Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce tratamente sunt recomandate pentru puii de găină care strănută

Ce tratamente sunt recomandate pentru puii de găină care strănută

16 mart. 2021, 15:16,
în Stiri si curiozitati

Toți fermierii și oamenii de la țară s-au confurntat cu probleme legate de puii de găină care răcesc sau care strănută și au căutat tratamente. Deși toți își doresc ca păsările și animalele care trăiesc în ferma lor să aibă o imunitate puternică și să fie sănătoase, se întâmplă ca păsările să răceească sau ia boli infecțioase.

Pentru a crește păsări la curte sau în ferme, costurile sunt destul de ridicate, iar în plus necesită și mult efort. În ciuda investiției, nu se întâmplă mereu păstrarea totală a populației de păsări din cauza apariției unor boli subite la puii de găină, ceea ce poate duce la pierderi financiare semnificative.

Cauzele pentru care puii de găină strănută

Principalele motive ale apariției strănutului la puii de găină pot fi îngrijirea necorespunzătoare, nerespectarea normelor sanitare, nerespectarea recomandărilor privind densitatea, alimentarea neechilibrată, hipotermia, lipsa de oxigenare a camerei unde sunt ținuți puii de găină sau infecția intrauterină.

La fel ca oamenii, și puii de găină strănută. Atunci trebuie observat dacă această manifestare este asociată cu alte boli pe care le pot face păsările. Letargia, diarea, respiratul greoi, apatia și orice comportament ciudat ar trebui să reprezinte un motiv serios de îngrijorare.

Respirația șuierătoare

Simptome precum respirația rapidă, strănutul, tusea sunt însoțite de mai multe boli. În această secțiune veți găsi informații despre cele mai frecvente metode de tratament.

Respirația șuierătoare poate fi cauzară de hipotermi, deoarece puii de găină sunt foarte sensibili la scăderile de temperatură, șocurile de temperatură, curenți și umiditate.

Boala se manifestă prin creșterea temperaturii corporale, scăderea activității motorii, refuzul de a mânca, strănut, tuse și răsuflarea răgușită.

În cazul în care se observă aceste simptome la un pui de găină sau la mai mulți, aceștia trebuie izolați imediat de ceilalți pentru a evita infecția.

Bronșita infecțioasă

Virusul care stimulează bronșita este transmis prin aer, hrană, apă, îmbrăcăminte și echipament.

Simptomele bronșitei infecțioase sunt strănutul, mucus în ochi, creșterea respirației, tusea, diaree verde.

Bronșita se dezvoltă foarte rapid și este periculoasă pentru păsările tinere, aproximativ un sfert dintre cele ifnectate riscând să moară. O pasăre care a suferit bronșită virală poate purta agentul patogen încă 100 de zile. Puii nou-născuți ar putea avea deja virusul. Focarele de bronșită infecțioasă apar cel mai adesea în primăvară și vară.

Pentru aceste boli tratamentul presupune administrarea de tetraciclină și levomicină. Produsele medicamentoase sunt diluate în apă, potrivit rețetei date de medicul veterinar. Pe pene, puii de găină sunt dați cu decoct de urzică și apă.

Colibacterioza

Una dintre bolile acute infecțioase cronice este colibacterioza. Aceasta afectează plămânii, ficatul, pericardul și articulațiile. O formă acută a bolii poate duce la decesul unei treimi din populația tânără din ferma de pui. Boala poate afecta nu numai păsările, ci și alte animale din gospodărie. În acest caz, organele interne sunt afectate, ceea ce duce la o evoluție acută a bolii. Cel mai adesea, colibacterioza apare din cauza unei diete neechilibrate și a unor probleme legate de condițiile sanitare.

Păsărilor sănătoase trebuie să li se admnistreze soluție de Furacilin (1:10.000), vitamine și minerale. Pentru tratamentul colibacteriozei, se administrează Gentamicină, Tetraciclină, Polymyxin și Furagin. Terapia cu antibiotice este prescrisă timp de cel puțin 5 zile. În același timp cu antibioticele trebui adăugate și probiotice.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
În ce stare se află tânărul de 15 ani care a sărit de pe scena „Beach, Please”, la îndemnul unui rapper! Mesajul lui Selly
Playtech.ro
Anunţ de ultimă oră despre Ion Iliescu! Medicii au recunoscut, situaţia nu este cum se aşteptau
observatornews.ro
Un furnizor a pierdut 42.000 de clienţi, înainte de expirarea plafonării. 75.000 s-au dus la Hidroelectrica
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Evz.ro
BNR: Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Diferența dintre un medic primar și un medic specialist. Cu ce se ocupă fiecare, la cine să te programezi în funcție de probleme
Dailybusiness.ro
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
redactia.ro
Ilie Bolojan a fost întrebat dacă renunță la o parte din salariu! Ce a răspuns
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 iulie 2025
15 iulie 2025
Articole similare