Prima pagină » Actualitate » Ce trebuie să facă românii dacă le expiră tichetele de masă. Situația în care pot rămâne fără indemnizația de hrană

Ce trebuie să facă românii dacă le expiră tichetele de masă. Situația în care pot rămâne fără indemnizația de hrană

08 apr. 2024, 13:40,
în Actualitate

Iată ce trebuie să facă românii dacă le expiră tichetele de masă. Atunci când tichetele de masă expiră, emitentul le retrage automat de pe card, iar posesorul rămâne fără acești bani. Este important de reținut că tichetele de masă pot fi utilizate doar în România, în limita perioadei de valabilitate. Există situația în care pot rămâne fără indemnizația de hrană.

Ce trebuie să facă românii dacă le expiră tichetele de masă

Tichetele de masă sunt valabile în anul calendaristic în care au fost emise, cu excepția celor emise între 1 noiembrie și 31 decembrie, care pot fi utilizate și în anul următor, până pe 31 decembrie. Este important pentru cetățenii români să fie conștienți că, deși sunt în format electronic, bonurile de masă au o anumită perioadă de valabilitate și trebuie utilizate în acest interval pentru a nu-și pierde valoarea.

Către sfârșitul anului, orice companie care emite tichete de masă trimite notificări prin e-mail pentru a le reaminti utilizatorilor să folosească sumele disponibile pe cardurile lor. Este important ca fiecare persoană să urmărească aceste notificări și să utilizeze tichetele de masă înainte de data de expirare pentru a evita pierderea sumelor disponibile.

Ce se va întâmpla cu indemnizația de hrană începând de anul viitor

Începând cu data de 1 ianuarie 2025, bugetarii vor beneficia de tichete de masă sau indemnizații de hrană mai consistente. Se va întâmpla pe baza unei Ordonanțe de Urgență propusă de Ministerul Finanțelor. Plafonul maxim al valorii nominale a unui tichet de masă a fost crescut de la 35 la 40 de lei pe zi. Această modificare reprezintă o creștere semnificativă în beneficiile acordate bugetarilor pentru hrana de zi cu zi.

„Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizația de hrană/tichete de masă/norma de hrană, indiferent de denumirea acestora, stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă. Așadar nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe țară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică. Actualizarea acestor drepturi se face începând cu luna ianuarie 2025.”, se precizează în lege.

Ministrul Muncii a declarat că salariile românilor ar trebui să se acorde ținând cont de performanțele angajaților. Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a mai precizat că va propune un nou proiect de lege prin care să acorde angajaților români trei tipuri de vouchere.

,,Vom veni cu trei tipuri de vouchere pe care le vom acorda pentru creșterea competențelor: competențe digitale, pentru că din păcate aici avem mult de lucru, competențe lingvistice și competențe verzi. Avem și suntem într-un stadiu destul de avansat cu asta, în această primăvară vrem să lansăm aceste proiecte, avem prin bani europeni proiecte mature pe trei componente.

Una dintre ele se referă la programele de ucenicie, și acum avem programe de ucenicie finanțate prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar acestea sunt finanțate de la bugetul de stat și ne dorim să schimbăm cumva finanțarea acestora astfel încât să fie prin bani europeni, pentru creșterea competențelor, fiindcă noi ne dorim ca angajatorii să ofere venituri mai mari angajaților, dar datorită competențelor superioare pe care angajații le au și nu ca o nevoie de a crește veniturile angajaților, ci ca o corelare între venituri și competențele și plus-valoarea pe care angajații o aduc într-o companie din mediul privat, respectiv din mediul public, dacă vorbim despre acesta.”, a spus ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`