Prima pagină » National » Ce trebuie să facă șoferii când văd acest semnal luminos. Regula pe care puțini o știu

Ce trebuie să facă șoferii când văd acest semnal luminos. Regula pe care puțini o știu

09 apr. 2024, 10:15,
în National

Iată ce trebuie să facă șoferii când văd acest semnal luminos. Sunt conducători auto care nu știu ce este și când se folosește lumina albastră de semnalizare. Legislația rutieră din România stabilește o serie de reguli privind semnalele luminoase. Iată regula pe care puțini o știu.

Ce trebuie să facă șoferii când văd acest semnal luminos

Semnalizarea luminoasă are rolul de a stabili ordinea de trece a vehiculelor printr-o intersecție, de a acorda prioritate de trecere sau de a avertiza asupra unui obstacol. De asemenea, aceste semnalizări impun restricții șoferilor, în funcție de semnalele luminoase montate pe anumite tipuri de vehicule, cum se întâmplă în cazul mașinilor de Salvare, Poliție sau de Pompieri, care au în dotare semnale speciale de avertizare de culoare roșie, albastră sau galbenă.

Girofar roșu se regăsește doar pe mașinile de Poliție și Pompieri. Ceea ce înseamnă, conform legii, că doar la întâlnirea acestor vehicule șoferii sunt obligați să oprească atunci când semnalele luminoase sau acustice sunt în funcțiune.

Girofar de culoar galbenă au vehiculele cu gabarit depășit sau care transportă substanțe periculoase. În acest caz, conducătorii auto trebuie să circule cu atenție când întâlnesc aceste vehicule.

Ce este și când se folosește lumina albastră

Semnalele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră sunt montate pe anumite tipuri de vehicule, aparținând statului. În momentul în care un conducător auto întâlnește un vehicul care are girofar de culoare albastră în funcțiune este obligat să acorde prioritate de trecere.

„Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase […] pentru lumina albastră autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, Autorității Vamale Române, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, serviciilor publice Salvamont și Salvaspeo organizate de consiliile județene și consiliile locale, Ministerului Apărării Naționale care însoțesc coloane militare, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență”, stabilește Art. 32 (b) din legea circulației.

Ordinea de trece într-o intersecție este stabilită de semnalele polițistului; semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.); semnalele luminoase ale semaforului; semnale luminoase sau sonore (la trecerea cu calea ferată); indicatoarele rutiere; marcajele rutiere; regulile de circulație (vehiculele aflate în sensul giratoriu au prioritate).

Astfel, semnalul luminos, adică semaforul, este superior regulilor de prioritate aplicabile într-un sens giratoriu sau indicatoarelor. Când semaforul indică verde, vehiculele cărora le e destinat, au dreptul să treacă. Dacă semaforul este galben sau roșu, conducătorii auto sunt obligați să oprească. Dacă într-o intersecție semaforul este galben-intermitent, atunci se aplică prioritatea impusă prin indicatoare, marcaje sau reguli rutiere. A apărut recent și un nou indicator pe toate străzile din România. Indicatorul rutier ar putea fi întâlnit pe autostrăzi și drumurile expres în viitorul apropiat. Acesta este de culoare verde și are desenate două săgeți orientate în sus, precum și o mașină schematizată.

Semnul va fi însoțit de textele: ,,păstrați distanța” și ”2 săgeți = siguranță.” Semnul de circulație îi va avertiza pe șoferi despre existența unor astfel de săgeți pe carosabil, acesta fiind considerat un tip de marcaj de ghidare pentru păstrarea distanței în trafic. Distanța minimă față de mașina din față va fi egală cu a celor două săgeți orientate cu vârful în sus. Marcajele de ghidare vor fi desenate pe fiecare bandă de circulație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`