Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » 5 lucruri pe care nu le știai despre herpes
5 lucruri pe care nu le știai despre herpes

5 lucruri pe care nu le știai despre herpes

07 iul. 2020, 09:03,
în Sanatate

Ce trebuie sa stii despre herpes? Descoperiți informații esențiale despre acest subiect, care vă pot ajuta să înțelegeți și să preveniți mai bine această infecție.

Virusul herpes a fost mult timp dominat de clișee. Fie că este vorba de răni in jurul gurii sau herpes genital, circulă o mulțime de informații false. În timp ce această boală poate părea ușoară, persoanele care suferă de ea se pot confrunta cu stigmat social care provoacă stres psihic.

Herpesul este o infecție de-a lungul vieții, uneori cu puține sau fără simptome. Poate fi detectata prin prezența anticorpilor în sânge. Există două tipuri de herpes: virusul de tip 1 care este răspândit în principal prin contactul mucos. Virusul de tip 2 se transmite sexual și provoacă herpes genital. Acesta din urmă se manifestă ca leziuni veziculare sau ulcere genitale sau anale.

Aceste două tipuri de herpes sunt foarte contagioase și incurabile. Chiar și după tratamentul cu medicamente antivirale, focarele de herpes pot reapărea. În unele cazuri rare, infecția poate duce la complicații grave, cum ar fi encefalita sau lezarea ochilor. Iată câteva informații esențiale de reținut.

Herpesul este o infecție foarte frecventă

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 3,7 miliarde de persoane sub 50 de ani – jumătate din populația lumii – sunt infectate cu virusul de tip 1 (Herpes simplex tip 1). De asemenea, organizația estimează că 417 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani sunt infectate cu virusul de tip 2 (Herpes simplex tip 2), care este responsabil pentru herpesul genital.

Ce trebuie sa stii despre herpes? Umflatura nu este singurul simptom al herpesului

Umflatura care apare este doar unul dintre simptomele virusului. Pacienții cu herpes tip 1 sau 2 prezintă semne asemănătoare gripei, cum ar fi febra, cefaleea și durerile corporale prima dată când sunt afectate de virusul herpes de tip 1 sau 2. Alte simptome pot include dureri în partea inferioară a spatelui, secreții vaginale neobișnuite sau arsuri în timpul urinării.

Herpesul este deosebit de periculos în timpul sarcinii

Herpesul este deosebit de periculos în timpul sarcinii. Herpesul de buze poate provoca herpes genital care, în timpul sarcinii, vă pune riscul de a contamina fătul. Contaminarea are loc prin placentă sau în momentul nasterii. Herpesul neonatal poate avea consecințe grave – uneori fatale – pentru făt: deteriorarea pielii și a mucoaselor, febră, leziuni ale ochilor sau deteriorarea durabilă a sistemului nervos.

Dacă suferiți de herpes în timp ce sunteți gravidă, consultați-vă medicul rapid înainte de a alege un tratament. Monitorizarea specială la sfârșitul sarcinii și nașterii va limita considerabil riscul de transmitere.

Ce trebuie sa stii despre herpes? Herpesul este contagios de la prima furnicătură

Virusul nu se răspândește doar când apar umflaturile, ci chiar de la prima senzație de furnicături până la recuperarea completă, care poate dura câteva săptămâni. Încă din primele simptome, luați măsurile de precauție necesare pentru a-i proteja pe cei din jurul vostru. De asemenea, evitați frecarea buzelor, astfel încât virusul să nu se răspândească pe toată fața.

În ceea ce privește herpesul genital, riscul de contagiune este deosebit de mare în timpul crizelor, dar și, în proporții mai mici, în afara acestor perioade. Acesta este motivul pentru care utilizarea de prezervative este foarte recomandată persoanelor care știu că au herpes genital, indiferent dacă sunt în timpul sau între două crize.

Recidivele herpesului nu sunt sistematice

Nu suntem cu toții egali în fața herpesului. Unele persoane au rareori recurențe. Alții se confruntă adesea. În orice caz, herpesul este mai probabil să revină în primul an după infecție, în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Ce salariu avea Mihaela Tatu la Antena 1 și cât încasează Mirela Vaida
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul Simonei Halep din Mamaia. Cât trebuie să dai pentru o cameră și ce părere au turiștii
Playtech.ro
Cât costă cea mai scumpă pâine din România. O găsești la Turda, prețul e neașteptat
observatornews.ro
Și-a notat în jurnal că vrea să-și omoare mama. Fiica adoptivă a româncei Andreea Mottram plănuia crima de un an: "A fost înjunghiată de 12 ori"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Veste proastă pentru acești părinți. Vor avea o mare obligație
SportpeSurse
Întreaga lume e în stare de șoc! Apariție tulburătoare în Moscova, în plin război între Rusia și Ucraina. Imaginea naște controverse uriașe
Playtech.ro
Se poate poate pune poprire pe pensie? Ce spune legea și în ce cazuri se aplică măsura
Dailybusiness.ro
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
RomaniaTV
Tichete sociale Paşte 2025. Pensionarii cu venituri mici primesc bani de miel şi cozonac de la Primărie, pe lângă voucherul de 400 de lei de la Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
redactia.ro
Ce nu trebuie să spui sub nicio formă în ziua de Paște pentru a-ți merge bine tot anul
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`