Prima pagină » National » Ce taxă dispare din România. Când va intra în vigoare noua lege valabilă pentru toți românii

Ce taxă dispare din România. Când va intra în vigoare noua lege valabilă pentru toți românii

26 mart. 2024, 09:40, 1 ,
în National

Mulți români sunt dornici să afle ce taxă dispare din România. Ministerul Energiei intenționează să propună, printr-o ordonanță de urgență, revocarea taxei pe energie solară pentru prosumatori. Iată când va intra în vigoare noua lege valabilă pentru toți românii.

Ce taxă dispare din România

Ministerul Energiei va propune abrogarea „taxei pe soare” pentru prosumatori. Decizia a fost luată în urma răspunsului Comisiei Europene (CE), care a indicat că fiecare stat membru poate opta pentru introducerea sau eliminarea acestei taxe. Ministerul Energiei susține demersul de eliminare a taxei.

„Ministerul Energiei susține eliminarea taxei pe soare. De altfel, avem și răspunsul formal de la Comisia Europeană, care ne permite abrogarea acelui articol.”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

„Voi continua să sprijin prosumatorii, pentru ca România Viitorului are nevoie de energie în 3D: descentralizată, digitalizată și decarbonizată. (…) Iar pentru restul românilor, care încă nu au șansa să își producă singuri energia, continuăm schema de sprijin prin măsurile de plafonare-compensare. Mai mult, reducem costul energiei electrice și gazelor naturale, ceea ce va duce, în condiții normale, la facturi mai mici pentru români și pentru companiile românești.”, a transmis Ministrul Energiei.

Ce presupune taxa pe soare

Un prosumator este o persoană fizică sau juridică care este racordată la rețeaua electrică nu doar în calitate de consumator, ci și ca producător de energie din surse regenerabile. Prosumatorul trebuie să dispună de o centrală electrică cu o putere de maximum 100 kW și să nu aibă ca activitate principală comercializarea de energie regenerabilă. Taxa pe energie solară sau „taxa pe soare” se referă la instituirea unei taxe pentru consumul propriu de energie electrică, adică energia produsă de prosumatori și utilizată de aceștia pentru propriile necesități.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că va renunța la această taxă deoarece Comisia Europeană (CE) confirmă că nu există riscul unor sancțiuni. Decizia a fost luată în urma răspunsului Comisiei Europene (CE), care a indicat că fiecare stat membru poate opta pentru introducerea sau eliminarea acestei taxe.

O noutate pentru acest an îi vizează pe cei care locuiesc la casă. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că în anul 2024 cei care locuiesc la casă vor putea beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Astfel, românii  vor primi de la Stat fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice, de baterii de stocare, în vederea creșterii eficienței energetice a caselor. Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că banii se acordă pentru ,,persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică. Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru consum, nu pentru a fi producători de energie.” a explicat ministrul.

Alegerea beneficiarilor de vouchere nu se va face în ordinea depunerii solicitărilor, ci după o regulă anume. Ministrul Fondurilor Europene a anunțat ordinea de acordare de vouchere pentru români.

„Nu va fi primul venit, primul servit. Pentru că noi ne referim la populația vulnerabilă energetic. Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică. În prima fază vor fi persoanele vulnerabile. Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowați și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic.”, a declarat Adrian Câciu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *