Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce sunt trufele și care sunt beneficiile acestora: Află totul despre diamantele pământului

Ce sunt trufele și care sunt beneficiile acestora: Află totul despre diamantele pământului

31 mart. 2022, 13:50,
în Stiri si curiozitati

„Ce sunt trufele?” este întrebarea care se află pe buzele multor oameni, mai ales când aud la ce prețuri amețitoare pot ajunge acestea. Află, în rândurile de mai jos, totul despre „diamantele pământului”.

Trufele sunt acele ciuperci speciale, care cresc doar în anumite condiții de temperatură și umiditate. Astfel că, acestea nu sunt disponibile proaspete pe tot parcursul anului, primăvara și toamna fiind anotimpurile în care sunt culese (în funcție de specie). Culegerea trufelor nu este una ușoară, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte tipuri de ciuperci, ci necesită câini special antrenați pentru găsirea lor.

Trufele cresc la circa 20 – 30 cm adâncime, iar prețul acestora poate depăși câteva mii de euro. De aceea, trufele sunt numite adesea „diamantele pământului”.

mai multe trufe negre într-un coș

Trufele cresc la circa 20 – 30 cm adâncime, iar prețul acestora poate depăși câteva mii de euro.

Ce sunt trufele și care este istoria lor?

Potrivit legendei, primii care au folosit trufele pentru a prepara diverse feluri de mâncare au fost sumerienii, în urmă cu mai bine de 4000 de ani. Romanii erau de părere că trufele reprezentau un dar al zeilor, datorită aromei puternice și gustului intens. În ceea ce îl privește pe Cicero, acesta dezvoltase un adevărat cult al trufelor, deoarece le numea „copiii pământului”.

Cele mai multe trufe se găsesc în China, iar recoltarea acestora se realizează din luna noiembrie până în martie. De asemenea, în Italia există o bursă a trufelor, iar în Feranța un muzeu dedicat trufelor.

Trufele sunt, de fapt, ciuperci de simbioză, fiind produsul unei asocieri dintre o parte vegetală și o rădăcină. Acestea au forma unei cupe minuscule, cu margini care se închid și care creează un tubercul. Interiorul acestuia se așază, inițial, în nervuri sterile, iar mai apoi în nervuri fertile. În acest fel, ia naștere corpul trufei, de culoare neagră, acoperit de o scorță cu formațiuni care seamănă cu solzii. Scoarța are rol de protecție și ajută la hrănirea și respirația tuberculului.

Trufele cresc în soluri calcaroase, în proximitatea rădăcinilor copacilor mari, cum sunt alunii, pinii, mestecenii, fagii sau stejarii. Există mai multe tipuri de trufe (albe, negre, de toamnă sau de primăvară), iar gustul și aroma diferă în funcție de fiecare tip. Aroma trufelor negre este una înțepătoare, dar impresionantă atunci când sunt gătite, iar trufele albe au un gust mai subtil, asemănătoare mușchiului sau usturoiului.

O specie extrem de apreciată este trufa albă sau Tuber Magnatum, deoarece aroma acesteia este una deosebită. Se găsește preponderent în pădurile de fag și stejar, fiind cea mai scumpă specie de trufe. Căutate de proprietarii restaurantelor de lux sunt și trufele negre de toamnă (Tuber uncinatum) și cele negre de vară (Tuber aestivum).

șase specii de trufe

Există mai multe tipuri de trufe (albe, negre, de toamnă sau de primăvară), iar gustul și aroma diferă în funcție de fiecare tip.

Care sunt beneficiile trufelor?

Trufele sunt un super-aliment, datorită calităților nutritive, medicinale și organoleptice ale acestora. Pot fi consumate atât de vegetarieni, cât și de persoanele diabetice sau de cele cu afecțiuni cardiovasculare. Fiind bogate în săruri minerale și proteine vegetale, trufele au un aport important pentru o alimentație sănătoasă.

Trufele sunt o sursă bogată de lipide, proteine, săruri minerale, zinc, potasiu, fier, calciu, seleniu și magneziu. În plus, conțin vitaminele A, B1, B2, B3, B5, C, D, E și K, acid linolenic, carbohidrați și fibre. Sunt ideale de consumat și de către persoanele care țin dietă, deoarece 100 g de trufe negre conține aproximativ 25 de calorii.

Grație acizilor grași nesaturați și esențiali care se găsesc în trufe, pot fi prevenite numeroase boli: hipertensiunea arterială, artrita, diabetul, inflamaţiile colonului sau nivelul crescut de trigliceride. Mai mult decât atât, un rol important în lupta împotriva bolilor de inimă îl are acidul linolenic, conținut de aceste ciuperci extraordinare. Fiindcă nu conțin colesterol, trufele sunt recomandate și celor care au colesterolul mărit.

trufe negre în mâinile unui agricultor

Trufele sunt o sursă bogată de lipide, proteine, săruri minerale, zinc, potasiu, fier, calciu, seleniu și magneziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`