Prima pagină » Sanatate » Ce sunt virozele digestive: Cauze, simptome, metode de prevenție

Ce sunt virozele digestive: Cauze, simptome, metode de prevenție

08 dec. 2021, 15:54,
BZI.ro, în Sanatate

Virozele digestive reprezintă acele infecții intestinale, cauzate de un virus. Mai sunt cunoscute și sub numele de gastroenterite virale și se caracterizează prin simptome digestive.

Viroza digestivă este o inflamație a intestinului și a stomacului. Această afecțiune este foarte contagioasă, transmițându-se prin contactul cu persoanele bolnave și prin apa sau alimentele contaminate. De asemenea, se poate răspândi cu ușurință în colectivități, precum: grădinițe, creșe, școli, licee, instituții de îngrijire sau cămine studențești. Dacă intrați în contact cu virusul ce provoacă gastroenterita virală, trebuie să știți că veți scăpa într-un timp destul de scurt ( trei sau patru zile). Acest lucru se întâmplă dacă aveți o stare de sănătate bună, fiindcă, în caz contrar, poate fi foarte gravă, chiar mortală. Așa se poate întâmpla în cazul copiilor și vârstnicilor, care au un sistem imunitar compromis.

o femeie care suferă de viroză digestivă

Viroza digestivă este foarte contagioasă.

Simptome întâlnite în viroze digestive

Viroza digestivă se manifestă prin: diaree apoasă (de obicei non-sangvinolentă), crampe și dureri abdominale, stare de greață, vărsături, dureri musculare și dureri de cap ocazionale, febră ușoară. Aceste simptome pot fi ușoare sau severe, în funcție de caz. Pot dura de la una până la trei zile, însă în cazuri mai grave ajunge și la zece zile.

Trebuie să cereți ajutor medical de urgență dacă: nu puteți reține lichidele ingerate, ați vomitat timp de cel puțin două zile, ați vomitat sânge, sunteți deshidratat ( sete excesivă, gură uscată, urină concentrată de culoare închisă, slăbiciune, amețeală), aveți febră de 38-40 grade Celsius.

În cazul copiilor, este necesar ajutorul medicilor, dacă: au febră de 38 de grade sau mai mult, par letargici sau foarte iritabili, se află într-o stare de disconfort sau durere, au diaree și par deshidratați.

Un termometru cu temperatură ridicată

Viroza digestivă este o inflamație a intestinului și a stomacului, care poate duce apariția febrei.

Cauzele virozelor digestive

Este posibil să faceți viroză digestivă, dacă beți apă și consumați alimente contaminate sau când folosiți lucuri utilizate de persoanele infectate ( ustensile, prosoape, obiecte de uz personal).

Mai mulți viruși pot fi cauza virozelor digestive, însă cei mai întâlniți sunt: norovirusul și rotavirusul. Infecția cu norovirus se transmite între persoanele care locuiesc în același spațiu și se poate lua de pe suprafețe, mâncare sau lichide consumate. Această infecție se tratează, de obicei, în trei zile.

Rotavirusul reprezintă principala cauză a gastroenteritei virale la copii. Simptomele sunt aproape insesizabile la adulți, însă sugarii și copiii pot avea simptome severe. Nu doar mâncarea infectată poate produce acest tip de viroză, dar şi anumite specii de pește sau fructe de mare. De exemplu, pot cauza boala stridiile crude sau insuficient gătite.

rotavirus la microscop

Rotavirusul reprezintă principala cauză a gastroenteritei virale la copii.

Metode de prevenție

Așa cum deja știți, mai bine să preveniți, decât să tratați. De aceea, trebuie să respectați câțiva pași importanți.

În primul rând, este bine să vă spălați cât mai mult pe mâini. Folosiți apă caldă și săpun și spălați-vă timp de 20 de secunde. Nu uitaţi de zona cuticulelor, unghiilor şi cutelor din piele.

De asemenea, aveți grijă să folosiți doar obiectele personale acasă. Evitați să vă împărțiți tacâmurile, paharele și alte ustensile din bucătărie. Mai mult, folosiți prosoape separate la baie și schimbați-vâ cât mai des fața de pernă.

Nu uitați să păstrați distanța. Dacă este posibil, stați cât mai departe de persoana infectată.

Dacă unul dintre membrii familiei voastre are virusul, dezinfectaţi periodic suprafeţele comune precum mobila, mânerele de la uşi şi dulapuri cu o soluţie pe bază de apă şi clor.

Nu în ultimul rând, evitați să consumați alimente crude, inclusiv fructe și legume, care au fost atinse de altcineva. În plus, nu mâncați carne sau pește insuficient gătit.

Un copil care se spală pe mâini

Spălați-vă cât mai des pe mâini!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *