Varicele esofagiene sunt dilatații venoase permanente, sinuoase (care au o linie șerpuitoare), localizate în submucoasa esofagiană, apărute ca urmare a hipertensiunii portale cronice.
Esofagul este prevăzut cu vene strâns legate de venele ce transportă sângele la ficat și cu o mare venă de lângă inimă, ce poartă denumirea de venă cavă inferioară. În mod normal, sângele circulă prin aceste vene, fără a deveni vizibile la endoscopia digestivă superioară. Însă, când presiunea crește în aceste vene, ele se pot umfla, luând formă de varice. Acestea se văd la endoscopia digestivă superioară.
Varicele esofagiene pot să apară în numeroase boli, dintre care amintim: ciroza hepatică, insuficiența cardiacă, boala hepatică alcoolică, schistosomiaza, sarcoidoza, tumori sau infiltrații masive ale ficatului, necroze hepatice acute masive (distrugerea masivă a celulelor ficatului din cauza virusurilor, alcoolului, ciupercilor, medicamentelor, autoimună, etc), limfoame ale ficatului și splinei, hemocromatoza (stocarea fierului în ficat), boala Wilson (tulburarea metabolismului cuprului și stocarea lui în ficat), deficitul de alfa-1-antitripsina, tromboza venooclusivă hepatică, mucoviscidoza, sindromul Budd Chiari (astuparea cu cheaguri a unor vene ce merg de la ficat către inimă), sindromul Bearn-Kunkel, lipodistrofia congenitală Berardinelli-Seip (stocare de grăsime inclusiv în ficat).
Simptomele varicelor esofagiene
În momentul în care varicele esofagiene se rup, pot avea următoarele simptome: greață, vărsături cu sânge curat, cheaguri de sânge parțial digerat sau total digerat (asemănător zațului de cafea), oboseală extremă, transpirații, amețeli, balonarea părții superioare a abdomenului, durere în capul pieptului, comă (apare în formele grave, prin intoxicația bolnavului cu reziduurile din sângele din tubul digestiv). De asemenea, poate fi observată și evacuarea sângelui prin scaun, ca sânge proaspăt, parțial digerat, cheaguri sau digerat în totalitate (scaun moale, negru și lucios). Acesta apare la mai multe ore de la sângerare și continuă încă 48 de ore după oprirea sângerării.
În funcție de mărimea lor, varicele esogafiene se clasifică în patru grade, cele mai periculoase fiind cele de gradul 4.
Atunci când nu sunt urmate un tratament adecvat și un regim special, varicele esofagiene pot crește progresiv. Astfel, există riscul ruperii lor, un incident de o mare gravitate, care poate duce la deces.
Tratamentul varicelor esofagiene rupte
Este obligatoriu ca pacientul cu varice esofagiene să urmeze un tratament. Din păcate, chiar și în prezența acestuia, riscul de deces este mare (chiar dacă este efectuat corect și la timp).
Cel mai eficient este tratamentul cu medicamente vasoconstrictoare, care strâng varicele, dar și ruptura vasului respectiv. De asemenea, utile sunt și evacuarea sângelui din tubul digestiv pe sonda gastrică sau cu medicamente, transfuzia de sânge și tamponarea varicelor cu ajutorul unei sonde cu balonașe.
Un alt tratament, care este mai rar utilizat în prezent, este cel chirurgical. Acesta presupune legarea chirurgicală a varicelor.
Totodată, varicele esofagiene rupte pot fi tratate prin endoscopie digestivă superioară, prin sclerozare cu diferite substanțe, prin aplicare de agrafe pe varice (endoclipsuri) și prin ligatura (bandarea) varicelor cu inele elastice.