Prima pagină » Magazin » Ce urmează pentru economia României: O privire asupra strategiei fiscale 2024-2026
Ce urmează pentru economia României: O privire asupra strategiei fiscale 2024-2026

Ce urmează pentru economia României: O privire asupra strategiei fiscale 2024-2026

11 ian. 2024, 15:17, 3 ,
în Magazin

România se confruntă cu o perioadă dificilă din punct de vedere financiar. Au un plan pentru următorii câțiva ani (2024-2026) care pare a fi cel mai bun pe care îl pot face în acest moment având în vedere toate chestiile legate de bani cu care trebuie să se confrunte. Un aspect important de reținut: au sperat să își reducă deficitul la -3,0% din PIB (care este ca și cum ar fi producția lor economică totală), dar acum se pare că acest lucru nu se va întâmpla.

Care sunt elementele cheie ale bugetului României pe 2024?

Ministerul de Finanțe tocmai a publicat bugetul pentru 2024. Nu pare prea ambițios, dar dacă te gândești la noua lege a pensiilor, la creșterile preconizate ale salariilor din sectorul public și la banii pe care vor să-i cheltuiască pe proiecte noi, nu pare nici prea ușor.

Iată o mică surpriză: se credea că deficitul pentru 2023 va fi de -5,5% din PIB, dar acum se pare că va ajunge la -5,9%. Asta este chiar mai rău decât în 2022. Este un pic șocant, deoarece România se află sub incidența unor reguli stricte din partea UE (numite Procedura de deficit excesiv) și se așteptau să se descurce ceva mai bine decât anul trecut. Modul în care acest lucru se va desfășura în raport cu normele UE privind rapiditatea cu care țările ar trebui să își rezolve finanțele este ceva de urmărit.

Pentru anul 2024, România intenționează să câștige cu 12,6% mai mulți bani, dar nu va primi de la UE la fel de mulți bani ca în 2023. În ceea ce privește cheltuielile, intenționează să cheltuiască cu 9,4% mai mult, o mare parte din acestea urmând să fie investite în proiecte noi. Acesta este probabil anul în care vor cheltui cel mai mult pentru aceste proiecte. Te întrebi ce este macroeconomia și ce legătură are cu aceasta? Este vorba despre înțelegerea contextului economic mai larg și despre cum deciziile financiare ale guvernului influențează peisajul economic al națiunii.

Care sunt previziunile pentru creșterea PIB-ului și inflația din România în 2024?

Previziunile guvernului cu privire la creșterea economică și la ratele inflației în 2024 sunt mai ridicate. Acest lucru nu le lasă prea mult spațiu de manevră în cazul în care lucrurile nu merg conform planului.

Există câteva lucruri care ar putea merge prost: s-ar putea să nu primească atât de mulți bani de la UE pe cât speră, estimarea lor cu privire la numărul de locuri de muncă ar putea fi prea optimistă, ar putea avea loc greve (mai ales că este an electoral), ar putea fi prea încrezători în ceea ce privește suma de bani pe care o vor încasa din impozite, iar situația internațională ar putea îngreuna situația.

Cum plănuiește România să-și finanțeze bugetul pe 2024?

În orice caz, România va avea nevoie de mai puțini bani în 2024 decât în 2023. Ei cred că vor avea nevoie de aproximativ 162 de miliarde de lei. Plănuiesc să obțină o parte din această sumă în 2023, rămânând aproximativ 150 de miliarde de lei de găsit în 2024. Probabil că se vor împrumuta de la oameni prin obligațiuni de retail, care ar trebui să aducă o sumă bună.

Ce tendințe se conturează în inflația din România și cum vor afecta economia?

Inflația din România a fost mai mică decât se aștepta în noiembrie – a fost de 6,7%, nu de 7,3%, cum se credea. Așa că își schimbă previziunile de sfârșit de an pentru a se potrivi cu acest lucru. Dar pentru sfârșitul anului 2024, ei cred în continuare că inflația va fi în jur de 4,7%, datorită salariilor puternice.

Scăderea inflației s-a datorat scăderii prețurilor la alimente, ieftinirii produselor nealimentare și faptului că serviciile nu s-au scumpit atât de mult pe cât se așteptau. Prețurile energiei și ale combustibililor au contribuit și ele la această scădere. Dar, având în vedere că salariile cresc puternic, în special în sectorul privat, se crede că prețurile vor continua să crească. Având în vedere că 2024 este un an electoral și că lucrătorii din sectorul public vor cere probabil salarii mai mari, inflația ar putea fi în continuare o preocupare.

În concluzie

România are în față o mică provocare financiară pentru următorii câțiva ani. Își propune să facă mai mulți bani și să cheltuiască cu înțelepciune, dar nu va fi o plimbare în parc cu toate obligațiile pe care le are. Deficitul nu se reduce atât de mult pe cât ar fi sperat, iar UE exercită presiuni asupra lor pentru a-și ține finanțele sub control.

În 2024, vor să mai strângă puțin cureaua, dar intenționează să cheltuiască o bună parte din bani pentru proiecte noi. Este un act de echilibrare. Deși speră că va fi bine, există și riscuri, cum ar fi faptul că nu vor primi suficiente fonduri de la UE, eventualele greve și incertitudinea situației globale.

În ceea ce privește inflația, este o situație mixtă. A fost mai mică decât se aștepta, ceea ce este foarte bine, dar având în vedere că oamenii câștigă mai mult și este posibil să cheltuiască mai mult, prețurile ar putea crește în continuare. Deci, pe scurt, România încearcă să își facă ordine în domeniul financiar, dar va fi un drum complicat, cu câteva hopuri pe parcurs.

Comentarii
  • Un articol varza care nu va spune nimc !, dupa parerea lor e de bine dupa parerea mea e nasol rau !
    pentru oricine care stie sa adune 2+2 este clar ca un deficit bugetar pe anul 2023 de -5,9 % PIB inseamna recesiune , daca este sa adaugam si inflatia ”oficiala ”de vreo 7% care este o minciuna colosala guvernamentala si de fapt intodeauna este cel putin dublu , inflatie la care niciodata nu se calculeaza preturile alimentelor , energiei si serviciilor care sau DUBLAT de fapt !
    Concluzie , – 6% deficitul PIB – 7 % inflatiea ”oficiala” + 50% costuri , cheltuieli energie, bunuri si servicii in 2024 !, si toate astea in an electoral cind se da si se promite si marea cu sarea !, din 2025 o sal vedem pe dracul gol ,negru si real !

  • Ce titlu frumos: strategeie fiscala. Are colonia asa ceva? Strategia ei este dupa cum bate vantul de la stapani.

  • Locul articolului nu era la sectiunea Magazin.
    Cine l-a scris?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 noiembrie 2024
14 noiembrie 2024