Prima pagină » Titlurile zilei » Ce urmează de acum pentru Costel Alexe? Președintele Klaus Iohannis a încuviințat urmărirea penală. Toate scenariile care pot dinamita Consiliul Județean Iași
Ce urmează de acum pentru Costel Alexe? Președintele Klaus Iohannis a încuviințat urmărirea penală. Toate scenariile care pot dinamita Consiliul Județean Iași

Ce urmează de acum pentru Costel Alexe? Președintele Klaus Iohannis a încuviințat urmărirea penală. Toate scenariile care pot dinamita Consiliul Județean Iași

06 ian. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Președintele Klaus Iohannis a dat undă verde pentru anchetarea lui Costel Alexe, șeful Consiliului Județean Iași. Șeful statului a semnat ieri, 5 ianuarie 2020, încuviințarea urmăririi penale pentru actualul președinte al CJ, iar anchetatorii pot demara cercetările. În acest caz apar mai multe scenarii în ceea ce privește Consiliul Județean Iași. Ce se întâmplă cu județul Iași și cu mediul politic local în urma anchetei demarate asupra lui Costel Alexe, citiți în rândurile de mai jos

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, poate fi urmărit penal în dosarul în care este acuzat de luare de mită și instigare la delapidare. Președintele Klaus Iohannis a încuviințat cererea procurorilor de urmărire penală la adresa fostului ministru al Mediului. Ulterior, Stelian Ioan, ministrul Justiției, a transmis către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea de urmărire penală formulată de președinte. Apar astfel mai multe scenarii pentru președintele Consiliului Județean Iași, scenarii care cuprind și instituția pe care acesta o conduce. Se poate ajunge atât la reținerea acestuia, cât și la cercetarea sa în stare de libertate.

Costel Alexe poate fi urmărit penal. Scenariile care pot dinamita Consiliul Județean Iași

În urma avizului primit de la șeful statului, procurorii pot începe urmărirea penală împotriva fostului ministru din Guvernul Orban. Costel Alexe este acuzat de faptul că ar fi pretins 22 de tone de tablă de la combinatul Liberty Galați (fostul SIDEX) în schimbul eliberării gratuite a unor certificate verzi. Pentru Costel Alexe apar acum mai multe scenarii. Procurorii pot dispune reținerea acestuia pentru 24 ore, pentru ca apoi să ceară de la instanță un mandat de arestare pentru 30 de zile. În acest caz, dacă șeful CJ Iași va fi reținut pentru 24 de ore, situația de la Consiliul Județean Iași nu se va schimba. Însă, în cazul în care șeful județului va primi un mandat de arestare pentru 30 de zile, instituția va fi condusă de un vicepreședinte pe o durată determinată. Ulterior se poate ajunge la organizarea de noi alegeri pentru șefia CJ Iași.

Toate detaliile despre suspendarea șefului CJ Iași în urma anchetei penale

Articolul 159 din codul administrativ arată că mandatul unui ales local se suspendă de drept în două situații. Fie a fost dispusă măsura arestării preventive, fie a fost dispusă măsura arestului la domiciliu. În aceste condiții, prefectul are termen 48 de ore să emită ordinul de suspendare a mandatului. Suspendarea durează până la încetarea situației privind arestul persoanei respective.

„În cazul în care față de cel suspendat din funcție a fost dispusă clasarea ori renunțarea la urmărirea penală sau instanța judecătorească a dispus achitarea sau încetarea procesului penal, acesta are dreptul, în condițiile legii, la plata drepturilor salariale corespunzătoare perioadei în care a fost suspendat”, se arată în art. 159 din codul administrativ.

De asemenea, art 160 arată că mandatul poate înceta dacă instanța va pune persoana sub interdicție judecătorească.
În situația în care ancheta penală se desfășoară normal, fără ca șeful CJ să fie reținut, acesta își poate exercita prerogativele în continuare fără să fie afectat de urmărirea penală.

Lovitura începutului de an în administrația din Iași. Costel Alexe, acuzat de luare de mită

Costel Alexe, președintele CJ Iași, a fost luat la ochi de procurorii anticorupție încă de la începutul săptămânii. Conform acestora, Costel Alexe poate fi urmărit penal pentru că ar fi implicat într-o afacere necurată din perioada mandatului la șefia Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Anchetatorii susțin că șeful CJ Iași ar fi cerut produse din tablă de la acest combinat din Galați, produse ajunse apoi la firma soției sale, Raluca Alexe.

„În perioada martie-aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme. Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa”, se arată în anunțul procurorilor.

Președintele Consiliului Județean Iași a negat toate aceste acuzații, declarând că se pune la dispoziția anchetatorilor și că așteaptă cât mai repede soluționarea cauzei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`