Familiile din România și cine a mai auzit de această sumă de bani, se întreaba ce venit trebuie să ai pentru alocația complementară. Ei bine, acest venit este pentru familiile care nu au foarte multe posibilități, acestea beneficiind de câteva soluții pentru a-și rotunji veniturile.
Alocația complementară sau pentru susținerea familiei este o formă de sprijin destinată familiilor, inclusiv celor monoparentale, cu venituri reduse, care au în creștere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Mai concret, este vorba despre acele familii care realizează venituri nete pe membru de familie mai mici decât salariul minim net pe economie.
Ce venit trebuie să ai pentru alocația complementară
Autoritățile din România caută în permanență soluții pentru a ajuta familiile aflate în dificultate. Vorbim aici în special de familiile care au venituri, în medie, mai mici decât salariul minim net pe economie.
În ultima perioadă au apărut tot felul de ajutoare sub forma unor vouchere, însă un alt ajutor pentru familiile aflate în dificultate îl reprezintă alocația complementară.
Alocația complementară este o sursă importantă de venit pentru familiile fără prea mari posibilități și care sunt alcătuite din soț, soție și copii de până în 18 care încă se află în întreținerea părinților. Alocația complementară vine în completarea veniturilor obținute de o familie, precum alocația de stat pentru creștera copilului sau a copiiilor.
Conform site-ului oficial al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, alocația complementară variază între 90 li 500 de lei pe lună, în funcție de numărul de copii pe care îi au părinții, dar și dacă vrobim despre o familie cu ambii părinți sau o familie monoparentală.
În principiu, suma pleacă de la 90 de zile, pentru familia cu un copil, și poate să ajungă sau chiar să depășească suma de 500 de lei, pentru familia cu patru sau mai mulți copii.
Cine are dreptul la această sursă de venit
În principiu, de alocația complementară ar putea să beneficieze toate familiile menționate mai sus, respectiv care obțin venituri sub salariul minim net pe economie și au în îngrijire cel puțin un copil care încă nu a împlinit 18 ani.
Concret, în termen de 15 zile de la primirea solicitării, primarul dispune efectuarea anchetei sociale pentru verificarea situației de fapt, iar ulterior, în termen de cinci zile de la momentul în care înștiințat în legătură cu rezultatul anchetei.
Dacă sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate, dreptul se acordă începând cu luna următoare înregistrării cererii, cererea se poate depune și de o femeie însărcinată care își va crește singură copilul.
În ceea ce privește actele, este evident că cei care solicită obținerea unei alocații complementare o pot face prin completarea unei cereri tip. Aceasta se completează de către reprezentantul familiei și se depune la sediul primăriei de care familia aparține.
Cererea tip trebuie să fie însoțită de mai multe documente precum acte doveditoare privind veniturile familiei, livretul de familie completat la zi, precum și documente punctuale cum ar fi hotărârea judecătorească ce trebuie să ateste că un membru al familie, soțul sau soția, este dispărut sau arestat.
Odată ce familiile știu ce venit trebuie să ai pentru alocația complementară, trebuie îndeplinite criterile de eligibilitate, apoi se stabilește alocația prin dispoziția scrisă a primarului.