Prima pagină » Local » Ce trebuie să facă pensionarii ieșeni care sunt nemulțumiți în urma recalculării pensiei? Câți ani de muncă trebuie să aibă pentru bani în plus
Ce trebuie să facă pensionarii ieșeni care sunt nemulțumiți în urma recalculării pensiei? Câți ani de muncă trebuie să aibă pentru bani în plus

Ce trebuie să facă pensionarii ieșeni care sunt nemulțumiți în urma recalculării pensiei? Câți ani de muncă trebuie să aibă pentru bani în plus

16 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Local

Emoții pentru 160.000 de pensionari ieșeni care trebuie să primească deciziile de recalculare. Până pe data de 1 septembrie, vor afla dacă pensiile au fost majorate, dacă au rămas la fel sau dacă au scăzut. Pentru cei care se află în situația de scădere a pensiilor există și soluții. Potrivit autorităților, aceștia pot depune contestație și, de asemenea, să meargă la Casa Județeană de Pensii pentru lămuriri.

Pensionarii ieșeni primesc recalcularea pensiilor. Cum depun contestație

Proiectul de lege, privind recalcularea pensiilor, a avut în vedere două obiective principale: eliminarea inechităților din sistem și creșterea pensiilor mici, dar și asigurarea unei stabilități pe termen mediu și lung a sistemului de pensii.

Potrivit autorităților, recalcularea pensiilor este cea mai amplă reformă a pensiilor de la ultima recalculare, care a avut loc în anul 2010. Astfel, proiectul a fost realizat împreună cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale, care au confirmat că noua lege ar fi sustenabilă și că va aduce stabilitate sistemului de pensii din România.

Noua legislație introduce, în România, puncte bonus pentru cei care au ani mai mulți de muncă, astfel că aceștia au șanse să primească sume mai mari după recalculare. Spre exemplu, pensionarii care au peste 25 de ani de muncă vor primi puncte suplimentare pentru fiecare an de muncă suplimentar, și anume: 0,50 puncte/an pentru 26-30 de ani de muncă; 0,75 puncte/an pentru 31-35 de ani de muncă; 1 punct/an în cazul celor care au peste 35 de ani de muncă. Aceste puncte suplimentare se adaugă la cele de contributivitate existente.

Autoritățile se așteaptă însă ca, de săptămâna viitoare, pensionarii să vină la Casele de Pensii pentru a cere lămuriri cu privire la formula de calcul, și asta pentru că pe deciziile de recalculare nu sunt atașate buletinele de calcul pentru ca pensionarii să conteste eventualele erori.

La nivel național, există 4.750.000 de pensionari români, iar la nivelul județului Iași, numărul acestora se ridică la peste 160.000. Astfel, în perioada următoare, până la finalul acestei luni, toți pensionarii vor primi deciziile de recalculare a pensiei, iar în funcție de rezultat vor decide ce vor face mai departe. Pentru cei care vor înregistra scăderi în deciziile de recalculare există și soluții. Astfel, aceștia pot merge la Casa Județeană de Pensii pentru a depune contestații.

Emoții pentru 160.000 de pensionari ieșeni care trebuie să primească deciziile de recalculare. Până pe data de 1 septembrie, vor afla dacă pensiile au fost majorate, dacă au rămas la fel sau dacă au scăzut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *