Prima pagină » Sanatate » Ce vitamină lipsește când cade părul: Părerile specialiștilor

Ce vitamină lipsește când cade părul: Părerile specialiștilor

27 ian. 2022, 15:15,
BZI.ro, în Sanatate

Câteodată unii oameni se întreabă ce vitamină lipsește când cade părul, iar aceasta este o întrebare foarte bună. Vitaminele îndeplinesc o mulțime de roluri la nivelul organismului, astfel sunt implicate în toate cele 3 metabolisme prin capacitatea lor de a reacționa în lanț cu ceilalți compuși din corp.

Pentru a putea vorbi despre ce vitamină lipsește când cade părul, trebuie mai întâi să înțelegem de ce cade părul. Oamenii nu au apărut pe această planetă cu câțiva ani în urmă, iar faptul că existăm la ora actuală se datorează faptului că ne-am putut adapta bine împotriva condițiilor aprige pe care natura le-a tot pus în cale.

Părul uman, la fel ca și cel animal, este făcut în așa fel încât să se regenereze. Acesta avea un rol deosebit în termoreglare și nu ne-ar fi permis o temperatură optimă dacă acesta pățea ceva. Așadar, organismul a creat un sistem destul de complex prin care are loc menținerea firelor de păr. Acest sistem se bazează pe faptul că părul poate fi tăiat și acesta va crește în continuare, la care se adaugă faptul că după un anumit timp, părul este aruncat și reînnoit cu un altul.

barbat cu inceput de chelie

O carență de vitamine poate fi responsabilă pentru căderea părului

Astfel, putem spune că dacă părul cade este ceva normal fiindcă acel fir de păr a îndeplinit o anumită vârstă, iar rădăcina părului de una singură, îl va împinge și arunca. Un om sănătos pierde zilnic între 50-100 fire de păr, conform unor studii din SUA.

Ce vitamină lipsește când cade părul: Vitamina A și B

Toate celulele din corpul uman au nevoie de vitamina A pentru a crește, iar acest lucru se aplică și țesutului care crește cel mai rapid din corp, părul. Vitamina A stimulează de altfel și secreția glandelor sebacee (cele cu rol în secreția de sebuum, un ulei natural produs de organism pentru hidratarea pielii și a părului).

Statisticile au arătat că dietele în care vitamina A este absentă sau scăzută s-au soldat cu o pierdere mare de fire de păr. Atenție mare, că alt studiu similar a fost făcut și pentru consumul de vitamina A în exces, ce, de asemenea, are ca rezultat pierderea părului. Consumul trebuie să fie în parametri, nici deficit, nici exces.

femeie cu par putin pe parti

Stresul poate fi o cauză pentru căderea părului, vitamina E fiind un aliat

Vitamina B este numită biotină și are rol în creșterea părului, medicii folosind-o uneori în prescripțiile medicale. Însă nu este foarte des întâlnită afecțiunea întrucât această se găsește într-o gamă variată de alimente (cereale, migdale, pește, carne și verdețuri). Așadar, trebuie doar să facem niște analize, iar pe baza acestora vom ști ce vitamină lipsește când care părul.

Efectul benefic al vitaminelor C, D și E

Vitamina C este un alt factor important pentru a oferi toate cele de trebuință rădăcinii părului. În sânge circulă diverse substanțe chimice ce au caracterul de a bloca creșterea firelor de păr și chiar cauzarea unei îmbătrâniri precoce. Vitamina C fiind un puternic antioxidant, ii elimină, efectele sale fiind utile la nivelul întregului organism, ajutând aparatul respirator și ajutând în caz de fibroza pulmonară. De altfel, ajută și la obținerea fierului, dar și a colagenului, elemente importante pentru structura părului.

Vitamina D scăzută este un alt caz ce rezultă în final cu o cădere dramatică a firelor de păr. Rolul ei este incert, dar la nivelul organismului au loc mii de reacții chimice în fiecare clipă, undeva după câteva sute de reacții transformându-se în ceva util și total important părului.

barbat sanatos ce se uita in oglinda

O dietă sănătoasă poate preveni o mulțime de probleme

Vitamina E, are la fel ca și vitamina C un efect antioxidant ce vânează acele substanțe ce pot dăuna părului din organism. Dar are și un efect pozitiv asupra persoanelor care au un parte de un stres ridicat, astfel persoanele ce au administrat doze optime de vitamina E au avut parte de o creștere a părului de peste 30%, față de condiția precedentă.

Alte substanțe pentru creșterea părului

Părul nu doar că are nevoie de aceste substanțe pentru a se dezvolta, o dietă sănătoasă poate acoperi multe din lipsurile pe care organismul le poate întâmpina. Însă, din diverse motive pot apărea carențe în cadrul unor compuși.

pastila ce contine ce vitamine sa iau pentru par

Lipsa biotinei poate duce la pierderi severe de păr, însă se poate găsi în multe alimente

Deficitul de minerale, cum ar fi zincul si fierul, sunt frecvent întâlnite, motiv pentru care este recomandat a se face analize de sânge la o perioadă regulată, cu scopul de a fi mereu înștiințați dacă are loc vreo schimbare la nivelul corpului.

Părul are un format majoritar de proteine, consumul acestora fiind o necesitate pentru a stimula creșterea acestuia. Și trebuie adăugată și nevoia de uleiuri esențiale pentru o creștere adecvată a firelor de păr.

 

Leacuri pentru durerea de măsea și ureche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *