Mulți credincioși se pot întreba ce trebuie să pregătești pentru sfeștanie. Potrivit bisericii, aceasta este bine să se facă într-o zi de post, însă nu neapărat într-unul dintre posturile mari din an.
Sfeștania se referă la sfințirea aghiasmă și este o practică creștină, pe care preoții o fac în anumite momente importante din an, cum ar fi Paștele. Chiar dacă toți oamenii au auzit de ea, puțini știu ce se pune pe masă atunci când se face.
Ce trebuie să pregătești pentru sfeștanie
Paștele este una dintre sărbătorile cu cea mai mare încărcătură divină și o mulțime de tradiții, atât înainte, cât și după. Una dintre ele este sfeștania, iar preoții nu sar niciodată peste ea. Preoții sfințesc aghiasma, iar cu aceasta merg din casă în casă și fac slujba în locuințele oamenilor, pe care le și sfințesc.
Pentru acest lucru, credincioșii trebuie să se pregătească corespunzător. Sfeștania se face oricând au nevoie credincioșii, mai ales cei care suferă de bolii grele sau cei care trec prin necazuri mari în viață.
Prin această slujbă, preotul binecuvântează casa și stropește cu aghiasmă mică pe toți cei care sunt prezenți, animalele din casă și din curte, pereții cu icoane și toate încăperile casei. Partea bună este că toate femeile nu trebuie să pregătească preparate fastuoase.
Este nevoie doar de o pâine, în funcție de preferințele fiecărei persoane. De asemenea, se mai pune untdelemn și o cantitate mică de vin, care să simbolizeze binecuvântarea mâncării de Dumnezeu.
Masa din casa care urmează sfințită trebuie pregătită și cu alte lucruri, în afară de mâncare. Credincioșii trebuie să nu uite să pună un vas cu apă în care preotul să bage busuiocul, un pahar cu ulei, minim două lumânări, tămâie, busuioc și un bețișor cu vată la unul dintre capete.
De ce slujba trebuie făcută în zilele de post
Molitfelnicul și celelalte cărți de practică liturgică nu limitează săvârșirea steștaniilor la perioadele de post, dar tradiția bisericească îndeamnă pe toți creștinii să cheme preotul pentru sfințirea casei măcat o dată pe an, într-o zi de post.
În cazuri deosebite, precum după trecerea la Domnul a cuiva, ori când cineva este în suferinţă, la punerea temeliei unei case noi sau la mutarea într-o casă nouă, după renovarea unei locuinţe, sfeştania se poate face indiferent de ziua din săptămână sau de perioadele de post, la o dată stabilită de comun acord cu preotul.
Uleiul de sfințirea casei, precum și agheasma, potrivit tradiției creștine, nu trebuie să fie niciodată aruncate. Cu agheasma se poate stropi prin casă, iar uleiul se va pune în candelă în fiecare zi câte puțin, alături de altă cantiate de ulei nesfințit, până când acesta se termină.
Pentru a veni în întâmpinarea nevoii credincioșilor, Biserica a rânduit și sfințirea caselor din ajunul Bobotezei, slujblă complementară sfeștaniei, dar în acest caz aghiasma nu se mai sfințește la casa credinciosului, ci este adusă de preot, iar slujba este mai puțin cuprinzătoare din lipsă de timp. Așadar, fiecare credincios trebuie să știe ce trebuie pregătit pentru sfeștanie.