minoră, pe termen scurt. Majoritatea persoanelor își vor reveni complet în câteva zile cu îngrijire corespunzătoare, cum ar fi odihna, hidratarea și ameliorarea durerii. Cu toate acestea, un caz sever de pancreatită acută poate provoca complicații grave de sănătate, unele dintre ele punând viața în pericol. Pancreatita cronică este o afecțiune pe termen lung, progresivă, ce nu dispare și se agravează în timp. Se întâmplă atunci când leziunea sau deteriorarea organului nu se oprește niciodată și provoacă, în cele din urmă, daune permanente pancreasului, deși poate dura mulți ani. Inflamația constantă provoacă cicatrizarea țesuturilor pancreasului (fibroză), ceea ce împiedică producerea de enzime și hormoni.

Simptomul principal al pancreatitei este durerea abdominală. Semnele suplimentare în cazul formei acute pot include greață și vărsături, ritm cardiac rapid, respirație rapidă și superficială, febră. Printre simptomele suplimentare ale formei cronice se numără indigestia și durerea după masă, pierderea apetitului și pierdere în greutate neintenționată, scaunele care lasă un film uleios în toaletă și amețelile provocate din cauza tensiunii arteriale scăzute. Acestea sunt semne ale începerii deteriorării funcțiilor pancreatice. Durerea abdominală cauzată de pancreatită poate fi moderată până la severă și poate radia către spate. Pancreatita acută tinde să fie mai severă, astfel că abdomenul poate fi sensibil la atingere. Unu din trei cazuri provoacă atât de multă umflare încât întrerupe o parte din aportul de sânge. Pierderea fluxului sanguin cauzează moartea țesutului (necroză) în părți ale pancreasului. În cazul formei cronice, durerea poate varia în intensitate, poate veni și pleca, dar de obicei nu dispare complet. Totuși, pentru unii oameni, durerea este constantă.

Vitamine pentru pancreas și alte măsuri de tratament

Dacă ai simptome caracteristice de pancreatită, un medic îți va verifica pancreasul cu teste de sânge și imagistice. Un test de sânge pentru pancreas caută niveluri crescute de enzime pancreatice în sânge, iar dacă sunt de cel puțin trei ori mai mari decât normal, se poate pune un diagnostic. De asemenea, acesta poate fi confirmat cu un test de imagistică transversală, cum ar fi un CT sau un RMN. Aceste examene pot arăta umflături și depuneri de lichid în pancreas, precum și alte anomalii.

Tratamentul depinde de cauză, fie că este acută sau cronică, precum și de cât de severă este afecțiunea. În general, ar trebui să consulți întotdeauna un medic atunci când observi primele simptome. Deși unele cazuri de pancreatită acută pot dispărea de la sine, acest lucru depinde de ceea ce a cauzat afecțiunea și de severitatea acesteia, deoarece unele persoane vor avea nevoie de tratament de urgență. În timp, mulți oameni pot dezvolta insuficiență pancreatică exocrină, astfel că vor avea nevoie să ia enzime pancreatice sub formă de suplimente. Este posibil să fie necesar să consumi suplimente nutriționale pentru a obține suficiente calorii și micronutrienți, inclusiv vitamine pentru pancreas și minerale.

În cazul în care cauza a fost rezolvată și nu ai pancreatită severă sau complicată, îngrijirea se va concentra pe susținerea procesului natural de vindecare a corpului. Pancreatita deshidratează, iar hidratarea este foarte importantă pentru vindecare. Dacă nu poți tolera alimentele pe cale orală, medicii pot administra alimente printr-un tub introdus prin nas sau stomac pentru a te ajuta să obții suficientă nutriție. În cazuri foarte severe, specialiștii pot alege să ofere nutriție printr-o linie intravenoasă. Dacă te confrunți cu forma cronică, este esențial să renunți la consumul de alcool și la fumat. Acești factori contribuie semnificativ la apariția afecțiunii și vor accelera progresia bolii. Este, de asemenea, important să menții o dietă săracă în grăsimi, bogată în fructe și legume, care sunt o sursă excelentă de vitamine pentru pancreas, și să bei multă apă în fiecare zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`