Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Ce trebuie sa stii despre alunite
Ce trebuie sa stii despre alunite

Ce trebuie sa stii despre alunite

25 iul. 2015, 12:44,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:58974;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Alunitele sau nevii melanocitari sunt leziuni in general de culoare bruna, dar posibil si de culoarea pielii sau rosiatice, care pot aparea in orice zona a corpului, dar mai ales in zonele expuse la soare, in egala masura la barbati si femei. Alunitele pot fi mostenite (congenitale) sau dobandite in cursul vietii. Expunerea la soare sau alte surse de lumina UV pot predispune la aparitia alunitelor prin mecanisme care nu sunt complet intelese.

Persoanele cu multe alunite sunt mai ferite de imbatranirea prematura
 
Majoritatea alunitelor sunt inofensive, chiar daca sunt traumatizate, rupte, zgariate atata timp cat se vindeca intr-o perioada scurta de timp si nu isi schimba forma, culoarea, structura. Motivul tuturor campaniilor de constientizare asupra riscului de melanom porneste de la o celula numita melanocit (celula responsabila de coloratia normala a pielii prin productia de melanina sau pigment). Alunitele sunt, de fapt, aglomerari de astfel de celule/ melanocite la diferite niveluri ale pielii. Celulele/ melanocitele din alunite sunt absolut normale, simetrice, ordonate. Din acest motiv alunitele vor aparea pe piele sunt forma unor mici pete brune de forma si culoare relativ regulate.
Melanomul, pe de alta parte, reprezinta o aglomerare de celule/ melanocite maligne sau canceroase. Acestea sunt de forme si dimensiuni variabile, distribuite haotic si inlocuiesc celule normale. Ca urmare, melanomul va aparea ca o pata cu forma neregulata si culoare variabila, care creste relativ rapid.
Este important sa intelegem ca o alunita se poate transforma in melanom o data cu trecerea timpului, iar pe de alta parte un melanom poate aparea initial ca o alunita inofensiva. La orice modificare sau semn de suspiciune consultati un medic dermatolog pentru sfaturi.

Atentie, femei! Numarul de alunite, indicator al riscului de cancer la san 

Investigatii necesare:
Dermatoscopia
Analiza microscopica, pana la o magnificare de 40 ori, a alunitelor permite evaluarea in detaliu a celulelor/ melanocitelor si a modului in care sunt aranjate. Este nevoie de medici dermatologi cu experienta in domeniu pentru a obtine un diagnostic cat mai precis.
Cartografierea alunitelor
Analiza microscopica si urmarirea digitala a alunitelor (molemapping)- specialistul dermatolog examineaza pacientii “din crestet pana in talpi”, identifica alunitele ce trebuie analizate, le fotografiaza cu ajutorul unei camere performante, iar apoi realizeaza o cartografiere a acestora. Cu ajutorul unui video-dermatoscop de ultima ora alunitele sunt analizate microscopic. Tehnologia permite o microscopie de suprafata si profunzime mica, precum si observarea eventualelor atipii sau a grupurilor de celule care se comporta anormal, acestea putand reprezenta arii cu potential malign. Avantajul deosebit al tehnicii este acela ca alunitele pot fi reanalizate dupa o perioada stabilita.
Tratamentul alunitelor
Majoritatea alunitelor nu au nevoie de niciun tratament.
Cele atipice pot fi doar urmarite, preferabil atat clinic, cat si microscopic sau excizate. Excizia este o procedura chirurgicala minora care va fi realizata sub anestezie locala (injectie). Medicii dermatologi de la Hebra Dermatologie au pregatire de specialitate si experienta in chirurgia pielii. Procedura este de scurta durata urmata de pansamente si o evaluare dupa cateva zile. Ulterior alunita va fi trimisa pentru analiza histopatologica in vederea diagnosticului final.
Material realizat in cadrul campaniei de informare si crestere a respectului de sine a femeilor ”Frumusetea la 40 de ani”, proiect derulat in perioada martie 2015 – februarie 2016.

Lucruri pe care nu le stiai despre alunitele de pe corpul tau 

sursa: eva.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`