Prima pagină » Eveniment-Social » Ce trebuie sa stiti despre examenul complet de urina. Recomandari de la un chimist specialist in virusologie din Iasi
Ce trebuie sa stiti despre examenul complet de urina. Recomandari de la un chimist specialist in virusologie din Iasi

Ce trebuie sa stiti despre examenul complet de urina. Recomandari de la un chimist specialist in virusologie din Iasi

08 sept. 2017, 14:05,
Echipa BZI.ro, în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:620593;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Urina este un lichid biologic complex, produs de rinichi, avand dublu rol, pe de o parte, eliminarea produsilor de metabolism (creatinina, uree, toxine, medicamente, etc) si pe de alta parte, reglarea cantitatii de apa si saruri minerale.

Cantitatea si compozitia urinii variaza astfel incat mediul intern sa ramana constant, asigurandu-se homeostazia oraganismului.

Examenul complet de urina se bazeaza pe investigatii calitative si semicantitative in functie de parametrul pe care il evidentiaza.

Andreea Mirela Dîrvariu, chimist specialist în virusologie în cadrul Laboratorului Praxis din Iași, vorbește despre examenul de urină: „Testul de urină este una dintre cele mai frecvente investigații de laborator, analiza compușilor din urină permițând depistarea unor infecții sau disfuncții în organism. Astfel, nivelul de glucoză ofera indicii privind diabetul zaharat, proteinele din urină sunt asociate bolilor renale, nitriții indică infecții ale tractului urinar, în timp ce leucocitele insoțesc toate afecțiunile renale și extrarenale. Pentru analiza sumarului de urină se recomandă prima urină de dimineață, întrucât este relativ lipsită de influențele datorate alimentației ori efortului fizic. Se recomandă ca recoltarea să se facă din jetul urinar mijlociu pentru a se evita contaminarea cu elemente celulare și bacteriene de la nivelul tractului urinar extern și de la nivelul organelor genitale externe.”

Examenul de urina cuprinde trei etape:

1. Evaluarea macroscopica:

culoarea – este data de pigmenti si variaza de la galben deschis la galben aurie pentru urina normala si poate fi modificata datorita unor substante de natura endogena (sangele – culoare rosie pana la bruna, pigmentii biliari – verzuie pana la bruna, hemoglobina, melanina – bruna) sau exogena (albastru de metilen – verde, compusi fenolici – bruna, medicamente, de exemplu furazolidon – galben-portocaliu, grasimi – aspect laptos)

aspectul – este limpede pentru urina normala sau tulbure atunci cand contine saruri (urati, fosfati, carbonate), mucus, puroi, microbe, grasimi

NOTA: aspectul se evalueaza la emisie si nu dupa refrigerare cand urini normale pot avea precipitat de saruri

mirosul – este in general usor intepator, specific, dar in cazul infectiilor urinare mirosul poate deveni amoniacal sau in starile de acidoza, de acetona sau esenta de fructe.

2. Evaluarea biochimica a principalilor metaboliti:

Parametrii investigati:

– Urobilinogen: are semnificatie pentru evaluarea functiei hepatice impreuna cu bilirubina, in diagnosticul diferential al icterelor precum si a starilor hemolitice

Bilirubina: este parametrul care defineste icterul cu sugerarea etiologiei, fiind crescut in boala hepatica si obstructia biliara si negativ in boala hemolitica

Corpi cetonici: excretia lor creste in diabet si in boli metabolice ce privesc metabolismul glucidic, lipidic precum si sarcina, inanitie. Prezenta corpilor cetonici in urina unui pacient diabetic sugereaza ca diabetul nu este bine controlat. Cetonuria la un copil

– Hemoglobina: In anumite stari patologice in urina pot sa apara pigmentii sanguini, reprezentati de hemoglobina libera (hemoglobinurie) si cea continuta in eritrocite (hematurie). Orice test pozitiv pentru prezenta sangelui in urina trebuie verificat pe un nou specimen si, daca se mentine, pacientul trebuie evaluat mai departe.

– Proteine: testul prezinta o sensibilitate particulara fata de albumina secretata in unele disfunctii renale; fata de celelalte tipuri de proteine (globuline, Bence-Jones, peptone, mucoproteine), sensibilitatea este mult mai redusa. In conditii patologice, proteinele apar in urina in cantitati variabile. Prezenta proteinelor in urina este cel mai important indicator de boala renala. Detectia repetata de proteine in urina necesita determinarea cantitativa a proteinelor in urina de 24 ore.

– Nitriti: Testul se bazeaza pe conversia bacteriana a nitratului in nitrit  si este specific pentru prezenta bacteriuriei. Prezenta leucocitelor in cantitate mare si a nitritilor in urina semnalizeaza o infectie urinara produsa de bacterii ca Escherichia coli, Enterobacter, Klebsiella, Citrobacter etc. O proba de urina pozitiva atat pentru leucocite, cat si pentru nitriti impune cultivarea pentru bacterii patogene.

– Leucocite: Leucocituria este un indicator important pentru afectiuni inflamatorii ale tractului urinar: infectii bacteriene (cistita, uretrita, pielonefrita acuta sau cronica), infectii virale sau fungice, infestari parazitare (shistosomiaza), glomerulopatii, nefropatie indusa de analgezice, intoxicatii, tulburari in evacuarea urinii. Apare mult mai frecvent la femei decat la barbati. In cazul unei inflamatii cronice sau vindecate, se obtine de multe ori o reactie leucocitara pozitiva in absenta bacteriuriei – leucociturie “abacteriana”. In intervalul dintre puseele acute ale unei pielonefrite cronice leucocituria reprezinta adesea singurul semn al bolii. Leucocituria “abacteriana” poate sa apara de asemenea in caz de tumori sau tuberculoza. Urinile cu un rezultat pozitiv pentru leucocite trebuie examinate microscopic pentru leucocite si bacterii.

– Glucoza: Glicozuria apare in mod specific in diabetul zaharat; alte conditii asociate cu glicozurie sunt: hipertiroidism, acromegalie, boala Cushing, boli hepatice si pancreatice, boli SNC (traumatisme cerebrale, AVC), alterarea reabsorbtiei tubulare a glucozei (sindromul Toni-Debre-Fanconi, boli tubulare renale avansate), sarcina cu posibil diabet latent (diabet gestational). Prezenta glucozei in urina cand concentratia glucozei sangvine este in limite normale indica un defect tubular in reabsorbtia glucozei, care se exprima prin scaderea pragului renal de eliminare a glucozei si este caracteristica diabetului renal (glicozurie renala). Valori de alerta clinica >1000 mg/dL (trebuie testata glucoza serica).

– densitate specifica: Densitatea urinara este dependenta de cantitatea de fluide ingerata de pacient, dar poate fi influentata si de alti factori cum ar fi: transpiratii abundente, efectul temperaturilor scazute, agenti diuretici activi (cafea si alte substante), astfel ca se pot intalni variatii foarte mari ale densitatii urinare (1.000-1.040) chiar si la persoanele sanatoase

– pH: Importanta pH-ului urinar consta in primul rand in determinarea existentei unei afectiuni acido-bazice sistemice de origine metabolica sau respiratorie si management-ul conditiilor urinare care necesita mentinerea urinei la un pH specific, cum ar fi calculii renali (se urmareste prin dieta si tratament modificarea pH-ului urinar, astfel incat sa previna formarea calculilor), alcalinizarea urinei in tratament cu sulfonamide (prevenirea formarii cristalelor), intoxicatie cu salicilati (cresterea excretiei), in timpul transfuziilor; urina trebuie mentinuta acida in timpul tratamentului infectiilor de tract urinar.

– Acid ascorbic (vitamina C): este al 11 –lea parametru, pe care nu toate testele pentru biochimia urinara il contin, insa evaluarea lui este foarte importanta deoarece poate induce modificari la unele teste biochimice

Aportul mare de acid ascorbic este de multe ori determinat de faptul ca acesta este utilizat ca potentator de gust, conservant in diverse produse alimentare si farmaceutice (complexe de vitamine) si din acest motiv poate induce modificari la nivelul biochimiei urinii fara ca acestea sa aiba suport pathologic. Din acest motiv detectia lui cu ajutorul testelor ce contin si acest parametru este foarte importanta pentru a nu induce false rezultate.

Detectarea unui nivel crescut de acid ascorbic in urina impune o reevaluare a urmatorilor parametri biochimici: glucoza, bilirubina, hemoglobina si nitriti. Pentru glucoza si bilirubina o cantitate mare de acid ascorbic induce un fals rezultat scazand limita de detectie astfel incat valori de alerta pot aparea ca valori patologice fara semnificatie deosebita, de multe ori aparand inadvertente intre parametrii biochimici.

Nota: pentru valori mici, totusi detectabile de glucoza, cu semnificatie pentru depistarea diabetului incipient, prezenta acidului ascorbic determina rezultate fals negative si compromite astfel diagnosticul precoce al acestei afectiuni.

Se va indica pacientilor repetarea sumarului de urina in absenta consumului de medicamente sau alimente ce contin cantitati mari de acid ascorbic.

3. Evaluarea microscopica (examenul sedimentului urina):

eritrocite: semnificatie clinica de la valoarea de relativ frecvente

leucocite: semnificatie clinica de la valoarea de relative frecvente

celule tubular renale si tranzitionale: semnificatie clinica de la valoarea de rare

celule atipice: prezenta lor se specifica indiferent de numarul lor pentru ca pot fi cu potential tumoral

cilindri: hialini, celulari, granulosi, cirosi, grasosi , cu depuneri de cristale (cu exceptia cilindrilor hialini foarte rari, toate celelalte forme de cilindri au semnificatie indiferent de numarul lor)

fragmente epiteliale: intotdeauna cu valoare patologica

flora microbiana: prezenta, monomorfa, in conditiile in care nu reprezinta o contaminate

levuri: prezente, in conditiile in care nu reprezinta o contaminate

paraziti: semnificatie clinica, prezenti

filamente uretrale, mucus: semnificatie clinica, prezente

spermatozoizi: numerosi, pot da falsa proteinurie

cristale: in functie de tip, de la rare (cu semnificatie intotdeauna patologica: colesterol, cistina, leucocina) 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *