Tensiunea arterială pune probleme multor probleme. Uneori, e prea mică, alteori e prea mare. Indiferent de situaţia, afectează inclusiv funcţiile vitale ale organismului. Tensiunea netratata poate avea, aşadar, consecinţe severe. Despre ce valoare normală vorbim când e vorba de tensiune arterială?
În multe cazuri, tensiunea e tratată într-un mod agresiv, lucru care agravează starea. De la leziuni pe artere se poate ajunge la infarct, accident vascular cerebral, insuficienţă renală şi nu numai. Până la a apela la medicamente, tratamentul ar trebui să constea, de fapt, într-un stil de viaţa cât mai sănătos.
Ştiai că… tensiunea e afectată de activitatea de zi cu zi, de stres, dar şi de somn?
Ştiai că… tensiunea arterială scade în timpul dintre două bătăi ale inimii şi creşte cu fiecare bătaie a cordului?
Ştiai că… medicul trebuie să-ţi măsoare tensiunea de mai multe ori înainte de a-ţi pune diagnosticul? Motivul e simplu. E variază de la minut la minut şi este influenţată de o mulţime de factori externi.
În tabelul de mai jos găseşti fiecare valoare normală la tensiune arterială, în funcţie de vârstă.
Ce simţi când ai hipertensiune arterială
Primele semnale de alarmă, care ar trebui să te determine să mergi la medic, sunt: dificultăţi de respiraţie, dureri constante de cap şi sângerări nazale. Dacă ai peste 45 de ani, ai o predispoziţie şi mai mare de a suferi de hipertensiune arterială. Boala este favorizată, printre altele, de următorii factori:
- fumat
- sedentarism
- consum excesiv de sare
- consum excesiv de alcool
- stres prea mult
- lipsa de vitamina D şi de potasiu.
Cum previi hipertensiunea arterială
Iată câteva trucuri simple, care nu costă nimic, pentru a preveni cu succes instalarea hipertensiunii arteriale:
- introdu în alimentaţie multe legume şi fructe;
- evita produsele procesate;
- evita consumul de sare;
- limitează consumul de alcool;
- limitează stresul şi ţigările. Ideal ar fi să te laşi de fumat;
- zilnic fă 30 de minute de mişcare.
Lucruri mai puţin ştiute despre tensiunea arterială
Hipertensiune arterială înseamnă acel prag când tensiunea trece de valoarea 140/90 mm Hg. În terminologia medicală exista expresia „normal înalt” şi se referă la limita de 130/85 mm Hg, care trebuie monitorizată de medic.
Ce faci dacă ai trecut de pragul menţionat anterior? În primul rând, nu trebuie să te îngrijorezi. În al doilea rând, mergi la medic şi spune-i cum te simţi. Cu siguranţă, el îţi va recomanda un repaus de 2-3 zile, apoi te va monitoriza iarăşi. În funcţie de rezultatele adunate pe parcursul unei perioade, va hotărî în consecinţă ce e de făcut.
Important de ştiut e faptul că hipertensiunea arterială e o boală cronică. Ea nu se vindeca niciodată. Trebuie însă ţinută sub control.
Există două mari categorii: hipertensiune primară (esenţială) şi hipertensiune secundară. Prima e caracterizată de următoarele aspecte:
- prezenţa la peste 85% din pacienţi;
- nu se ştie exact care e mecanismul de producere sau ce o face să apară.
Hipertensiunea secundară e caracterizată de aceste lucruri:
- e rară;
- apare din cauza altor afecţiuni, de obicei boli endocrine sau renale.