Prima pagină » Culinar » Ce trebuie să știi despre orezul negru?

Ce trebuie să știi despre orezul negru?

08 aug. 2024, 15:46,
în Culinar

Ce este orezul negru? În ciuda faptului că este mai puțin popular decât orezul brun sau orezul sălbatic, orezul negru, cunoscut și sub denumirea de „orez interzis” sau „orezul împăratului” este un bob străvechi care are beneficii și mai impresionante pentru sănătate decât alte soiuri de orez.

Nu numai că este tipul de orez care este cel mai mare bogat în antioxidanți puternici, care luptă împotriva bolilor, dar conține și fibre alimentare, proprietăți antiinflamatorii și are capacitatea de a ajuta la stoparea dezvoltării diabetului, cancerului, bolilor de inimă și chiar câștigului în greutate.

Istorie și utilizări în medicina tradițională a orezului negru

De ce orez negru este denumit și orez interzis? Această denumire vine cu mii de ani în urmă, în China antică, când un grup de nobili chinezi a adunat toate boabele de orez negru și le-a reținut de la consumul public. Acest lucru a transformat orezul negru într-o delicatesă doar pentru bogații și membrii regali ai Chinei antice. Ceilalți nu mai puteau mânca sau cultiva acest orez negru primind astfel numele de orez interzis. Astăzi nu mai este interzis, dar încă se cultivă în cantități relativ mici, mai ales în comparație cu alte tipuri de soiuri de orez disponibile pe scară largă.

După cum probabil știi, toate soiurile de orez sunt culturi substanțiale și importante în dieta populației asiatice și au fost de mii de ani. În medicina tradițională Chineză, orezul interzis a fost cunoscut pentru că este bun pentru rinichi, stomac și ficat încă din cele mai vechi timpuri. Orezul interzis conține antociani, iar alimentele care conțin acești antioxidanți puternici au fost folosite de mult timp în medicina tradițională pentru beneficiile lor pentru sănătate. Potrivit unui articol științific: „Amestecurile și extractele bogate în antociani (deși nu sunt compuși purificați) au fost folosite istoric pentru a trata afecțiuni la fel de diverse precum hipertensiunea arterială, pirexia, tulburările hepatice, dizenteria și diareea, problemele urinare, inclusiv pietrele la rinichi și infecțiile tractului urinar și răceala comună. S-a pretins chiar că aduc îmbunătățiri ale vederii și circulației sanguine”.

Unde se găsește și cum se gătește acest orez?

Popularitatea orezului negru și cunoștințele despre numeroasele sale beneficii pentru sănătate sunt în creștere în țările occidentale, dar încă rămâne mult mai puțin popular decât orezul alb mai puțin sănătos și chiar și orezul brun similar.

Dacă te întrebi de unde să cumperi orez negru, probabil îl poți găsi în majoritatea magazinelor naturiste cât și online. Speranța este că, pe măsură ce mai mulți oameni învață despre beneficiile orezului negru și îl solicită, acesta devine mai disponibil pe scară largă în lanțurile de supermarketuri și restaurante mai mari.

Deoarece beneficiile pentru sănătate ale orezului negru sunt în tărâțele orezului, întotdeauna trebuie să comperi orez negru 100% din cereale integrale. Poți fi sigur că obții tipul corect verificând eticheta ingredientelor și căutând cuvintele „orez negru întreg” ca prin ingrediente și, în mod ideal, singurul ingredient de pe listă.

Deoarece este nerafinat și mai dens decât orezul alb, gătitul orezului interzis durează mai mult. Pentru rezultate optime, înmoaie orezul timp de cel puțin o oră înainte de a-l găti sau, de preferat, timp de câteva ore. Dacă poți planifica din timp și poți înmuia orezul, vei reduce timpul necesar de gătire și, de asemenea, vei face nutrienții din orez mai ușor de absorbit. După ce ai înmuiat orezul, clătește-l și apoi pune-l pe aragaz cu două căni de apă pentru fiecare ceașcă de orez. Fierbe orezul timp de cel puțin o jumătate de oră dacă l-ai înmuiat sau timp de o oră dacă nu ai făcut-o. Verifică textura orezului după acest timp pentru a vedea dacă este gătit. Dacă nu, continuă să îl fierbi până ajunge la textura pe care o cauți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *