Prima pagină » National » Ce vechime trebuie să ai pentru a primi 1.000 lei în plus la pensie. Importanța grupelor de muncă
Ce vechime trebuie să ai pentru a primi 1.000 lei în plus la pensie. Importanța grupelor de muncă

Ce vechime trebuie să ai pentru a primi 1.000 lei în plus la pensie. Importanța grupelor de muncă

28 iun. 2024, 09:49,
BZI.ro, în National

Foarte multe persoane cu o anumită vechime în muncă pot primi chiar și 1.000 de lei în plus la pensie, începând cu 1 septembrie. Așadar, odată cu noua lege, pentru a primi mai mulți bani este crucial să avem câți mai mulți ani lucrați. Totodată, în contextul recalculării pensiilor, nu au importanță anii lucraţi în condiţii deosebite sau speciale, adică grupele de muncă.

În Romania, pensiile sunt în plin proces de recalculare, iar pensionarii vor primi primele decizii privind noile pensii în următoarele săptămâni. Acest proces aduce în atenţie pentru multă lume întrebarea: câţi ani de vechime sunt necesari pentru a obţine o creştere semnificativă a pensiei, să zicem de 1.000 de lei? De asemenea, cât de relevante sunt grupele de muncă în acest context?

Ce vechime trebuie să ai pentru a primi 1.000 lei în plus la pensie

Ceea ce este important de știut este că, pentru a beneficia de o creştere substanţială a pensiei, este crucial ca pensionarul să fi avut un număr mare de ani lucraţi. Conform noii legi a pensiilor, pensionarii cu peste 25 de ani de muncă primesc puncte bonus, denumite puncte de stabilitate. Aceste puncte se adaugă la pensia recalculată, oferind astfel o creştere suplimentară.

Iată așadar cum se acordă punctele de stabilitate în funcţie de vechimea efectivă avută în muncă:

– până la 25 de ani de muncă: 0 puncte bonus.
– 30 de ani de muncă: 5 x 0,5 = 2,5 puncte bonus, echivalentul a 202 lei.
– 35 de ani de muncă: 6,25 puncte bonus, echivalentul a 506 lei.
– 40 de ani de muncă: 11,25 puncte bonus, echivalentul a 911 lei.
– 45 de ani de muncă: 16,25 puncte bonus, echivalentul a 1.300 lei.

Aceste puncte sunt calculate pe baza valorii punctului de referinţă (VPR), care este de 81 lei.

Cât de importante sunt grupele de muncă

Deşi anii de muncă sunt importanţi, legea pensiilor nu prevede acordarea de puncte bonus suplimentare pentru anii lucraţi în condiţii deosebite sau speciale (așa numitele grupe de muncă). Ministrul Muncii, Bucura Oprescu, a confirmat că punctele de stabilitate se acorda doar pentru anii efectiv lucraţi, indiferent de grupa de muncă. Acest lucru a generat nemulţumiri în rândul pensionarilor care au lucrat mulţi ani în condiţii dificile şi nu vor primi majorări suplimentare la recalculare.

Deşi recalcularea pensiilor aduce majorări semnificative pentru unii pensionari, există categorii care nu beneficiază pe deplin de aceste ajustări. Pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite sau speciale, dar nu au acumulat suficiente puncte bonus din vechime, se confrunta cu situația de a avea pensii mai mici decât se aşteptau.

Recalcularea pensiilor este un proces complex care aduce beneficii importante pentru pensionarii cu mulţi ani de muncă. Totuşi, absenta punctelor bonus pentru grupele de munca evidenţiază o lacună în sistemul de pensii. Informarea şi conştientizarea privind noile reguli şi beneficiile recalculării pensiilor sunt esenţiale pentru ca toţi pensionarii să-şi poată maximiza drepturile şi beneficiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
11 iulie 2024
11 iulie 2024