Ce urmează pentru România în preliminariile EURO 2024

Ce urmează pentru România în preliminariile EURO 2024

19 sept. 2023, 15:14 _____ Vizualizări
BZI.ro, în Sport

România a rămas pe poziție de calificare la EURO 2024 după disputarea meciurilor din luna septembrie. Remiza cu Israel și victoria cu Kosovo ne păstrează în continuare în lupta pentru calificare și suntem strict la mâna rezultatelor noastre.

Am suferit în meciul cu Israel, dar am obținut un punct care se poate dovedi decisiv. Apoi, victoria cu Kosovo era obligatorie pentru a rămâne în cărți cu șanse reale la calificare.

Clasamentul grupei I arată  acum astfel:

  1. Elveția 14 puncte
  2. România 12 puncte
  3. Israel 11 puncte
  4. Belarus 4 puncte
  5. Kosovo 4 puncte
  6. Andorra 2 puncte

Meciuri rămase de disputat

12 octombrie

  • Belarus – România
  • Israel – Elveția
  • Andorra – Kosovo

15 octombrie

  • România – Andorra
  • Kosovo – Israel
  • Elveția – Belarus

18 noiembrie

  • Israel – România
  • Elveția – Kosovo
  • Belarus – Andorra

21 noiembrie

  • România – Elveția
  • Andorra – Israel
  • Kosovo – Belarus

Avem o șansă bună să ajungem la EURO 2024

Sorții par a fi făcuți în așa fel încât să ajungem la EURO 2024. Avem o grupă accesibilă în comparație cu celelalte, rezultatele din confruntările din grupă ne sunt favorabile și suntem pe locul 2, deși trebuie să recunoaștem că jocul „tricolorilor” nu a fost extraordinar.

Mai sunt doar patru meciuri rămase pentru calificare, dar nu trebuie să uităm că avem o deplasare în Israel foarte dificilă. În acest moment, agențiile de pariuri sportive ne oferă șansa a doua la calificare, dar Israel rămâne o echipă periculoasă, care ne-a pus mari probleme pe Arena Națională. Elveția, deși a mai scăzut turația, este o echipă de alt nivel și este principala favorită la câștigarea grupei.

Există însă o șansă teoretică să ne calificăm la EURO 2024 chiar și cu două etape înainte de final. În luna octombrie, echipa noastră are cele mai ușoare meciuri din grupă: pe teren neutru cu Belarus (la Budapesta) și acasă cu Andorra. Nu ar trebui să avem mari emoții în a obține cele șase puncte, iar dacă Israel va pierde acasă cu Elveția și în deplasare cu Kosovo ne-am califica la EURO 2024 și meciurile din noiembrie nu ar mai conta. În caz contrar, totul se va decide în noiembrie, iar meciul din Israel va fi capital.

Ce s-ar putea schimba până la următoarele meciuri ale echipei naționale

Până la următoarea acțiune a echipei naționale, Edi Iordănescu mizează pe revenirea lui Dennis Man. Jucătorul celor de la Parma a ratat ultimele meciuri din cauza unei accidentări, dar este așteptat să revină pe teren. Man este un jucător important pentru „tricolori”, titularul postului de extremă dreapta în echipa națională.

Tot până la următoarea acțiune este de așteptat ca Ianis Hagi să prindă mai multe minute la echipa de club, Deportivo Alaves. Fiul lui Gică Hagi s-a transferat la Alaves de la Rangers, dar a prins doar câteva minute pentru gruparea spaniolă. S-a putut observa în partida cu Kosovo că nu are încă ritm de joc, însă până în octombrie va juca mai mult și este așteptat la un nivel ridicat la următoarele meciuri.

Principala problemă rămâne însă în atac. Stăm doar în Denis Alibec, jucător care a plecat din România în Qatar și rămâne de văzut cum va evolua în continuare. Știm prea bine că până acum nu a dat randament la echipele din străinătate și doar revenirea în România l-a pus pe picioare. Iar atacul este o mare problemă a noastră. Pe lângă Alibec, nu avem alt atacant de calibru. George Pușcaș a fost utilizat la ultimele meciuri și nu a confirmat. În plus, el nu joacă nici la echipa sa de club.

Edi Iordănescu va pleca, dacă nu va califica echipa la EURO 2024

Va fi o presiune suplimentară și pe selecționerul Edi Iordănescu înaintea ultimelor meciuri din preliminarii. Conform contractului pe care l-a semnat cu Federația Română de Fotbal, contractul său se va încheia automat în cazul în care va rata calificarea la EURO 2024. În schimb, dacă va obține calificarea, lui Iordănescu i se va propune prelungirea contractului.

Iordănescu a fost ținta criticilor în preliminarii, în special pentru că echipa națională nu are un joc spectaculos. El s-a apărat tot timpul și a cerut unitate, spunând că jucătorii sunt afectați de criticile publice. Și pentru Iordănescu, meciurile din octombrie și noiembrie sunt decisive pentru viitorul său. Momentan se bucură de susținerea FRF, mai ales că România este pe locul doi cu patru etape rămase de disputat și nu a pierdut niciun meci în preliminarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *