Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Ce trebuie sa știm despre consumul de cartofi
Ce trebuie sa știm despre consumul de cartofi

Ce trebuie sa știm despre consumul de cartofi

11 nov. 2020, 14:25,
BZI.ro, în Sanatate

Ingredientul preferat al romanilor si nu numai, cartoful este una dintre cele mai cultivate și consumate legume din lume. Ușor de gătit, oferă si o serie întreagă de beneficii și virtuți care sunt adesea trecute cu vederea. Iata ce trebuie sa știm despre consumul de cartofi!

De ce să mănânci cartofi

Din punct de vedere nutrițional, este important să consumați alimente cu amidon o dată pe zi, dacă sunt bineînțeles însoțite de alte alimente echilibrate. Ca atare, cartofii sunt deosebit de potriviți, mai ales că sunt disponibili pe tot parcursul anului. O sursă importantă de carbohidrați, acest tubercul conține mulți aminoacizi esențiali, care sunt foarte buni pentru sănătate.

Ce trebuie sa știm despre consumul de cartofi: este bine să mâncăm cartofi cruzi?

Nu se recomandă consumul de cartofi cruzi, deoarece conțin anumite elemente toxice, cum ar fi alcaloidul solanină, care poate fi dăunător sănătății umane și organismului. Gătitul reduce considerabil această toxicitate, fără a o elimina complet, ceea ce face insa posibilă consumarea cartofilor fără pericol. Deci, evitați să mâncați cartofi cruzi!

Este periculos să mănânci cartofi încolțiți

Pe baza realității științifice, mugurii din cartofi pot fi dăunători. Cu toate acestea, această nocivitate este adesea exagerată, deoarece efectele secundare datorate consumului apar doar la o doză mare ingerată. Când sunt consumati în doze mici, acestia nu provoacă nicio reacție sau o problemă specială. Cu toate acestea, în timp ce oamenii par în siguranță, nu este cazul animalelor, care sunt mult mai fragile și se pot intoxica rapid. Câine, pisică sau iepure, indiferent de tipul de animal de companie, trebuie să rămâi vigilent cu orice preț.

Ce trebuie sa știm despre consumul de cartofi: cartofii îngrașă?

Dacă îți plac cartofii, te poți relaxa! Cartofii nu te îngrașă! Într-adevăr, sunt chiar destul de sănătoși și foarte săraci în calorii. Pe de altă parte, totul depinde în mod evident de modul în care ii gătiți și de felurile de mâncare în care le preparați. În cazul gătitului cu apă, numărul de calorii nu va fi același ca in cazul gătitului cu unt sau prăjitului. Depinde de tine să fii vigilent atunci când îi gătești!

Sunt chipsurile mai sanatoase decât cartofii prăjiți?

Deloc ! Această concepție greșită este una dintre numeroasele legende urbane referitoare la cartofi. Chips-urile au mult mai multe calorii decât o porție de cartofi prăjiți, deoarece metoda de gătit diferă, la fel și gradul de absorbție a uleiului. În primul rând, chipsurile de cartofi au o suprafață mai mare decât cartofii prăjiți, ceea ce îi face automat mai grasi. Pe de altă parte, pentru a-și atinge textura, chipsurile trebuie să absoarbă mult mai multe grăsimi decât cartofii prăjiți. Pentru a fi mai precisi, chipsurile conțin aproximativ 35% grăsime, în timp ce cartofii prăjiți au doar în jur de 15%.

Cartofii sunt recomandați pentru diabetici?

Nu, chiar se recomandă evitarea sau limitarea lor, deoarece încărcarea lor glicemică este considerată moderată până la mare. Cu toate acestea, în unele cazuri de diabet de tip 2, pacienții pot mânca din când în când cartofi, atât timp cât sunt fierți. Așadar, cea mai bună soluție rămâne să solicitați sfatul medicului curant sau al unui nutriționist care va putea adapta răspunsul în funcție de pacient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *