Prima pagină » Sanatate » Ce tratament de făcut acasă este eficient pentru infecția cu Clostridium? O bacterie ucigașă rezistentă la antibiotice!

Ce tratament de făcut acasă este eficient pentru infecția cu Clostridium? O bacterie ucigașă rezistentă la antibiotice!

07 apr. 2025, 10:47,
Redacția BZI în Sanatate

Tratamentul care se face acasă pentru Clostridium se concentrează pe restabilirea echilibrului florei intestinale și susținerea sistemului imunitar. Această infecție reprezintă o provocare semnificativă pentru sănătatea intestinală, cauzând simptome precum diaree severă, dureri abdominale și febră.

Clostridium difficile este o bacterie care trăiește în intestin și care provoacă o tulburare intestinală severă. Atunci când nivelurile de bacterii intestinale devin dezechilibrate, această bacterie se poate înmulți și poate provoca probleme grave de sănătate. Îmbolnăvirea cu Clostridium difficile apare, de obicei, după utilizarea îndelungată a antibioticelor, iar prezența în organism a bacteriei este asociată cu diareea provocată de utilizarea antibioticelor, dar și cu colita pseudomembranoasă.

Ce tratament de făcut acasă este eficient pentru infecția cu Clostridium

Tratamentul în infecția cu Clostridium difficile poate implica: oprirea oricărui antibiotic administrat, dacă este posibil; înlocuirea antibioticului cu unul specific în infecției pentru o perioadă de 10 zile; consumul adecvat de lichide, pentru a preveni deshidratarea. De asemenea, și stoparea antibioterapiei poate fi eficientă în anumite cazuri, deoarece intestinul are capacitatea naturală de a se reface și de a eradica infecția.

Simptomele ar trebui să se amelioreze la câteva zile după începerea noii cure de antibiotic, dar pot trece până la 14 zile ca infecția să dispară complet. Pe lângă schimbarea antibioticului, se pune accent și pe hidratare și pe o alimentație corectă pentru a preveni deshidratarea și malnutriția.

Alimentele ce trebuie evitate, de obicei în faza acută sunt laptele; dulciurile și alimentele bogate în zaharuri, fructe și legume crude, murături, maioneză, varză, fasole, cartofi fierți, vinete.

În cazul complicațiilor severe, pacientul poate fi internat în cadrul departamentului de terapie intensivă. În cazuri rare, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală de urgență pentru a elimina sursa infecției din colon, această operație se numește colectomie.

Cauzele care duc la apariția infecției

Bacteria Clostridium difficile este anaerobă, ceea ce înseamnă că nu are nevoie de oxigen pentru a trăi și a se reproduce. Ea poate fi prezentă în sol, apă și fecale. Unii oameni poartă bacteria în intestine în mod natural.

Clostridium difficile pătrunde în organism prin cavitatea bucală şi poate începe să se înmulţească în intestinul subțire. Când ajunge în intestinul gros, ea poate elibera cel puțin două toxine, denumite A și B.

Toxina A acționează asupra mucoasei intestinale, determinând inflamarea acesteia, urmând ca Toxina B să-și exercite acțiunea citotoxică asupra epiteliului intestinal, deja lezat de toxina A. Aceste toxine distrug celulele, produc pete de celule inflamatorii și resturi celulare și provoacă diaree apoasă.

Atunci când bacteriile se află în afara colonului (practic oriunde în mediul înconjurător), ele se află într-o stare latentă, lucru care le permite să supraviețuiască pentru o perioadă lungă de timp în locuri precum: fecale umane sau animale; suprafețe; mâini nespălate; în sol; în apă; pe alimente, inclusiv carne.

Capacitatea de supraviețuire a bacteriei Clostridium difficile în stare latentă în afara organismului permite transmiterea, în general, ușoară a bacteriei, în special în absența spălării și curățării temeinice a mâinilor.

Orice persoană poate fi expusă infectării cu Clostridium difficile dar, cel mai frecvent, este vorba însă despre pacienți care urmează sau au urmat recent un tratament cu antibiotice. Tratamentul care se face acasă pentru infecția cu Clostridium difficile se ia după îndrumarea unui medic.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Cum arată și la ce preț se vinde o garsonieră din Capitală fără geamuri și fără uși. "Garsoniera-dezastru" se află în Berceni
Playtech.ro
Andreea Marin s-a dezlănțuit! A uitat că e filmată și și-a dat frâu liber fericirii. Imaginile...
observatornews.ro
Cod roşu de caniculă în 15 judeţe şi Capitală. Când încep să scadă temperaturile
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Evz.ro
Prognoza meteo pentru 6–14 iulie. Temperaturi extreme, ploi torențiale și nopți tropicale
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
Dailybusiness.ro
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
RomaniaTV
Apare moneda de 1 leu în România. BNR anunţă că este disponibilă pe piaţă din 7 iulie 2025
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 iulie 2025
05 iulie 2025