Prima pagină » Sanatate » Ce trebuie să faci când ai glicemie mică. De la ce poate apărea

Ce trebuie să faci când ai glicemie mică. De la ce poate apărea

23 aug. 2024, 12:22,
în Sanatate

Este o situație care se poate întâmpla oricui și e necesar să știi ce trebuie să faci când ai glicemia mică. Nu este neapărat să ai diabet ca să ți se întâmple.

O glicemie mică trebuie tratată imediat. Dacă glucoza est deficitară, corpul nu își poate îndeplini activitățile normale. Iată ce trebuie să faci când ai glicemie mică.

Ce trebuie să faci când ai glicemie mică

Tratamentul pentru glicemie mică presupune echilibrarea rapidă a zahărului din sânge cu ajutorul alimentelor sau al băuturilor cu conținut mare de zahăr sau cu ajutorul medicamentelor. Astfel, una dintre cele mai rapide metode de a regla nivelul de glicemie este consumul de alimente sau băuturi cu un conținut ridicat de zahăr.

Alimente indicate pentru astfel de cazuri: un fruct, cum ar fi o banana, un măr sau o portocală, două linguri de stafide, 15 boabe de struguri, o jumătate de cană de suc de mere, portocale, ananas sau grapefruit, o jumătate de cană de suc carbogazos, o cană de lapte fără grăsimi, o lingură de miere, o lingură de zahăr dizolvată în apă.

Dacă aceasta se află încă sub 70 mg / dL, mai mâncați 15 grame de carbohidrați, așteptați 15 minute și verificați din nou nivelul glicemiei.

Dacă nivelul zahărului din sânge a scăzut, însă nu este sub 70 mg / dL, puteți mânca alimente care conțin proteine ​​sau grăsimi, cum ar fi untul de arahide, înghețata și ciocolata. Aceste alimente au un conținut ridicat de grăsimi, ca pâinea integrală și alte alimente bogate în fibre și ajung treptat în fluxul sanguin.

După ce mâncați, glucoza este absorbită în fluxul sanguin, iar apoi se deplasează către celulele organismului. Pancreasul produce apoi hormonul numit insulină, iar aceasta ajută celulele să transforme glucoza în energie.

De ce scade glicemia

În cazul persoanelor care au diabet, zahărul din sânge poate scădea în urma administrării unor doze prea mari de medicamente antidiabetice. În alte cazuri, glicemia poate scădea dacă persoana în cauză nu mănâncă suficient. Există și posibilitatea ca glicemia să scadă dacă faceți mișcare fizică intensă fără să mâncați suficient. De asemenea, hipoglicemia poate apărea în cazul persoanelor care consumă alcool în timp ce iau medicamente antidiabetice.

În cazul persoanelor care nu suferă de diabet, glicemia poate scădea din următoarele cauze: unele afecțiuni medicale, cum ar fi hepatita sau afecțiunile renale, administrarea anumitor medicamente, cum ar fi chinina, probleme endocrine, o tumoră care provoacă o producție excesivă de insulină.

Simptomele glicemiei scăzute: foame, bătăi cardiace rapide, tremurături, stare bruscă de nervozitate, piele palidă, transpirație, vedere încețoșată, schimbări bruște de dispoziție, oboseală inexplicabilă, durere de cap, probleme de somn, furnicături ale pielii, probleme de gândire sau concentrare, pierderea cunoștinței, convulsii, comă, amețeală.

Există și cazuri în care o persoană nu știe că are glicemie mică. Zahărul din sânge poate scădea fără să realizeze acest lucru. Aceste persoane trebuie să intervină medical de urgență pentru că există riscul să leșine, să între în criză sau chiar în comă.

Tot ce trebuie să faci când ai glicemie mică este să depistezi cauza și, imediat, să mănânci alimente care să-ți reechilibreze nivelul zahărului în sânge. Trebuie să ții cont dacă ai diabet sau nu totuși, pentru a ști cât și ce trebuie să consumi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`