Prima pagină » Economic Local » Ce trebuie să știe ieșenii care vor să se înscrie în Programul Casa Verde Fotovoltaice, 2024? Finanțarea este de 30.000 de lei/beneficiar
Ce trebuie să știe ieșenii care vor să se înscrie în Programul Casa Verde Fotovoltaice, 2024? Finanțarea este de 30.000 de lei/beneficiar

Ce trebuie să știe ieșenii care vor să se înscrie în Programul Casa Verde Fotovoltaice, 2024? Finanțarea este de 30.000 de lei/beneficiar

25 sept. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Înscrierile pentru ieșeni, în Programul Casa Verde Fotovoltaice, vor începe pe 1 octombrie 2024. Potențialii beneficiari din județele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui se pot înscrie în aplicație, începând cu ora 10:00. Înscrierile încep oficial vineri, pe 27 septembrie 2024.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat programul oficial al înscrierilor în Casa Verde Fotovoltaice 2024 pentru persoane fizice, în funcție de regiune. Astfel, înscrierile în program debutează pe 27 septembrie 2024. În această zi, se pot înscrie persoanele fizice din județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş. 30 septembrie: regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu). Pe 30 septembrie, se pot înscrie persoanele din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, iar pe 1 octombrie 2024, persoanele din regiunea Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), pe 2 octombrie, cei din regiunea Sud-Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea).

Ieșenii se pot înscrie în Programul Casa Verde Fotovoltaice pe 1 octombrie 2024

Înscrierile se fac și pe 3 octombrie de către cei din regiunea Sud (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea), pe 4 octombrie: regiunea București-Ilfov, pe 7 octombrie, persoanele fizice din regiunea Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea). În ultima zi de înscrieri, pe 8 octombrie, pot obține banii cei din regiunea Vest (județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş). În programul derulat în acest an, finanțarea crește de la 20.000 de lei, la 30.000 de lei. Banii sunt folosiți de beneficiari pentru montarea panourilor fotovoltaice, dar și pentru bateriile de stocare a energiei electrice. Documentele necesare pentru înscriere vor fi aceleași ca anul trecut: actul de identitate, certificatele fiscale din care să reiasă că persoana nu are datorii la bugetele locale, precum și extrasul de carte funciară. Ieșenii atrag atenția asupra neregulilor din programul derulat de AFM. Mihai Bercea, unul dintre ieșenii care a obținut finanțarea în programul Casa Verde Fotovoltaice, în anul precedent, se întreabă de ce nu s-au acordat finanțări și în edițiile anterioare ale programului, pentru achiziția bateriilor.

De ce nu s-au acordat fonduri și pentru achiziția bateriilor în anul 2023?

În legătură cu această situație, Administrația Fondului pentru Mediu susține că deciziile privind strategiile de mediu se pot schimba anual. „Politica și strategiile de mediu sunt elaborate de către autoritatea centrală de mediu din România, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în coordonarea căreia se află Administrația Fondului pentru Mediu. În baza acestora, conform Ordonanței de urgență nr. 196/2005 și a bugetului aprobat, Administrația Fondului pentru Mediu poate deschide noi sesiuni de finanțare în vederea susținerii politicilor asumate la nivel național. În acest sens, AFM prevede, în bugetul anual, finanțarea anumitor programe în funcție de obiectivele urmărite și prioritățile stabilite la nivel național”, se arată în răspuns AFM, transmis către BZI.

Noi reguli pentru ieșenii care vor să se înscrie în program

Depunerea dosarelor în Programului Casa Verde Fotovoltaice 2024 poate fi făcută doar de utilizatorii care au cont creat în aplicație. Contul se creează la adresa „inscrierionline.afm.ro” , cu cel puțin 48 ore înainte de deschiderea sesiunii de depunere a regiunii pentru fiecare persoană fizică. Astfel, ieșenii trebuie să își facă un cont, cel târziu, până vineri, pe 27 septembrie 2024. O adresă de E-mail (asociată unui cont de utilizator) poate fi folosită pentru depunerea unui singur dosar. Dacă a fost depus un dosar în cadrul unei regiuni, nu se va mai putea realiza o altă depunere în program, pentru nicio altă regiune, folosind aceeași adresă de E-mail.

Contul de utilizator folosit pentru înscrierea în program în sesiunea 2023 poate fi folosit în sesiunea anului 2024, cu condiția ca în sesiunea anterioară (2023) înscrierea să se fi realizat pentru altă adresă și alt solicitant aprobat. AFM recomandă crearea unui alt cont de utilizator pentru noua sesiune. Bugetul pentru sesiunea din acest an al programului este de 2 miliarde de lei, estimându-se că vor fi 67.000 de noi beneficiari. Lista cu ieșenii admiși în programul derulat în 2023 a fost publicată pe site-ul AFM. Pe de altă parte, înscrierile pentru ieșeni, în Programul Casa Verde Fotovoltaice, vor începe pe 1 octombrie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024