Rândunica de mare este o adevărată minune a adâncurilor, o specie rară care populează apele Mării Negre, în special în zona litoralului românesc, de la Constanța până la Mangalia. Acest pește preferă fundurile nisipoase acoperite cu midii și trăiește la adâncimi de 10-16 metri.
Acest pește are o înfățișare bizară, cu cap lat, ochii mari și bulbucați, iar corpul gros în partea din față și subțire spre coadă. Atinge o lungime de până la 60-70 cm și o greutate de 3 kg.
Ce trebuie să știi despre rândunica de mare
Rândunica de mare are aripioarele viu colorate cu diferite nuanțe, astfel că, dorsala este roșie-brună sau roz, pectorala violet, cu pete roșcate la exterior și verzui sau albastre în interior, iar ventrala și anala sunt de un roz-deschis.
Acest pește fascinant al Mării Negre, nu este doar un simbol al frumuseții marine, ci și o vietate învăluită în legende misterioase, ce sunt păstrate de generații întregi de pescari.
Se spune că rândunica de mare are un suflet delicat, aproape uman, iar bătrânii pescari cred că poate plânge. Această credință vine din sunetele ciudate, asemănătoare unui scâncet, pe care le scoate atunci când este capturată. Aceste „lacrimi” sunt, de fapt, un mecanism natural al peștelui.
O altă poveste populară spune că rândunica de mare trăiește toată viața în pereche, ca un simbol al iubirii și fidelității. Pescarii spun că, dacă prinzi o rândunică de mare, perechea sa va muri de tristețe, incapabilă să trăiască fără celălalt.
De aceea, mulți bătrâni care prind această specie o eliberează cu grijă înapoi în apă, oferindu-i șansa să-și găsească din nou perechea.
Ce preparate au la bază acest pește
Dacă îți dorești să încerci acest tip de pește, poți încerca să prepari o rândunică de mare la cuptor cu garnitură de broccoli. Acest pește nu prea are oase decât evident, șira spinării și alte câteva mai mici, o carne albă și puțin dulceagă. Prețul unui kg de rândunică de mare este undeva sub 30 de lei și este și un pește de captură, care este mult mai sănătos. Află dacă scrumbia are oase.
Pentru rețetă vei avea nevoie de 1,100 kg de rândunică de mare (3 pești mari) curățată în prealabil; două căpățâni de usturoi; 50 ml ulei de măsline; o linguriță și jumătate de sare; un sfert de linguriță de piper și patru legături de pătrunjel.
Pentru garnitură vei avea nevoie de 500 de grame de broccoli, 2 litri de apă, o lingură sare de mare și o lămâie. Se încinge cuptorul la 180 de grade și cât acesta se încălzește se pregătește peștele. Apoi se spală și se toacă mărunt cele patru legături de pătrunjel și se curăță usturoiul și se toacă mărunt.
Se amestecă usturoiul cu pătrunjelul, un sfert de linguriță de piper și o jumătate de linguriță de sare. Se pune într-o tavă hârtie de copt, apoi trebuie frecat cu atenție suprafața exterioară a peștilor cu sare și cu ulei, doar că mare grijă la oase. Împarte compoziția de pătrunjel și usturoi în trei și umple burțile tăiae ale peștilor cu aceasta.
Stropește totul cu ulei și zeama de la jumătate de lămâie, iar cealaltă jumătate se taie felii și se pune peste pește. Se dă la cuptor pentru 40-45 de minute la 180 de grade, în funcție de cât de mari sunt peștii.
Apoi se fierb și buchețelele de broccoli, care vor fi servite ca garnitură. Se așază rândunica de mare pe un platou încăpător și pe lângă se pun buchețelele de broccoli și se stropește din belșug cu zeamă de lămâie.