Prima pagină » Medical » Diverse » Ce trebuie sa stii despre chinina din apa tonica
Ce trebuie sa stii despre chinina din apa tonica

Ce trebuie sa stii despre chinina din apa tonica

03 ian. 2019, 22:30,
în Medical
a:3:{s:7:"site_id";i:25;s:6:"old_id";i:85075;s:8:"site_url";s:14:"medical.bzi.ro";}

Apa tonica este o bautura racoritoare care contine chinina, ceea ce ii da un gust amar. Quinina este un tratament comun pentru malarie, iar unii oameni cred ca poate ajuta in crampele care apar la gambe in timpul noptii si in sindromul picioarelor nelinistite. Cu toate acestea, exista putine dovezi care sa sugereze ca apa tonica este eficienta pentru tratarea spasmelor musculare. Mai mult, de mai bine de 50 de ani, chinina – care este un alcaloid, impreuna cu chinidina si hidrochinona, au fost folosite pentru prevenirea crampelor musculare, dar, in timp, s-au gasit 157 de efecte secundare, motiv pentru care Asociatia Internationala a Medicamentelor a ajuns la concluzia ca nu este indicata chinina pentru acest tip de afectiuni.

Quinina este obtinuta din scoarta uscata a copacului Cinchona/ Cinchona succirubra (familia Rubiaceae), originar din America de Sud. Pe la jumatatea secolului al XVII-lea, un calugar, Antonio de Calancha, relata ca, in regiunea Anzilor Cordilieri din Peru, la altitudini mari, creste un copac pe care populatia bastinasa il numeste "copacul febrei", din a carui coaja caramizie se face o pulbere, care combate febra. Expertii considera chinina sigura pentru consum in doze foarte mici. Administratia Statelor Unite pentru Alimentatie si Medicamente (FDA) obliga producatorii sa mentioneze pe eticheta existenta chininei.

Unii oameni pot prezenta reactii alergice la chinina. In acest caz, o persoana trebuie sa evite apa tonica si orice alte produse care contin chinina. Persoanele care ar trebui sa evite chinina: femeile gravide sau care alapteaza, cei cu ritm cardiac anormal, cei cu afectiuni hepatice sau renale, cei cu hipoglicemie. De asemenea, unele medicamente pot interactiona cu chinina. Acestea includ: antidepresivele, antiacidele, statinele, cele care dilueaza sangele, medicamente neuromusculare-blocante, antibiotice. 
Este putin probabil ca chinina din apa tonica sa interactioneze cu medicamentele unei persoane sau sa provoace probleme persoanelor cu afectiuni medicale enumerate mai sus, fiind o cantitate foarte mica. Cu toate acestea, persoanele cu acesti factori de risc nu ar trebui sa ia suplimente de chinina sau medicamente, cu exceptia cazului in care sunt prescrise de medic.

Apa tonica nu iti aduce cine stie ce beneficii. Este o bautura racoritoare carbonata care poate contine zahar si are o valoare nutritiva mica. Chinina prezenta in apa tonica ofera o aroma amara distincta. Desi nu este periculoasa, apa tonica ar putea duce la o crestere inutila a consumului de calorii.

Efecte secundare. Quinina este foarte diluata in apa tonica. Probabilitatea ca o persoana sa se confrunte cu orice reactie adversa dupa ce a baut apa tonica este mica. Cu toate acestea, efectele secundare ale chininei pot include: zgomote in urechi, varsaturi, crampe stomacale, nervozitate, greata, diaree, confuzie. Ca medicament, chinina poate avea efecte secundare mai severe. Unele dintre efectele secundare posibile ale consumului de chinina ca medicament includ: batai cardiace anormale,
afectarea rinichilor, reactie alergica severa, dezechilibru electrolitic, probleme de vedere, probleme cu sangerarea, trombocitopenie (scaderea trombocitelor din sange), toxicitate pulmonara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *