Dacă te-ai întrebat ce te doare de la lipsa de fier în corp, trebuie să știi că de cele mai multe ori acesta nu se manifestă prin dureri. Simptomele cele mai frecvente sunt pielea palidă, unghiile fragile, căderea părului sau lipsa energiei.
Totodată, trebuie să aveți grijă că dacă nu tratați afecțiunea la timp, aveți riscul de a dezvolta anumite boli de natură cardiovasculară sau să vă confruntați cu depresia din cauza oboselii cronice.
Ce te doare de la lipsa de fier: simptome și cauze
Lipsa de fier în organism este asociată de cele mai multe ori cu anemia. Carența de fier afectează aproximativ o treime din populația globului. Cele mai afectate persoane sunt femeile și copii. Persoanele de sex feminin sunt predispuse la lipsa suplimentului în organism din cauza menstruației abundente. În țările dezvoltate, în jur de 16 la sută dintre ele se confruntă cu deficitul de fier, pe când în cele nedezvoltate proporția poate fi și de până la 70 la sută. De asemenea persoanele ce adoptă un stil de viață vegetarian pot fi mai predispuse la lipsa de fier din organism. În cazul acestora, se recomandă adoptarea unei alimentații echilibrate sau administrarea unor suplimente.
Simptomele deficitului de fier în organism pot cauza dureri de cap, amețeală, dureri în piept, picioare și mâini reci, palpitații și insomnie. De asemenea, femeile pot avea probleme cu căderea părului și pot observa că unghiile lor se rup mai rapid. La nivelul pielii, persoanele ce se confruntă cu deficitul de fier pot fi mai palide, cu cearcăne mai proeminente. Cu toate că oboseală e ceva normal, aceasta trebuie să îți ridice semne de întrebare atunci când chiar și după un somn normal, te simți lipsit de energie. Dificultățile de concentrare și stările de nervozitate pot indica de asemenea o carență a fierului în organism.
Riscurile carenței de fier în organism
Cu toate că se poate trata destul de ușor prin intermediul suplimentelor sau adoptarea unei alimentații echilibrate, deficitul de fier poate cauza anumite complicații. Dacă nu este tratat la timp, acesta poate determina anumite afecțiuni mai grave precum apariția unor boli de natură cardiovasculară. Spre exemplu, aritmia cardiacă poate duce la stop cardiac din cauza faptului că inima se mărește. Pe de altă parte, oboseala cronica poate duce la depresie și insomnii. Aceasta se manifestă de cele mai multe ori sub forma unei gripe. În cazul celor mici, carența de fier netratată poate afecta dezvoltarea cognitivă și motorie. De asemenea, deficitul de fier poate cauza sindromul de intestin iritabil și boala cronică la rinichi.
Pentru a combate carența suplimentului în organism este recomandat să consumați alimente precum fasole, spanac, pește, carne de porc, de pui sau vită, nuci și migdale. Totodată, portocala, kiwi, pepenele sau roșiile au un conținut mare de vitamina C și facilitează absorbția fierului în organism. Printre alimentele bogate în această vitamină se numără și ardei iute, piperul sau pătrunjelul. Persoanelor vegetariene le sunt recomandate produsele bazate pe soia, smochinele și nucile.
În cazul în care te-ai întrebat ce te doare de la lipsa de fier din organism, acum ai răspunsul. De cele mai multe ori persoanele se pot confrunta cu durerile de cap sau în piept. Cu toate acestea, cele mai frecvente simptome sunt oboseala, amețeala sau pielea palidă.