Dacă nu știi ce trebuie să mănânci când ai giardia, nu îți face griji. În acest articol ți-am pregătit lista alimentelor permise și a celor interzise în cazul unei infecții parazitare.
Giardioza – numită şi Giardia – este o boală intestinală cauzată de infecţia cu parazitul Giardia Lamblia (numită şi Giardia Intestinalis), un protozoar flagelat. Giardioza este cea mai frecventă parazitoză umană.
Infectarea omului se realizează prin ingestia alimentelor sau a apei contaminate. De cele mai multe ori, boala trece printr-o fază acută scurtă, urmată de o fază cronică. În faza acută, giardia este cauza diareei apoase, iar în faza cronică, scaunele devin din nou normale. Simptomele nu apar întotdeauna, unele persoane fiind asimptomatice. În schimb, altele pot prezenta un spectru larg de simptome, de la diaree ușoară, care se vindecă spontan și până la diaree cronică, acompaniată de malabsorbție și pierdere în greutate.
Pentru că vorbim de un parazit intestinal, majoritatea manifestărilor clinice sunt legate de aparatul digestiv, însă există și manifestări neuropsihice și alergice.
Ce trebuie să mănânci când ai giardia și ce trebuie să eviți?
În cazul în care te confrunți cu giardia, este necesar să faci mici modificări în dieta ta. De aceea, trebuie să consumi fructe, mămăligă, ovăz fiert, pui, pește fiert, cartofi, brânză de vaci, iaurt, kefir, orez, dovlecei, morcovi, castraveți, supe, compoturi și ceaiuri din plante.
Lista alimentelor interzise cuprinde: produse de patiserie și fast-food, alimente afumate, iuți sau grase, băuturi carbogazoase, lapte dulce și zahăr.
Exemplu de meniu pe o săptămână pentru un copil cu giardia
Dacă micuțul tău are giardia, trebuie să știi ce să îi dai să mănânce. Astfel că, în rândurile de mai jos vei găsi un exemplu de meniu pe o săptămână, care poate fi completat cu gustări din fructe sau alte alimente sănătoase.
Luni, poți să îi dai copilului, la micul dejun, fiertură de ovăz și ceai. La prânz, optează pentru orez cu dovlecei și carne slabă, iar la cină poți să îi dai friptură cu pui slab, gătită la abur și cu un pahar de lapte bătut.
Marți, meniul poate arăta așa: la micul dejun hrișcă fiartă cu un pahar de suc de portocale, la prânz supă de legume și chifteluțe de curcan, iar la cină dovlecei, morcovi și roșii la aburi, la care poți adăuga 150 ml iaurt degresat.
Pentru miercuri, poți alege să îi dai fulgi de porumb cu 150 ml kefir la micul dejun, supă de pui și cartofi copți la prânz, iar la cină cod gătit la aburi cu suc de lămâie.
Joi, poți să îi dai micuțului pâine cu brânză și ceai la micul dejun, supă de legume cu puțin orez la prânz și pilaf cu pui, roșii, dovlecei și un pahar de iaurt degresat la cină.
Pentru vineri, meniul poate arăta în acest fel: dimineața – fiertură de ovăz și suc de afine, prânz – supă cremă de dovlecei și rădăcinoase, seara – piure de cartofi cu friptură slabă de vită și un pahar de lapte bătut.
Sâmbătă, meniul ar trebui să constea în cereale cu iaurt pentru dimineață, orez cu ardei și roșii pentru prânz și cartofi fierți în coajă pentru prânz.
Pentru duminică: dimineața – fulgi de ovăz cu fructe uscate și o limonadă cu mentă, prânz – supă de hrișcă cu perișoare, seară – salată de fructe.