Prima pagină » National » Ce trebuie să faci dacă ți se stinge lumânarea în drum spre casă de Paște

Ce trebuie să faci dacă ți se stinge lumânarea în drum spre casă de Paște

18 apr. 2025, 12:51,
Redacția BZI în National

Sunt câteva sfaturi importante pentru cei cărora li se stinge lumânarea în drum spre casă în noaptea de Paște. Credința ortodoxă acordă o atenție sporită luminii de Înviere, iar un cunoscut preot explică ce trebuie să facă românii care trec prin momente mai puțin plăcute în acest sens.

Lumânarea de Paște este un simbol al luminii care învinge întunericul și al învierii, reprezentând în mod tradițional credința creștină în învierea lui Iisus Hristos. În multe familii, această lumânare este sfințită la slujba de Înviere și păstrată acasă.

Ce trebuie să faci dacă ți se stinge lumânarea în drum spre casă de Paște

În noaptea de Paște, la miezul nopții, credincioșii sunt chemați de preot pentru a lua Lumina Sfântă, un simbol profund al Învierii lui Hristos și al biruinței vieții asupra morții. Lumânarea aprinsă în această noapte reprezintă lumină divină care înfruntă întunericul și aduce speranță în inimile creștinilor. Este un semn al renașterii spirituale, iar fiecare flacără simbolizează triumful vieții și al luminii lui Hristos asupra întunericului lumii.

Preotul Gabriel Cazacu, din cadrul Mănăstirii Cașin din București, subliniază faptul că nu trebuie să ne îngrijorăm dacă lumina lumânării se stinge în drumul de întoarcere acasă. Esențial este ca, dincolo de flacăra lumânării, să păstrăm în sufletele noastre flacăra credinței.

„Nu trebuie să lăsăm întunericul, frica sau deznădejdea să ne cuprindă pe parcursul anului bisericesc. Lumânarea cu care am luat Lumina Sfântă din biserică o putem păstra și reaprinde acasă. O ținem aprinsă cât de mult timp putem, din ziua de Paște și în fiecare zi din Săptămâna Luminată. Putem să o reaprindem oricând, nu există restricții în acest sens.”, a spus părintele.

În tradiția creștină, această Lumină Sfântă nu este doar un simbol al personală al Învierii, ci este recomandat să fie dăruită și altora. Părintele Cazacu îndeamnă credincioșii să ducă lumină la bătrâni, în spitale sau la mormintele celor dragi care nu mai sunt printre noi, aducând astfel bucurie și speranță celor aflați în suferință sau în durere.

Obiceiuri și tradiții românești de Paște

Paștele este sărbătoarea Învierii lui Hristos, un moment de bucurie și speranță pentru creștini, dar și o perioadă în care tradițiile și obiceiurile se transmit din generație în generație, consolidând legăturile între familii și comunități. În multe colțuri ale României, Paștele este marcat de ritualuri și practici care sunt păstrate cu sfințenie, fiecare având semnificație profundă.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este sfințirea ouălor roșii, un simbol al jertfei lui Hristos și al sângelui Mântuitorului, care a fost vărsat pentru mântuirea lumii. În unele regiuni, ouăle sunt vopsite în roșu chiar în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare, iar după slujba de Înviere, acestea sunt sparte în semn de împăcare între membrii familiei și ca simbol al biruinței vieții asupra morții. De asemenea, ouăle roșii sunt folosite și pentru a se juca un joc tradițional, în care fiecare participant își ciocnește oul cu altcineva, iar cine reușește să rămână cu oul întreg este considerat norocos.

La masa de Paște, pască și cozonacul sunt nelipsite, fiind preparate cu multă dragoste și grijă. Pasca, cu aluatul său pufos și umplutură de brânză dulce sau de ciocolată, este un simbol al mormântului gol al lui Hristos, iar cozonacul, cu aroma sa de vanilie și nucă, este un simbol al vieții veșnice și al învierii.

În unele părți ale țării, este obiceiul ca tinerii să meargă la biserică în noaptea de Paște cu lumânări aprinse și să participe la slujba de Înviere. După slujbă, aceștia sunt primiți acasă cu un mic dejun special, care include ouă roșii, cozonac și alte preparate tradiționale. Un alt obicei este acela de a sfinți apa, care este folosită pentru a stropi gospodăria și animalele, în scopul protejării lor de rele și aducerii unui an prosper. Așadar, dacă vi se stinge lumânarea în noaptea de Paște nu este motiv de îngrijorare pentru că adevărata credință este cea sufletească.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
observatornews.ro
Factorul decisiv care i-a făcut pe români să-l voteze pe Nicuşor Dan. Momentele cheie din noaptea victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cât va câștiga Nicușor Dan ca președinte al României
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`