Prima pagină » Magazin » Ce tip de fundație este cel mai bun?
Ce tip de fundație este cel mai bun?

Ce tip de fundație este cel mai bun?

08 ian. 2025, 11:12,
în Magazin

Fundația este unul dintre cele mai importante elemente ale construcției, fiind suportul și baza acesteia. Aceasta influențează direct stabilitatea clădirii și este necesară, indiferent dacă este vorba despre o casă zidită sau prefabricată. Totuși, alegerea tipului de fundație nu trebuie făcută la întâmplare.În continuare, explorăm ce tipuri de fundații există și cum să o alegeți pe cea potrivită pentru casa dumneavoastră.

Sarcina principală a fundației este de a transmite încărcătura, respectiv greutatea construcției, către sol. Totuși, pentru a asigura stabilitatea, fundația trebuie aleasă și dimensionată cu atenție. Alegerea tipului de fundație depinde direct de tipul solului, adică de capacitatea sa portantă (solul mlăștinos și cel nisipos nu au aceleași proprietăți), precum și de intensitatea încărcăturii transmise.

Clasificarea fundațiilor

Clasificarea de bază a fundațiilor este în fundații superficiale și fundații adânci. Fundațiile superficiale se utilizează cel mai frecvent pentru casele de familie, atunci când solul are caracteristici fizico-mecanice bune. Fundațiile adânci se realizează atunci când solul este instabil, fiind necesar să se pătrundă prin straturile de sol slab portant pentru a ajunge la un strat solid.

Fundarea se realizează de obicei atunci când solul este argilos, deoarece acesta reține apa.
Solul argilos se dilată în perioadele cu precipitații abundente și se contractă din nou în timpul perioadelor secetoase. Fundația adâncă este utilizată și pe solurile mlăștinoase, deoarece acestea eliberează greu umiditatea (rețin apa în exces). De asemenea, când solul este turbă, se recurge la fundarea adâncă, deoarece turba are o capacitate portantă relativ scăzută și este poroasă.

Placă de fundație, fundații izolate sau fundații continue?

În ultima perioadă, odată cu creșterea interesului pentru eficiența energetică, plăcile de fundație au devenit din ce în ce mai populare. Acestea sunt utilizate tot mai des la casele de familie, deși în trecut erau folosite în principal pentru clădiri complexe și proiecte mai solicitante.

Placa de fundație reduce riscul apariției punților termice la îmbinările dintre pereți și fundație. Acest tip de fundație necesită lucrări de excavare mai reduse comparativ cu fundațiile izolate sau continue, adică excavații mai puțin adânci. Este o alegere bună pentru terenurile de calitate slabă și permite așezarea uniformă a construcției pe teren.

Placa de fundație se folosește în situațiile în care există riscul tasării neuniforme a solului, deoarece distribuie încărcătura uniform pe o suprafață mai mare. Chiar dacă placa de fundație reprezintă o soluție energetică eficientă și este o alegere populară pentru casele cu consum redus de energie, aceasta necesită o izolație corespunzătoare. Izolația termică poate fi aplicată sub placă (placă de fundație flotantă) sau deasupra plăcii. Prima opțiune este mai eficientă din punct de vedere energetic, dar și mai costisitoare. Placa de fundație flotantă reduce punțile termice și previne pătrunderea umidității în construcție. Placa de fundație izolată deasupra este mai simplu de realizat, însă oferă o eficiență energetică mai scăzută. În acest caz, partea inferioară a plăcii din beton rămâne expusă.

Plăcile de fundație bine izolate au un cost estimativ de 50 până la 80 EUR/m².

Fundațiile izolate nu se realizează dintr-o singură bucată, precum placa de fundație, ci reprezintă un ansamblu de fundații mai mici, individuale, executate în anumite puncte clar stabiliteAceste fundații sunt realizate, de obicei, din beton armat, la fel ca și celelalte tipuri de fundații. Spre deosebire de placa de fundație și fundațiile continue (de tip bandă), fundațiile izolate ajung la adâncimi mai mari. Fundațiile izolate nu suportă încărcături liniare ale elementelor structurale, cum ar fi zidurile. Ele sunt utilizate pentru a susține elemente punctuale ale construcției, precum stâlpii sau scările.

Aceste fundații nu se montează pe soluri instabile sau acolo unde există riscul tasării. Se execută direct în gropi de fundație pregătite în prealabil, turnând betonul în cofraje. După ce gropile sunt umplute, în punctele de fundație se montează stâlpi întăriți cu armături verticale și plăci din oțel.

Fundațiile continue sau de tip bandă seamănă cu niște ziduri mici, situate sub pământ, care transmit încărcătura clădirii către sol, reducând presiunea asupra acestuia. Spre deosebire de fundațiile izolate, fundațiile continue susțin încărcătura liniară a elementelor structurale, cum ar fi zidurile.

Cel mai mare avantaj al fundațiilor continue este că sunt interconectate, iar acest sistem constructiv împiedică tasarea neuniformă a clădirii. Fundațiile continue au o utilizare largă și sunt realizate din armături transversale și beton.

Totuși, izolarea termică a fundațiilor continue reprezintă o provocare. Izolația trebuie să fie solidă și rezistentă la încărcături, deoarece presiunea constantă exercitată de clădire este concentrată în acele puncte și pe întreaga linie a fundației.

Ce sunt piloții?

Fundațiile adânci se realizează cu ajutorul piloților, adică stâlpi din beton, oțel sau lemn. Alegerea tipului de pilon depinde de adâncimea necesară și de dimensiunea clădirii. Scopul utilizării piloților este atingerea unui strat de sol stabil, situat mai adânc sub suprafață.

Alegerea tipului de fundație depinde de capacitatea portantă a solului, care trebuie verificată de un inginer structurist. Acesta stabilește care dintre tipurile de fundații menționate reprezintă cea mai bună soluție pentru construcția respectivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`