Prima pagină » Informații utile » Ce trebuie făcut după primirea deciziei de pensionare. Acte necesare și pensionarea anticipată
Ce trebuie făcut după primirea deciziei de pensionare. Acte necesare și pensionarea anticipată

Ce trebuie făcut după primirea deciziei de pensionare. Acte necesare și pensionarea anticipată

27 sept. 2023, 09:31,
BZI.ro, în Informații utile

În România, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Pentru a putea ieși la pensie, trebuie să cunoașteți ce trebuie făcut după primirea deciziei de pensionare. În primul rând, trebuie să îndepliniți stagiul minim de cotizare, care este de 15 ani, sau stagiul complet de cotizare, care este de 35 de ani. În continuare putei găsi pașii pe care trebuie să-i urmați după ce ați primit decizia de pensionare.

Ce trebuie făcut după primirea deciziei de pensionare

După primirea deciziei de pensionare, primul pas crucial este să vă înregistrați la Casa de Pensii corespunzătoare. Aici trebuie să depuneți un dosar care să conțină carnetul de muncă pentru membrii CAP (în original și copie), actele de stare civilă, diploma de absolvire a învățământului universitar (în original și copie), carnetul de asigurări sociale pentru agricultori, carnetul de muncă (atât în original, cât și în copie), cererea tip pentru înscrierea la pensie.

Este important de menționat că în care vă răzgândiți puteți retrage sau contesta dosarul depus, dar acest lucru trebuie făcut înainte de expirarea termenului de 45 de zile de la primirea deciziei. După această perioadă, acesta poate fi anulat în termen de 30 de zile. Există, însă, situații în care dosarul nu poate fi anulat. Acest lucru se aplică celor care optează pentru pensionarea anticipată parțial și nu solicită începerea plății pensiei. După trecerea celor 30 de zile, pensionare în cazul în care au locuit în zone afectate de poluare, nu mai pot beneficia de reducerea cu 2 ani a vârstei de pensionare.

După ce primiți decizia de pensionare, trebuie să notificați și angajatorul despre intenția de a ieși la pensie. În cazul în care salariatul nu solicită pensionarea, angajatorul poate decide desfacerea contractului de muncă. După primirea deciziei de pensionare și comunicarea acesteia angajatorului, pensia va începe să fie calculată și livrată începând cu data de 1 a lunii viitoare. Este important să țineți cont de acești pași după ce ați primit decizia de pensionare pentru a vă asigura că totul decurge fără probleme. De asemenea, e important să rețineți că există posibilitatea că anumite categorii de angajați să poată ieși la pensie mai devreme, în funcție de modificările legislative.

Cei din zonele poluate pot ieși mai devreme la pensie

Un număr semnificativ de categorii de persoane au dreptul să se retragă din activitate înainte de atingerea vârstei standard de pensionare, în temeiul unor legi cu caracter special adoptate de Parlament. Aceste acte normative sunt supuse votului periodic și permit locuitorilor din anumite localități afectate de poluare să beneficieze de pensionare anticipată.

Începând cu data de 13 iulie, Legea 212/2023, care a fost publicată în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare și include o listă de localități, ale căror rezidenți au posibilitatea de a se pensiona cu 2 ani mai devreme, fără să fie supuși penalizărilor. Conform acestor acte normative, locuitorii din orașele sau satele incluse în lista respectivă vor putea depune cereri de pensionare cu 2 ani mai devreme decât prevede regula generală. Această facilitate este acordată întrucât s-a constatat că acești români trăiesc în medii extrem de poluate, ceea ce a avut un impact negativ asupra sănătății lor și a modului lor de viață.

Printre localitățile introduse pe această listă se numără Bistra și Sălciua din județul Alba, Aluniș, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă și Vladimirescu din județul Arad, Pitești din județul Argeș, Comănești din județul Bacău, Băița din județul Bihor, Codlea din județul Brașov și Giurgiu, care este municipiul reședință al județului cu același nume. Pentru a putea ieși la pensie, trebuie să cunoașteți ce trebuie făcut după primirea deciziei de pensionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
05 iulie 2024
05 iulie 2024