Ce trebuie sa stii despre uleiul de masline? Uleiul de măsline este una dintre bazele dietei mediteraneene. Cu toate acestea, există anumite lucruri pe care ar trebui să le știi pentru a profita din plin de beneficiile sale pentru sănătate.
Ce trebuie sa stii despre uleiul de masline?
Uleiul de măsline este excelent pentru sănătate, datorită bogăției sale în acizi grași omega-9, monoinsaturați. Consumul este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare și o scădere a nivelului de colesterol total și a colesterolului LDL (colesterolul rău) în sânge.
De asemenea, este bogat în polifenoli, antioxidanți care încetinesc îmbătrânirea celulară și în vitaminele K (coagularea sângelui și forța osoasă) și E (elasticitatea pielii). Cu toate acestea, conține 100% grăsimi și, prin urmare, rămâne caloric (90 kcal / linguriță, mai mult decât untul). În general, se recomandă 2 linguri pe zi, din cele 4 linguri de ulei vegetal recomandate zilnic.
Ulei de măsline virgin sau extra-virgin?
Ambele sunt obținute printr-un proces mecanic: uleiul trebuie să îndeplinească criteriile chimice și gustative, în special în ceea ce privește procentul de aciditate (mai puțin de 0,8%). „Presat la rece” sau „extras la rece”, cele două metode respectă temperatura tehnică utilizată, potrivit Sante Magazine. Morile care presează măslinele cu o piatră de măcinat fac aceasta „presare la rece”. Companiile care produc ulei de măsline în centrifuge sau cu o presă automatizată pun mențiunea „extracție la rece”. Nu are efect asupra gustului.
Nu il păstrăm mai mult de 2 ani
Uleiul de măsline devine ranced. Se menține în medie 12-18 luni, niciodată mai mult de 2 ani. Trebuie consumat în termen de 6 luni de la deschidere.
Sticlă de sticla sau sticlă de plastic?
Sticlele de plastic sunt mai puțin protectoare. Ideal este o sticlă de sticlă opacă și păstrata într-un dulap. Cele vândute într-un recipient de fier sunt, de asemenea, mai bine protejate.