Prima pagină » Sanatate » Ce trebuie să mănânci când ai tensiune mare. Hipertensiune arterială

Ce trebuie să mănânci când ai tensiune mare. Hipertensiune arterială

02 iul. 2024, 14:00,
în Sanatate

Hipertensiunea arteriala este o condiție medicală caracterizată prin creșterea presiunii sângelui arterial. Afecțiunea este frecvent întâlnită și poate fi foarte gravă, dacă nu este tratată corespunzător. Iată ce trebuie să mănânci când ai tensiune mare. 

Ce trebuie să mănânci când ai tensiune mare 

Principalele alimente recomandate pentru diminuarea tensiunii arteriale datorită efectului antiinflamator și antioxidant al acestora sunt: ardei roșu, broccoli, cartofi dulci, kiwi, fructe de pădure, lămâi, portocale, grapefruit, avocado, migdale, semințe de floarea soarelui, unt de arahide. 

Potasiul contribuie la reducerea valorilor tensionale prin relaxarea musculaturii vaselor de sânge și îndepărtarea excesului de sodiu de la nivel circulator. 

Seleniul reprezintă un alt compus care asigură menținerea unei tensiuni arteriale optime și se regăsește în: pește, fructe de mare, carne de pui, nuci. 

Nu toate persoanele hipertensive reacționează similar la reducerea consumul de sare, genetica jucând un rol important în modul în care reacționează organismul la aportul de sodiu alimentar, însă, în majoritatea situațiilor, adoptarea unei diete echilibrate prezintă efecte semnificative și poate substitui uneori tratamentul antihipertensiv. 

Fumatul reprezintă un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și cancer. Persoanele fumătoare prezintă în mod constant valori mai mari ale hipertensiunii arteriale față de cele nefumătoare. 

De asemenea, consumul moderat de alcool reduce tensiunea arterială și previne riscul de apariție al insuficienței cardiace. 

Cum detectăm hipertensiunea arterială 

Hipertensiunea arterială este, în general, o afecțiune silențioasă. Mulți oameni nu prezintă niciun simptom. Boala se poate manifesta după ani sau chiar la decenii distanță de la apariție. 

Totuși, câteva simptome pot fi: înroșirea feței, pete de sânge în ochi (hemoragie subconjunctivală), cefalee occipitală, durere retrosternală, amețeală. 

Pentru a descoperi dacă ai tensiune mare este indicat să verifici periodic tensiunea arterială, cu ajutorul unui tensiometru pe care sa îl achiziționezi din farmacii. 

Istoricul familial și stilul de viață reprezintă, de cele mai multe ori, cauza de apariție a hipertensiunii arteriale. Unul dintre factorii de risc este vârsta, istoricul familial și stilul de viață reprezentând, de cele mai multe ori, cauza de apariție a hipertensiunii arteriale. 

Un alt factor este greutatea, obezitatea fiind un factor primar al apariției. De asemenea, și stilul de viață sedentar și dieta dezechilibrată pot crește riscul de apariție a hipertensiunii arteriale. 

Bărbații au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, comparativ cu femeile. Cu toate acestea, acest lucru este valabil numai până când femeile ajung la menopauza și lucrurile se pot schimba radical. 

Bolile cardiovasculare, diabetul, bolile cronice de rinichi, sindromul Cushing, hipertiroidismul și nivelurile ridicate de colesterol pot duce la hipertensiune arterială, mai ales pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. 

Schimbarea stilului de viață și a dietei este esențială atunci când ești diagnosticat cu tensiune mare, alături de urmarea tratamentului prescris de medicul specialist.  

Foarte important este să ai în vedere ce trebuie să mănânci când ai tensiune mare, pentru a ține situația sub control și de a evita riscul de a se agrava.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`