Prima pagină » Sanatate » Ce vindecă polenul? Este indicat sau nu în cazul diabetului?

Ce vindecă polenul? Este indicat sau nu în cazul diabetului?

24 sept. 2024, 10:12,
Redacția BZI în Sanatate

Ce vindecă polenul? De la probleme digestive, până la afecțiuni ale sistemului imunitar și cardiovascular, acesta oferă soluții naturale pentru numeroase tulburări de sănătate. Acest dar al naturii, este adesea numit „super-aliment” datorită conținutului său bogat în nutrienți. Însă, mai puțin cunoscut este potențialul său de vindecare.

Dacă te-ai întrebat vreodată ce vindecă polenul, ei bine, e bine de știut că acest aliment, colectat cu grijă de albine, conține proteine, vitamine, minerale și antioxidanți, toate acestea contribuind la echilibrarea sănătății organismului.
Eficiența acestuia se evidențiază prin ameliorarea alergiilor, reglarea metabolismului, întărirea imunității și chiar îmbunătățirea stării generale de bine. Pe măsură ce tot mai multe persoane caută alternative naturale la tratamentele convenționale, acest aur al albinelor redevine un element central în medicina naturistă.

Ce vindecă polenul

Polenul, cunoscut și ca „aurul albinelor”, este o sursă impresionantă de nutrienți esențiali. Dar mai mult decât atât, polenul deține proprietăți terapeutice care îl transformă într-un remediu eficient pentru diverse afecțiuni.

Acest amestec natural de polen floral, enzime și secreții ale albinelor a fost utilizat de secole în medicina tradițională pentru a trata o gamă largă de probleme de sănătate.

Unul dintre principalele beneficii ale polenului este capacitatea sa de a întări sistemul imunitar. Datorită conținutului său bogat în antioxidanți și vitamine, precum C și E, polenul contribuie la creșterea rezistenței organismului împotriva infecțiilor. El stimulează producția de anticorpi, ajutând la prevenirea și combaterea răcelilor, infecțiilor virale și chiar a alergiilor sezoniere.

Polenul este considerat un tonic digestiv eficient, având efecte benefice asupra florei intestinale. Enzimele din compoziția sa ajută la digestia alimentelor și la absorția nutrienților, ameliorând simptomele unor afecțiuni precum sindromul de colon iritabil, indigestia și constipația, fiind un aliment numai bun de mâncat atunci când ți-e rău. Consumat regulat, polenul poate susține un tranzit intestinal sănătos și poate echilibra bacteriile benefice din intestin.

Polenul poate contribui și la scăderea colesterolului rău (LDL) și la reglarea tensiunii arteriale, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare. Acest lucru se datorează prezenței flavonoidelor și a altor antioxidanți puternici care ajută la prevenirea formării plăcilor de aterom și îmbunătățesc elasticitatea vaselor de sânge.

Produsele apicole și diabetul

Atunci când ne gândim la apicole, primul produs care ne vine în minte este mierea. Și, pentru că, în general, mierea este contraindicată bolnavilor de diabet, datorită gustului dulce și nivelului de glucoză pe care îl conține, avem tendința să credem că toate produsele apicole sunt interzise în diabet.

Complet fals, spun medicii apifitorerapeuți și studiile clinice, care ne arată că produsele apicole își pot face loc în dieta persoanelor cu diabet și că, suprinzător sau nu, acestea contribuie la ameliorarea simptomelor acestei boli.

În cazul diabetului, lăptișorul de matcă, datorită prezenței unui compus de tip insulină, contribuie pe termen lung la scăderea glicemiei și a lipemiei. Nu doar lăptișorul de matcă are efecte benefice în cazul diabetului. Propolisul, prin acțiunea sa directa de la nivelul celulelor beta din pancreas, stimulează producerea de insulină.

Dar propolisul nu acționează doar la nivelul cauzelor ce produc diabetul, ci acționează și asupra leziunilor asociate unor infecții de care suferă bolnavii de diabet, cum ar fi leziunile bucale, cu toate, acestea, trebuie cerut sfatul medicului înainte de a începe o cură sau de a consuma pur și simplu polenul pentru a nu crea vreun motiv de îngrijorare.

O cură cu polen este recomandată pentru minimum două săptămâni în care se consumă 10 – 30 gr de polen pe zi, dar nu mai mult de patru cure pe an.

Acum că știi ce boli vindecă polenul, este important să reții că acest consum de polen pe termen lung poate provoca tulburări hormonale, de aceea nici nu este indicat să se consume polen de albine prelucrat termic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024