Prima pagină » Local » Ce trebuie să știi dacă suferi de afecțiuni ale pielii și dorești să te vaccinezi anti-COVID-19? Medicul dermatolog va stabili după caz dacă este sau nu recomandată imunizarea
Ce trebuie să știi dacă suferi de afecțiuni ale pielii și dorești să te vaccinezi anti-COVID-19? Medicul dermatolog va stabili după caz dacă este sau nu recomandată imunizarea

Ce trebuie să știi dacă suferi de afecțiuni ale pielii și dorești să te vaccinezi anti-COVID-19? Medicul dermatolog va stabili după caz dacă este sau nu recomandată imunizarea

30 ian. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Pacienți cu afecțiuni dermatologice contactează medicii specialiști pentru a se interesa dacă pot sau nu să se programeze pentru vaccinarea anti-COVID-19. Anumite afecțiuni pentru care tratamentul nu poate fi întrerupt cer amânarea vaccinării. Medicul dermatolog va stabili pentru fiecare caz în parte condițiile de vaccinare

Ieșenii care au afecțiuni dermatologice și care doresc să se vaccineze anti-COVID-19 trebuie să contacteze medicul specialist. Bolnavii care iau medicamente biologice și cu imunosupresoare necesită o pregătire specială pe care doar medicul dermatolog o recomandă în cazul vaccinării. În cazul afecțiunilor stabilizate nu există contraindicații, însă după administrarea vaccinului este importantă monitorizarea pacientului. Nu se recomandă vaccinarea pentru pacienții cu psoriazis eritrodermic, pustulos generalizat sau o formă vulgară severă, decât după ce boala este sub control. În cazul terapiilor cu imunosupresoare și cele bilogice sunt anumite recomandări. Atfel, dacă pacientul se află în tratament imunosupresor, este necesară, după caz, oprirea acestuia înaintea efectuării primului vaccin și reluarea terapiei la cel puțin o săptămână după cea de-a două doză de vaccin.

În general, vaccinarea anti-COVID-19 pentru pacienții cu afecțiuni dermatologice este recomandată

Pacienții medicilor dermatologi au nevoie de o evaluare atentă înainte de a se vaccina anti-COVID-19. Trebuie să se țină cont de statusul bolnavului, comorbidități, vârstă, tratament și alte aspecte pentru ca ulterior să se recomande vaccinarea. La Clinica de Dermato-Venerologie din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași, pacienții au sunat medicii pentru a primi acordul pentru vaccinarea anti-COVID-19.

„Pacienți cu boli dermatologice ne-au sunat și au întrebat dacă pot sau nu să se vaccineze anti-COVID-19. Nu se pot vaccina dacă este o afecțiune acută, cum este o formă de psoriazis care se manifestă și cu febră, cu un grad mare de imunosupresie, pentru care se recomandă stabilizarea bolii și apoi vaccinarea. Dacă bolile sunt stabile, nu sunt contraindicații, chiar dacă urmează o terapie”, spune prof. dr. Laura Solovăstru, șefa Clinicii de Dermato-Venerologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

După vaccinarea anti-COVID-19, pacienții trebuie monitorizați de medicul specialist

Pacienții care urmează un tratament pentru afecțiuni dermatologice, precum psoriazis vulgar, dermatită atopică, dar și alți pacienți care fac parte din grupe de risc crescut trebuie să țină cont de sfatul specialiștilor atunci când doresc să se vaccineze. Societatea Română de Dermatologie a comunicat medicilor dermatologi faptul că pentru pacienții care sunt pe terapie cu imunosupresoare se recomandă oprirea acesteia înaintea efectuării primului vaccin. În schimb, dacă suferă de o formă severă a bolii, se recomandă stabilizarea acesteia și amânarea vaccinării anti-COVID-19.

„Pacienții care doresc să se vaccineze anti-COVID-19 și fac terapie biologică și cu imunosupresoare trebuie să țină cont de anumite aspecte prin care se încearcă reducerea la minimum a riscurilor. Societatea Română de Dermatologie a oferit un punct de vedere vizavi de conduita pacienților care pot întrerupe tratamentul pentru a se vaccina. După imunizare, după o anumită perioadă, vor relua terapia biologică. La 20-21, maximum 28 de zile după vaccinare se poate reîncepe terapia biologică. Aceștia trebuie să fie monitorizați constant, boala trebuie să fie bine condusă terapeutic”, adaugă medicul Laura Solovăstru.

În județul Iași, 33.832 de persoane s-au vaccinat anti-COVID-19

În județul Iași, conform datelor centralizate, de la începutul Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 până pe 29 ianuarie 2021 au fost efectuate 33.832 de vaccinări. Pe data de 28 ianuarie 2021 au fost vaccinate 2.048 de persoane. Din totalul zilei de ieri, 1.007 ieșeni au fost vaccinați în centrele de faza II. De asemenea, din totalul de 2.048, au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19 1.182 de persoane și 866 au primit doza a doua. Din data de 27 decembrie 2020, la începutul primei etape din campania de vaccinare, și până pe 29 ianuarie 2021, s-au înregistrat 70 de reacții adverse ușoare. Etapa a doua a început pe 18 ianuarie în cele 19 puncte deschise în județul Iași și urmează ca, pe 8 februarie, să fie deschise alte 8 puncte de vaccinare pentru persoanele incluse în această etapă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *