Prima pagină » National » Ce urmează după ciclonul devastator Boris? România trebuie să se pregătească pentru furtuni mai intense ca niciodată
Ce urmează după ciclonul devastator Boris? România trebuie să se pregătească pentru furtuni mai intense ca niciodată

Ce urmează după ciclonul devastator Boris? România trebuie să se pregătească pentru furtuni mai intense ca niciodată

21 sept. 2024, 14:00, 1 ,
în National

Climatologii avertizează că România se va confrunta cu fenomene meteorologice din ce în ce mai intense în următorii ani, ca urmare a încălzirii globale. Aceasta accelerează și intensifică ciclurile meteorologice, ceea ce ar putea duce la un număr tot mai mare de valuri de căldură, furtuni cu grindină și chiar tornade.

Roxana Bojariu, climatolog, a declarat sâmbătă la Antena 3 CNN că, deși nu neapărat vor fi mai multe ciclon, intensitatea acestora va crește semnificativ, alimentată de cantitatea crescută de vapori de apă din atmosferă, rezultat al unui ciclu intensificat al apei. Suprafața caldă a oceanelor și mărilor contribuie la această evaporare.

Întrebată despre așteptările climatice pentru perioada următoare, Bojariu a subliniat că sezonul ciclonilor mediteraneeni a început deja. Unele dintre acestea ar putea afecta România, în special când traiectoria lor trece peste Marea Neagră, intensitatea lor fiind amplificată de vapori de apă din mare, ceea ce poate duce la precipitații abundente.

„Deși în sezonul rece avem aceste sisteme de vreme, intensitatea lor va fi mai mare, generând probleme, și aceasta este influențată de încălzirea globală. Toate sistemele meteo sunt, într-un fel, alimentate de această încălzire, ceea ce le face mai extreme comparativ cu cele din decadele precedente”, a explicat climatologul.

Cu toate acestea, ea a precizat că nu se așteaptă ca un ciclon să afecteze România în perioada imediat următoare, nici precipitații de amploarea celor din Galați și Vaslui.

„Vor mai fi precipitații în zilele următoare, în special săptămâna viitoare în vestul țării, dar, în general, față de alte zone ale Europei, vom avea o perioadă mai liniștită din acest punct de vedere. Este important să rămânem atenți, mai ales în legătură cu viiturile pe Dunăre”, a adăugat ea.

Bojariu a subliniat necesitatea de a urmări cu atenție prognozele meteo, inclusiv cele de tip nowcasting, deoarece în sistemul climatic complex pot apărea fenomene cu dezvoltare rapidă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`