Prima pagină » Sanatate » Ce tratament urmează copiii cu boli endocrine? Răspunsul medicului Simona Mogoș – VIDEO

Ce tratament urmează copiii cu boli endocrine? Răspunsul medicului Simona Mogoș – VIDEO

17 mart. 2023, 11:09,
în Sanatate

Bolile endocrine afectează atât adulții (în special femeile), cât și copiii. Fie că este vorba despre hipotiroidie, hipertiroidie sau alte afecțiuni ale glandei tiroide, aceștia au nevoie de un tratament adecvat, care să le permită o viață normală.

Din păcate, nu doar adulții se confruntă cu boli endocrine, ci și copiii. Potrivit dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, glandele tiroide ale celor mici sunt mult mai inflamate în ultimul timp, sunt distruse tisular, față de răspunsul unui adult. Astfel, lor li se recomandă un tratament corespunzător, bazat pe hormoni tiroidieni, care, de regulă, se administrează pe tot parcursul vieții.

Ce tratament urmează copiii cu boli endocrine? Medicul Simona Mogoș: „A fost nevoie să le introduc tratamentul cu hormoni tiroidieni”

Copiii, având același sistem endocrin precum adulții, se pot confrunta atât cu hipertiroidie (boala Basedow, în special), cât și cu hipotiroidie (de exemplu tiroidită Hashimoto). Hipertiroidismul își face apariția în momentul în care glanda tiroidă produce mai mulţi hormoni tiroidieni decât este nevoie, iar hipotiroidismul este declanșat în momentul în care glanda produce mai puțin.

În ceea ce privește hipertiroidismul la copii, acesta se manifestă prin: tiroida mărită, pierdere în greutate, transpiraţie excesivă, bătăi rapide şi neregulate ale inimii, anxietate, iritabilitate, scăderea capacității de concentrare, ochi proeminenți, tremur, oboseală, intolerență la căldură, senzație de nod în gât, probleme cu somnul sau diaree.

„Din punct de vedere ecografic, tiroidele lor sunt mult mai inflamate, distruse tisular, față de răspunsul unui adult. Iar necesarul hormonilor tiroidieni pentru ei este o prioritate. Dacă la o parte din adulți să spunem că tiroida rezistă asaltului acesta inflamator și o bună parte din vreme nu au nevoie de hormoni tiroidieni, la copii, cei care s-au prezentat pentru consult, a fost nevoie, în situația de hipotiroidie, să le introduc tratamentul cu hormoni tiroidieni.”, a declarat medicul endocrinolog Simona Mogoș.

Cum răspund copiii la tratament? Dr. Simona Mogoș: „ Am copii pe care i-am urmărit de la 8 – 9 ani, am trecut prin adolescență cu ei și acum sunt studenți”

Medicul endocrinolog Simona Mogoș susține că cei mici răspund foarte bine la tratament în cazul bolilor endocrine. Evoluția lor ulterior este foarte bună, atât în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea, dar și evoluția pe sistem nervos central. Copiii nu rămân cu sechele din niciun punct de vedere și reușesc să se reintegreze școlar și emoțional la fel de bine ca un copil normal, dacă își țin tratamentul.

„Foarte bine răspund. Evoluția lor ulterior este foarte bună, atât în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea, dar și evoluția pe sistem nervos central. Nu lasă sechele din niciun punct de vedere și reușesc să se reintegreze școlar și emoțional la fel de bine ca un copil normal, dacă își țin tratamentul. Am copii pe care i-am urmărit, să spunem, de la 8 – 9 ani, am trecut prin adolescență cu ei și acum sunt studenți și în continuare îi urmăresc și sunt minunați și mi-e drag să-i primesc oricând la consultație.”, a adăugat dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024