Prima pagină » Actualitate » Ce trebuie să facă părinții înainte de a-și trimite copiii la școală? Alexandru Rafila: ”Dacă copilul are aceste acuze să nu-l ducă la școală”

Ce trebuie să facă părinții înainte de a-și trimite copiii la școală? Alexandru Rafila: ”Dacă copilul are aceste acuze să nu-l ducă la școală”

02 sept. 2020, 23:30,
Bianca Rebegea în Actualitate

Ce trebuie să facă părinții înainte de a-și trimite copiii la școală? Alexandru Rafila: ”Dacă copilul are aceste acuze să nu-l ducă la școală”. Medicul arată elementele pe care părinții trebuie să le observe dimineața, înainte ca elevul să fie trimis la cursuri.

„Triaj observațional – noi folosim niște cuvinte pompoase la niște activități banale. Una este un triaj epdemiologic care, de obicei este făcut de un personal medical, dar eu cred că orice părinte poate sesiza dacă copilul se simte rău, dacă îl doare capul și are febră, dacă tușește, dacă îi curge nasul. Sunt câteva elemente simple pe care trebuie să le observe și dacă copilul are aceste acuze să nu-l ducă la școală. Este extrem de ușor. De fapt, își întreabă copilul dimineața când pleacă: Te simți bine? Ai vreo problemă de sănătate? Și nu trebuie niciun fel de altă măsură specială”.

În ceea ce privește copiii care locuiesc cu bunicii, profesorul Rafila a spus că „trebuie să se găsească o metodă astfel încât bunicii să limiteze contactul cu nepoții. Copiii mergând și venind de la școală, și dacă există această întâmplare de a fi infectați, să limităm posibilitatea de transmitere a infecției către bunic. Atunci avem două metode foarte simple: ori păstrăm distanța sau nepoții ori bunicul, măcar în momentul în care contactul este mai apropiat de 1,5 – 2 m, să poarte o mască. Era o recomandare, o conduită pe care trebuie să o utilizeze la domiciliu persoanele vârstnice cu boli cronice. Este vorba de o metodă foarte simplă care nu este obligatorie”, spune Alexandru Rafila.

Avertismentul medicului: „Învățământul virtual poate afecta comportamentul psiho-social al copiilor“

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a lansat un avertisment în legătură cu învățământul online. Medicul Alexandru Rafila susține că revenirea elevilor la școală este foarte important deoarece învățământul virtual poate afecta comportamentul psiho-social al copiilor.

„Copiii își doresc să înceapă școala. Dacă prelungim foarte mult învățarea virtuală, impactul asupra comportării lor psiho-sociale va fi important. Eu fac apel la părinți să se informeze. Școlile să încurajeze părinții să își trimită copiii la școală”, a declarat Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie consideră că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri noi de infectări după începerea anului școlar, dar îmbolnăvirile vor continua câțiva ani de acum încolo și elevii trebuie să meargă la școală.

„Fiecare tip de activitate care se reia aduce și un număr de cazuri noi. Indiferent cum va fi situația epidemiologică în septembrie-octombrie, îmbolnăvirile vor continua muți ani de acum încolo. Trebuie să învățăm să respectăm regulile, să organizăm activitatea didactică și paradidactică (igienizarea școlilor, organizarea circuitelor). Infectările se pot preveni dacă avem un sistem funcțional. Măsurile trebuie verificate, orice punct slab identificat. Copiii și elevii trebuie să poate merge în siguranță la școală”, a menționat Alexandru Rafila.

Îngrijorat de numărul mare de cazuri grave. Ce trebuie să facă părinții înainte de a-și trimite copiii la școală?

Medicul este de părere că există o legătură între numărul de cazuri noi de coronavirus și numărul de cazuri grave, respectiv decese. Rafila susține că am ajuns la valori mari de pacienți internați la secțiile ATI.

„Numărul de decese este important, numărul de pacienți internați la secțiile ATI depășește regulat 500 de cazuri, este îngrijorător. Dacă numărul de cazuri noi va intra pe trend descendent, va scădea și numărul de morți și de pacienți ATI. Dar întotdeauna va exista o diferență de 2-3 săptămâni între cele două”,a explicat Alexandru Rafila.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *