Prima pagină » Radio » Actualitate » Ce temperatură trebuie să ai în locuință în sezonul rece. Prea cald nu face bine la sănătate
Ce temperatură trebuie să ai în locuință în sezonul rece. Prea cald nu face bine la sănătate

Ce temperatură trebuie să ai în locuință în sezonul rece. Prea cald nu face bine la sănătate

13 nov. 2020, 16:16,
în Radio

Multă lume se întreabă ce temperatură ar fi bine să ai în locuință pentru sezonul rece, și aceasta deoarece părerile sunt împărțite. Dacă la noi, românii, se observă tendința de a avea căldură cu orice preț în locuință, cei din occident sunt mai temperați. Iar temperatura ridicată din casă se va reflecta și în buzunarele noastre dar și asupra stării de sănătate.

Așadar, care este temperatura optimă pentru locuință în sezonul rece? Este o întrebare care a iscat multe controverse, iar în privința românilor, marea majoritate preferă căldura. Și totuși, o temperatură ridicată în casă nu reprezintă un lucru foarte sănătos. Potrivit unui studiu european, la români temperatura medie în locuință este de 22,3 grade Celsius. Cu toate acestea, nemții și englezii au o temperatură ambientală de doar 18 grade.

Ce temperatură e bine să ai în locuință în sezonul rece

Potrivit sociologilor, nevoia românilor de căldură vine după lipsurile și frigul îndurate în perioada comunistă. Așadar, sunt slabe speranțe să renunțe la acest confort, chiar dacă înseamnă cheltuieli mai mari. Potrivit specialiștilor, fiecare grad în plus, în locuință, înseamnă 6% mai mult la factura de încălzire. Însă cu toate acestea, medicii ne recomandă ziua cel mult 20 de grade, iar noaptea, cu două grade mai puțin. Și aceasta deoarece căldură nu înseamnă întotdeauna sănătate.

Temperatura ridicată noaptea poate duce la agitație în timpul somnului, treziri frecvente. Inclusiv respirația este afectată. Poate veni o trahipnee ușoară, adică respirăm mult mai frecvent decât la o temperatura joasă, când organismul are tendința de a se odihni și de a se liniști.”
Dr. Ana Sestacova, medic de familie

Dacă vrei căldură, plătești mai mult

Automat, fiecare grad în plus în locuință înseamnă o cheltuiala mai mare. Un calcul simplu ne arată că o familie care plătește 500 de lei factura la căldură va economisi lunar 32 de lei dacă acceptă să reducă doar un grad temperatura în locuință. Și totuși, aceste argumente nu au darul de a-i convinge pe românii care vor să aibă iarna, în case, temperaturi de vară.

Mergem pe 22-23 de grade. Ne place să fim lejeri, să ne simțim bine și de asta ținem temperatura mai ridicată decât ceilalți, pentru că ne place confortul. Însă aceasta este o falsă ideea de confort…”

Conform sociologilor, această dorință de a avea mereu căldură în casă vine și din cauza lipsurilor din trecut. Mai mult, căldura este asociată de români cu bunăstarea.

Românii asociază lipsa căldurii cu sărăcia

Deoarece înainte de ’89 românii se confruntau cu numeroase lipsuri, inclusiv cu înduratul frigului în apartamente, ei încearcă să compenseze acum printr-un număr mai mare de grade.

Ar putea fi un comportament compensatoriu: n-am avut până în ’89 căldură în apartament, casă, lăsați că avem acum! Lipsa de căldură este asociată cu lipsurile în general, cu venituri precare și cu un nivel de bunăstare mai redus. Nu vrem să avem rețineri, copilul meu nu trebuie să ducă lipsă de nimic, dar s-ar putea că prea multul asta să ne afecteze sănătatea.”
Ioan Hosu, sociolog

Așadar, referitor la ce temperatură e bine să ai în locuință în sezonul rece, ar fi bine să tragem cu ochiul la britanici și nemți. Aceștia se simt confortabil la 18 grade Celsius. Iar la ei, energia termică este mai scumpă decât la noi și nu doresc să își dea toți banii pe utilități. Așadar, preferă să facă economie la încălzire, ca să le rămână și de vacanțe, dar și de alte distracții.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
observatornews.ro
Rezultate finale la Evaluare Naţională 2025. Edu.ro a afișat notele după contestaţii
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Evz.ro
Pandișpan pufos cu fructe de sezon. Îl poți savura cu înghețată de vanilie
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Macron, gest urât faţă de Kate Middleton! Prinţesa nici nu a ştiut cum să reacţioneze, fotografii au surprins momentul neaşteptat
Dailybusiness.ro
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
RomaniaTV
Premierul Ilie Bolojan anunţă AL DOILEA pachet de măsuri de austeritate. E cutremur!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 iulie 2025
10 iulie 2025