Dieta pacientului cu guta trebuie sa contina cantitatea necesara de glucide dar sa aiba limitate proteinele, grasimile si sarea si excluse produsele bogate in purine, substante care prin descompunere formeaza acidul uric. In cele ce urmeaza va sugeram cateva idei de meniu indicat in guta si cateva recomandari pentru alimentele de evitat.
Incepe ziua cu un bol de cereale cu lapte cu continut redus de grasime, la care poti sa adaugi fructe de padure.
Vezi si: Un foarte bun antidot natural pentru guta
Un ou pe zi este recomandat indiferent de modul de preparare. Pentru micul dejun mai poti sa adaugi branza de vaci, smantana, cascaval (nu insa cel sarat). Produsele lactate cu continut redus de grasime nu doar iti ofera proteinele necesare dar par si sa reduca riscul unui atac de guta, scrie voceapacientului.ro.
Carnea rosie, fructele de mare si icrele sunt bogate in purine, deci trebuie evitate, dupa cum nu trebuie consumate in exces alcoolul sau painea. Este exclus consumul de organe (ficat, rinichi, limba, creier), salamurile, produsele afumate, conservele
Daca iti este dor de carne poti sa consumi din cand in cand carnea de pui sau rata. Poate adaugi un pic de lamaie sau salvie care par a reduce si ele concentratia de acid uric.
Vezi si: Ibusan, comprimate – pentru guta acuta, osteoartrita si alte afectiuni
Supele vegetariene, cu cartofi si morcovi sau piureul de cartofi contin putine purine deci sunt recomandate. Se exclude supa de carne, de peste, de ciuperci, supele cu spanac, macris si se limiteaza produsele din aluat dospit.
Salatele ce contin struguri,mere, telina si nuci pot sa potoleasca in mod sanatos foamea de dupa amiaza. Nu doar contin putine purine dar contin si acid malic ce reduce cantitatea de acid uric.
Cartofi noi la cuptor cu rozmarin sau pastele cu zuchinni iti ofera senzatie de satietate fara sa contina multe purine. Ai grija doar sa nu servesti portii prea mari.