Prima pagină » Sanatate » Ce sunt varicele esofagiene și cum se manifestă? Iată în ce boli apar

Ce sunt varicele esofagiene și cum se manifestă? Iată în ce boli apar

28 apr. 2022, 09:08,
în Sanatate

Varicele esofagiene sunt dilatații venoase permanente, sinuoase (care au o linie șerpuitoare), localizate în submucoasa esofagiană, apărute ca urmare a hipertensiunii portale cronice.

Esofagul este prevăzut cu vene strâns legate de venele ce transportă sângele la ficat și cu o mare venă de lângă inimă, ce poartă denumirea de venă cavă inferioară. În mod normal, sângele circulă prin aceste vene, fără a deveni vizibile la endoscopia digestivă superioară. Însă, când presiunea crește în aceste vene, ele se pot umfla, luând formă de varice. Acestea se văd la endoscopia digestivă superioară.

Varicele esofagiene pot să apară în numeroase boli, dintre care amintim: ciroza hepatică, insuficiența cardiacă, boala hepatică alcoolică, schistosomiaza, sarcoidoza, tumori sau infiltrații masive ale ficatului, necroze hepatice acute masive (distrugerea masivă a celulelor ficatului din cauza virusurilor, alcoolului, ciupercilor, medicamentelor, autoimună, etc), limfoame ale ficatului și splinei, hemocromatoza (stocarea fierului în ficat), boala Wilson (tulburarea metabolismului cuprului și stocarea lui în ficat), deficitul de alfa-1-antitripsina, tromboza venooclusivă hepatică, mucoviscidoza, sindromul Budd Chiari (astuparea cu cheaguri a unor vene ce merg de la ficat către inimă), sindromul Bearn-Kunkel, lipodistrofia congenitală Berardinelli-Seip (stocare de grăsime inclusiv în ficat).

un bărbat cu ciroză hepatică

Varicele esofagiene apar adesea la persoanele care suferă de ciroză hepatică.

Simptomele varicelor esofagiene

În momentul în care varicele esofagiene se rup, pot avea următoarele simptome: greață, vărsături cu sânge curat, cheaguri de sânge parțial digerat sau total digerat (asemănător zațului de cafea), oboseală extremă, transpirații, amețeli, balonarea părții superioare a abdomenului, durere în capul pieptului, comă (apare în formele grave, prin intoxicația bolnavului cu reziduurile din sângele din tubul digestiv). De asemenea, poate fi observată și evacuarea sângelui prin scaun, ca sânge proaspăt, parțial digerat, cheaguri sau digerat în totalitate (scaun moale, negru și lucios). Acesta apare la mai multe ore de la sângerare și continuă încă 48 de ore după oprirea sângerării.

În funcție de mărimea lor, varicele esogafiene se clasifică în patru grade, cele mai periculoase fiind cele de gradul 4.

Atunci când nu sunt urmate un tratament adecvat și un regim special, varicele esofagiene pot crește progresiv. Astfel, există riscul ruperii lor, un incident de o mare gravitate, care poate duce la deces.

reprezentare 3d a esofagului

În momentul în care varicele esofagiene se rup, pot avea următoarele simptome: greață, vărsături cu sânge curat, cheaguri de sânge parțial digerat sau total digerat (asemănător zațului de cafea), oboseală extremă, transpirații, amețeli, balonarea părții superioare a abdomenului, durere în capul pieptului, comă.

Tratamentul varicelor esofagiene rupte

Este obligatoriu ca pacientul cu varice esofagiene să urmeze un tratament. Din păcate, chiar și în prezența acestuia, riscul de deces este mare (chiar dacă este efectuat corect și la timp).

Cel mai eficient este tratamentul cu medicamente vasoconstrictoare, care strâng varicele, dar și ruptura vasului respectiv. De asemenea, utile sunt și evacuarea sângelui din tubul digestiv pe sonda gastrică sau cu medicamente, transfuzia de sânge și tamponarea varicelor cu ajutorul unei sonde cu balonașe.

Un alt tratament, care este mai rar utilizat în prezent, este cel chirurgical. Acesta presupune legarea chirurgicală a varicelor.

Totodată, varicele esofagiene rupte pot fi tratate prin endoscopie digestivă superioară, prin sclerozare cu diferite substanțe, prin aplicare de agrafe pe varice (endoclipsuri) și prin ligatura (bandarea) varicelor cu inele elastice.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Un copil de doi ani a supravieţuit miraculos după ce a căzut de la etajul 15 al unui zgârie-nori
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Playtech.ro
Renunțarea la moștenire este sau nu definitivă? Legea de care mulţi nu au habar
observatornews.ro
O tânără din Bacău a pierdut 160.000 de euro, crezând în promisiunile unei ghicitoare de pe TikTok
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
S-au deschis urnele. Alegeri prezidențiale, turul 2. George Simion sau Nicușor Dan
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
CUTREMUR în România! A murit cu o zi înainte de alegeri, iar țara e în doliu
Playtech.ro
Imagini rare cu Mirabela Grădinaru. Cum arăta partenera lui Nicușor Dan în urmă cu câţiva ani
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 mai 2025
17 mai 2025