Prima pagină » National » Ce trebuie să știe românii care vor să facă un credit ipotecar în această toamnă. Banca Națională a României a făcut anunțul
Ce trebuie să știe românii care vor să facă un credit ipotecar în această toamnă. Banca Națională a României a făcut anunțul

Ce trebuie să știe românii care vor să facă un credit ipotecar în această toamnă. Banca Națională a României a făcut anunțul

26 sept. 2024, 14:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

Românii care vor să facă un credit ipotecar în această toamnă trebuie să știe că România se menţine în rândul statelor cu cele mai accesibile credite din Uniunea Europeană. În primele şase luni din 2024 au fost acordate în total credite ipotecare în valoare de 4,5 miliarde de euro, în creştere cu 78% comparativ cu anul trecut. Banca Națională a României a făcut anunțul.

Ce trebuie să știe românii care vor să facă un credit ipotecar în această toamnă

Conform unei statistici recente, România este lider la credite ipotecare accesibile, cu cele mai avantajoase oferte din UE.

,,România se menţine în rândul statelor cu cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeană, luând în considerare salariile medii la nivel naţional şi costurile cumpărării unui apartament cu două camere printr-un credit ipotecar pe 25 de ani. Astfel, rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în Bucureşti deţine un procent de circa 40% din salariul mediu net pe economie la nivel naţional, România având cea mai bună valoare a acestui indicator la nivel regional şi printre cele mai bune valori la nivelul Uniunii Europene. Valoarea indicatorului este mai redusă comparativ cu finalul anului anterior, când rata medie deţinea un procent de aproximativ 43%, ca urmare a scăderii dobânzilor creditelor ipotecare, în special pe segmentul celor fixe, care au ajuns la o pondere de peste 90% din creditele ipotecare acordate în prezent.”, se menţionează în raport.

Cum se obține un credit ipotecar pentru locuință

Creditul ipotecar este un tip de împrumut acordat de către o instituție financiară, precum o bancă sau o societate de credit, care este garantat de o ipotecă asupra unei proprietăți imobiliare. În schimbul sumei împrumutate, beneficiarul creditului se angajează să plătească rate periodice, pe o perioadă prestabilită. Principalul dezavantaj al creditului ipotecar este acela al avansului inițial, care este de minim 15%, în majoritatea situațiilor. Pentru a avea o stabilitate financiară pe termen lung este important să alegem un credit corect. Valoarea creditului se stabilește ținând cont de posibilitățile financiare ale clientului.

Pentru a obține un credit ipotecar în vederea achiziționării unei locuințe, trebuie să îndeplinești câteva condiții: cetăţenie sau rezidenţă în România; vârstă minimă 18 ani (dacă optezi pentru perioada maximă de contractare, respectiv 35 de ani, trebuie să te încadrezi în limita de vârstă de 70 de ani la data achitării ultimei rate la credit); să fii angajat sau să dispui de venituri lunare permanente, indiferent că vorbim de salarii, pensii, chirii, dividende, diurne, câștiguri obținute prin intermediul unui PFA; vechimea la locul de muncă, cerințele la acest capitol fiind diferite de la o bancă la alta; să dispui de un avans minim care reprezintă un procent din suma totală a imobilului sau a terenului. Avansul minim diferă de la o bancă la altă; nu trebuie să ai datorii active sau credite neachitate la dată scadență. Majoritatea optează pentru creditul ipotecar atunci când vor să își cumpere o locuință.

Cert este că România are cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeană. Asta arată o statistică recentă făcută la nivel european, susținută și de o analiză BNR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`