Ovarectomia este procedura chirurgicala prin care se elimina unul sau ambele ovare. Ovarele sunt organe care au forma de migdala, situate de o parte si de alta a uterului, in pelvis. Acestea contin ovule si produc hormonii care controleaza ciclul menstrual. Ovarectomia se poate face ca o operatie singulara, independenta sau poate fi parte a unei interventii chirurgicale de amploare, de eliminare a uterului (histerectomie). Procedura este asociata, de obicei, cu extirparea trompelor uterine (salpingectomie), deoarece irigarea cu sange a acestora este comuna. In acest caz, operatia poarta numele de salpingo-ovarectomie. Cand ovarectomia implica indepartarea ambelor ovare se numeste ovarectomie bilaterala. In cazul in care interventia chirurgicala implica eliminarea unui singur ovar se numeste ovarectomie unilaterala.
1. Cand este necesara
Ovarectomia se face in anumite conditii bine delimitate in urma unui consult amanuntit si doar dupa recomandarea medicului. La ovarectomie se poate ajunge din urmatoarele cauze: un abces la nivelul trompelor uterine sau al ovarelor, cancer ovarian sau risc de cancer ovarian, endometrioza, chisturi ovariene, rasucirea unui ovar.
5 cauze ale chisturilor ovariene
2. Poate implica si eliminarea uterului
Operatia de extirpare a ovarelor poate fi legata de multe ori si de cea de extirpare a uterului (histerectomie). Femeile cu risc crescut de cancer sunt nevoite ca pe langa eliminarea ovarelor sa indeparteze si trompele uterine.
3. Riscurile interventiei
Orice interventie chirurgicala are riscurile ei, prin urmare, si ovarectomia. Printre complicatiile care ar putea aparea in urma operatiei se numara sangerarile abundente, riscul de infectii locale, afectarea organelor invecinate, fisurarea unei tumori canceroase, instalarea prematura a menopauzei sau deversarea celulelor potential canceroase in tot corpul.
4. Cum se pregateste interventia
Pacienta consuma numai laxative cu o zi inainte de interventia chirurgicala, pentru golirea intestinului. De asemenea, aceasta nu are voie sa manance inainte de operatie si sa consume putine lichide. Administrarea anumitor medicamente este interzisa (in functie de caz) si de asemenea tratarea cu antibiotice pentru prevenirea infectiei.
5. Cum se desfasoara operatia
Medicul va face o incizie in abdomen pentru a ajunge la ovare, in inceperea procesului de curatare a organismului in acea zona si apoi de extirpare a ovarelor. Prima data urmeaza deconectarea ovarelor de la sistemul circulator si de la tesutul care il protejeaza. De asemenea, operatia se mai poate face si prin mai multe intepaturi mici (laparoscopie), adica undeva la trei sau patru taieturi mai mici in abdomen: intr-o incizie se introduce o camera mica iar in cealalta instrumentele chirurgicale necesare. Cu ajutorul camerei video, medicul chirurg poate vedea in timp real cum se comporta corpul la fiecare miscare. Operatia de extirpare a ovarelor prin laparoscopie este cel mai des utilizata de catre medici.