Ce trebuie sa stii despre tuberculoza? Tuberculoza este cauzată de o bacterie (Mycobacterium tuberculosis), care afectează cel mai adesea plămânii. Este o boală care poate fi evitată și vindecată.
TBC este răspândit de la persoană la persoană, pe calea aerului. Când o persoană cu tuberculoză pulmonară tuse, strănuta sau scuipă, aruncă bacilii TB în aer.
Ce trebuie sa stii despre tuberculoza
Aproximativ un sfert din populația lumii are tuberculoză latentă, ceea ce înseamnă că aceste persoane au fost infectate cu bacilul TB, dar nu sunt (încă) bolnave și nu pot răspândi boala.
Riscul de a dezvolta boala la un moment dat în viata este de 5 până la 15% la subiecții care transportă bacilul tuberculozei. Riscul este mai mare pentru cei cu sisteme imunitare compromise, cum ar fi persoanele cu HIV, cei care sunt subnutriți, diabeticii și consumatorii de tutun.
Când tuberculoza ia o formă activă, simptomele (tuse, febră, transpirații nocturne sau pierdere în greutate) pot rămâne ușoare multe luni, astfel încât bolnavul se prezintă târziu la medic și transmite bacilul celorlalți. Într-un an, un pacient cu tuberculoză activă poate infecta alte 5 – 15 persoane în timpul unui contact strâns. Fără tratament, în medie 45% dintre persoanele cu tuberculoză HIV negativă mor și aproape toate persoanele cu HIV pozitive.
Cine are cel mai mare risc?
Tuberculoza afectează mai ales adulții, dar toate grupele de vârstă sunt expuse riscului. Peste 95% din cazuri și decese apar în țările în curs de dezvoltare.
Persoanele cu HIV sunt de 20 de ori mai predispuse să dezvolte tuberculoză activă. De asemenea, riscul este mai mare pentru persoanele cu alte afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar. Riscul este de trei ori mai mare la oamenii subnutriți.
Abuzul de alcool și fumatul cresc riscul de a contracta boala cu un factor de 3,3, respectiv 1,6. În 2018, la nivel mondial, 830.000 de cazuri noi de tuberculoză s-au datorat consumului de alcool și 860.000 fumatului.
Simptome și diagnostic
Simptomele comune ale tuberculozei pulmonare active sunt tuse cu spută uneori insotită de sânge, dureri în piept, slăbiciune, scădere în greutate, febră și transpirații nocturne. Multe țări folosesc încă o metodă care a fost folosită de mult timp pentru diagnostic, examinarea sputei la microscop. Tehnicieni de laborator calificați caută microscopic bacili de spută în probe de spută. Această metodă detectează doar jumătate din cazuri și nu detectează rezistența la medicamente.
Utilizarea testului rapid Xpert MTB / RIF® a devenit răspândită încă din 2010, când OMS a recomandat utilizarea lui pentru prima dată. Acest test detectează atât tuberculoza, cât și rezistența la rifampicină, cel mai important medicament anti-tuberculoză. Diagnosticul poate fi făcut în 2 ore și OMS recomandă acum acest test ca test inițial pentru oricine are semne și simptome de tuberculoză.
Diagnosticul de TB MDR-TB sau MDR-TB, precum și cel de tuberculoza asociata cu HIV poate fi scump și complicat. În 2016, OMS a recomandat 4 noi teste de diagnosticare, un test molecular rapid pentru centrele de sănătate periferice care nu pot utiliza Xpert MTB / RIF și 3 teste pentru a detecta rezistența la medicamentele anti-tuberculoză din prima și a doua linie.
Tuberculoza este deosebit de dificil de diagnosticat la copii.
Tratament
Tuberculoza este o boală care poate fi tratată și vindecată. Pentru TBC activ sensibil la medicamente, un tratament standard de 6 luni este prescris cu 4 medicamente anti-tuberculoză.