De regulă, se întreabă despre ce tratament e bun pentru tromboflebita persoanele care suferă de venele varicoase. Practic tromboflebita extremităților inferioare este o complicație a venelor varicoase și se dezvoltă în venele varicoase superficiale ale picioarelor. Pacienții cu varice care nu își monitoriz ează starea și nu efectuează tratament au un risc de 10-30% de a dezvolta tromboflebită acută a picioarelor.
Tromboflebita venelor se dezvoltă adesea pe fondul insuficienței venoase cronice. În cazul venelor varicoase, dezvoltarea tromboflebitei picioarelor este provocată de o încetinire a fluxului sanguin normal în venele dilatate, adică cele varicoase. Ca urmare a stagnării sângelui, se formează cheaguri, care înfundă venele mici. Un factor important, și modificările care apar în timpul venelor varicoase cu peretele venos interior, își pierde proprietățile antitrombotice. Afecțiunea care se manifestă înainte de tromboflebita reprezintă o îngroșare a sângelui și o modificare a compoziției acestuia din cauza stagnării, ceea ce duce în cele din urmă la o creștere a coagulabilității acestuia.
Impulsul pentru dezvoltarea bolii. Cea mai periculoasă formă a tromboflebitei
Tromboflebita este provocată de boli oncologice, boli inflamatorii ale oricăror organe interne, tulburări neurotrofice, boli infecțioase sau trecerea la peretele venei a procesului inflamator din rană, boli alergice o traumă sau tulburări endocrine.
De asemenea, afecțiunea se manifestă din cauza sarcinii, după naștere sau este provocată de operații ginecologice, avorturi, și orice intervenții chirurgicale. În cazuri mai rare, tromboflebita reprezintă o complicație postpartum sau complicație a cateterismului venos prelungit, așa-numita tromboflebită post-injectare.
Un tromb se dezvoltă de obicei în partea inferioară a piciorului. Dacă tromboflebita acută a extremităților inferioare nu este tratată, se poate dezvolta o formă ascendentă de tromboflebită acută. Cheagurile de sânge care se formează în vene se pot dizolva în timp. Dar, în alte cazuri, pot înfunda vasul și, prin urmare, pot perturba circulația sângelui.
Procesul de formare a trombilor se poate răspândi. Rata de răspândire a trombozei este diferită. Deja în prima zi, întregul trunchi al venei poate fi trombozat, dar adesea procesul se dezvoltă mai lent. De asemenea, un cheag se poate rupe și poate fi transportat de fluxul sanguin către vasele de sânge ale altor organe, provocând blocarea acestor vase și complicații grave. Aceasta este cea mai periculoasă formă de tromboflebită.
Ce tratament e bun pentru tromboflebită. Cele două modalități existente
Există două modalități principale de a trata tromboflebita acută a venelor superficiale, cea conservatoare și chirurgicală.
Terapia conservatoare presupune repaus la pat pentru întreaga perioadă acută de tromboflebită, în care piciorul dureros trebuie să fie constant într-o poziție ridicată. Aceasta este însoțită și de terapie prin compresie, adică se aplică zilnic un bandaj elastic sau ciorapi compresivi.
Este foarte indicată aplicarea locală de unguente, unguent cu heparină și lioton-gel. Numirea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, care au și efecte analgezice. Cele mai prescrise sunt flebotonicele sub formă de medicamente cu numele de detralex și troxerutin. Recomandați sunt și dezagreganții, sub formă de acid acetilsalicilic și pentoxifilină. Unii medici recomandă și fizioterapie.
O altă metodă de tratament este cel chirurgical. Principala indicație pentru tratamentul chirurgical al tromboflebitei este creșterea unui tromb de-a lungul venei safene mari deasupra treimii medii a coapsei. De asemenea, această metodă este recomandată atunci când este prezent un tromb în lumenul venei femurale comune sau iliace externe, care este confirmată prin scanarea duplex. Operația general acceptată pentru tromboflebita ascendentă a marii safene este operația Troyanov-Trendelenburg.
Pacienții se întreabă ce tratament e bun pentru tromboflebită atunci când nu cunosc foarte bine diagnosticul și nu cunosc ce să terapie să urmeze. Dacă auto-medicați tromboflebita varicoasă există un pericol pentru viață. Este strict interzis să prescrieți în mod independent antispastice și să efectuați proceduri termice. Aceste manipulări pot provoca tromboembolism în artera pulmonară.
FIZIOTERAPIA ,EXCLUSC!